De tijd dat boekenliefhebbers suf en vreemd werden genoemd is voorbij. Boeken zijn weer helemaal in! Van bestsellers als Sapiens en De Meeste Mensen Deugen tot klassiekers als To Kill a Mockingbird en The Scarlet Letter. Boeken zijn echter niet alleen maar leuk, maar ook ontzettend leerzaam en goed voor de gezondheid.
Hoe gezond is lezen?
Het lezen van boeken zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal groeit. En dan hebben we niet alleen over de typische filosofische- of geschiedenisboeken. Ook boeken uit bijvoorbeeld het genre fictie kunnen een positieve invloed op jouw leven hebben.
Zo is lezen goed voor het geheugen. Alle namen, gebeurtenissen, plekken en gesprekken tussen karakters die je moet onthouden, zorgen ervoor dat je ook aspecten in je leven beter gaat herinneren. Al die beeldschermen van tegenwoordig maken de focus er niet beter op. Hoewel je het in de huidige samenleving niet echt kan vermijden, kan het lezen van boeken dit negatieve effect een beetje tegenwerken. Het verbetert namelijk de concentratie. Ook halen boeken de creatieve kant in je naar boven en werkt het als anti-stress middel.
Boeken bieden een enorme verscheidenheid aan kennis. En dan hebben we het niet alleen over de weetjes. Zo wordt het empathisch vermogen (inlevingsvermogen) verder ontwikkeld. Je verplaatst je in de karakters van het boek. Dit helpt je om je in het dagelijks leven empathisch op te stellen tegenover anderen. Jouw vocabulaire wordt ook beter. Je ontdekt nieuwe woorden en uitdrukkingen, waardoor je communicatieve vaardigheden erop vooruitgaan.
Bovendien wordt de kans op een depressie kleiner, je zult beter slapen, het is gezond vermaak, enz. We kunnen nog veel meer voordelen bedenken die het lezen promoten!
Hoe kun je jezelf motiveren om meer te gaan lezen?
We geven je hieronder 9 tips waardoor je veel meer boeken gaat lezen.
(lees hieronder verder)
9 tips waardoor je sneller een boek erbij pakt
Sommigen houden al van jongs af aan van boeken. Anderen zijn echter nog een beetje zoekende of hebben soms nog wat moeite om een boek te pakken. Daarom hebben wij 9 tips waardoor je nu echt weer vaker een boek gaat lezen.
1 Kies een boek dat jij leuk vindt
Het klinkt misschien heel simpel en voor de hand liggend, maar dit is waar het bij velen wel misgaat. Er wordt een boek van de bestsellerlijst gekozen, maar het is niet jouw smaak. Dit betekent niet dat het boek niet goed is, of dat je lezen niet leuk vindt. Het is gewoon niet het juiste genre of boek voor jou. Weet je niet zo goed waar je van houdt? Als je graag naar een bepaald filmgenre kijkt, zal het bij boeken niet veel anders zijn. Dus als het niet moet en het is voor je plezier, lees dan niet een boek waar je niks aan vindt!
2 Doe mee aan een challenge
Een boekenchallenge helpt je vaak om doelen te bereiken. Zo had uitgeverij Moon onlangs een 30-day bookchallenge. Elke dag stond er een boek op het programma dat jij kiest naar aanleiding van de challenge van die dag. Op dag 1 moet je een boek lezen met een sterk vrouwelijk karakter, dag 2 een boek die een ander jou heeft aangeraden, dag 3 een boek die zich afspeelt in Nederland, enz. Hoewel een boek per dag misschien wat enthousiast is, is de challenge erg leuk. Zo lees je allerlei verschillende verhalen en ontdek je door de variatie ook wat jij het leukste vindt.
3 Zoek een rustige omgeving
Tijdens de verjaardag van je kleine neefje of in de kantine op school is misschien niet het beste moment om te gaan lezen. Al die prikkels zorgen ervoor dat je je niet kunt concentreren en dat maakt het boek al gauw oninteressant. Kies voor een rustige plek, zoals je eigen slaapkamer, de bibliotheek of het grasveldje in het park.
4 Vervang wachttijd voor leestijd
Er zijn genoeg plekken en momenten waar je moet wachten en je je eigenlijk begint te vervelen. Die lange reis met de trein naar school, in de wachtkamer van de tandarts waar het altijd uitloopt of wanneer je thuis moet wachten op het pakketje dat over een uur wordt bezorgd. In plaats van op je telefoon door Facebook te scrollen, kan je ook een boek erbij pakken. Besteed de tijd die je over hebt nuttig (en leuk).
5 Voor het slapen gaan
Telefoons zorgen ervoor dat je slechter gaat slapen. Het licht dat het scherm afgeeft, zorgt ervoor dat je stofjes gaat aanmaken die je wakker houden. Boeken zorgen er echter voor dat je beter gaat slapen. Je belandt namelijk in een hele andere wereld, waardoor je je eigen zorgen even vergeet. Dit zorgt voor minder stress waardoor je sneller in slaap valt (en minder onrustig droomt).
6 Praat met een book-buddy
Praten over de gebeurtenissen in boeken is net zo leuk als praten over de gebeurtenissen in je eigen leven. Zo kan je lekker met iemand anders discussiëren over de manier waarop het stel is samengekomen of over wie jij denkt dat de dader is. Vind iemand die van hetzelfde genre houdt als jij. Naast het vermakelijke aspect wordt er ook op deze manier kennis gedeeld. Jouw book-buddy kan je dingen bijbrengen en bepaalde gebeurtenissen in een ander licht laten zien.
7 Wees ruimdenkend
Het is soms moeilijk om iets in een ander perspectief te zien wanneer je eenmaal een mening hebt gevormd. Probeer toch ruimdenkend te zijn tijdens het lezen van een boek. Het kan zijn dat je over iets een bepaald beeld hebt, zoals religie of cultuur, maar er eigenlijk niet zo veel van blijkt te weten als je in eerste instantie dacht. Zo kan het zijn dat je uiteindelijk van mening verandert en dat het verhaal toch enorm interessant of leuk is.
8 E-Readers
Net zoals elke boekenliefhebber lees ik liever echte boeken dan dat ik overstap naar de digitale versie. Het is alleen niet altijd handig om al die boeken mee te sjouwen. Dan is een E-reader toch echt een aanrader. Je kunt hier talloze boeken opzetten die je altijd bij je hebt en overal mee naar toe kan nemen. Vooral als je op vakantie gaat en je een beetje krap met de ruimte zit, is dit een ideaal alternatief. Ook op een iPad kun je prima boeken lezen, alleen kan het buiten lezen op een iPad wel eens minder makkelijk zijn dan lezen op een E-reader.
Bekijk hier de Top 10 met E-readers
9 Begin aan een serie
Het vervelende aan het starten met een boek is dat je er vaak in moet komen en dat verloop moeizaam. Met een boekenserie hoeft dat maar één keer. Bij het volgende boek ga je gewoon verder waar je bent gebleven. Als het eerste boek ook nog eens een succes is, is dat helemaal een pré. Dan kan je nog langer genieten van de verhaallijn en de personages.
Nog meer leuke uitdagingen om meer te lezen
Het concept van een boek is oud, maar nog steeds een succes. Toch blijven er ontwikkelingen plaatsvinden om de doelgroep te vergroten en het lezen interessanter en makkelijker te maken.
Zo is Bol.com met Kobo Plus gekomen. Dit is een abonnement waarbij je voor €12,99 per maand onbeperkt allerlei soorten boeken kan lezen. Het gaat dan wel om een geselecteerd aantal boeken, maar het aanbod is enorm. Daar zit voor iedereen wel iets bij en ook nieuwe boeken vindt je hier best vaak snel terug. Je kunt het ook elke maand weer opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Leuk om eens te proberen en om te zien in hoeverre jou het aanbod aanspreekt.
Ook Goodreads heeft als doel om het lezen zo leuk mogelijk te maken. De gratis app (of gebruik de website) stelt een lijst met aanbevelingen samen naar aanleiding van jouw favoriete genre. Daarnaast kan je hier doelen stellen, jouw lijst met (on)gelezen boeken opstellen en online met vrienden praten over de verhalen. Je kunt hier ook een challenge voor jezelf aanmaken. Bijvoorbeeld, dat je dit jaar nog 30 boeken wilt lezen. Als je een boek hebt gelezen, kun je het hier bijhouden en aantekeningen maken. Het is een Engelstalige app, maar je kunt hier ook gewoon Nederlandse boeken terugvinden om te bewaren in je leeslijst. Echt een aanrader!
Goodreads in de Google Play store
Goodreads in de Apple App store
Laat een reactie achter