Een blaasontsteking kan ontzettend vervelend zijn. Het verschilt vaak per persoon hoe naar de gevolgen zijn, maar fijn is het in ieder geval niet. Die continue drang om naar de wc te gaan is al storend genoeg. Als er dan maar een paar druppels uit blijken te komen, zorgt het ervoor dat je lichaam de hele dag gespannen is. Pijn aan de onderrug en in de buik kunnen er dan ook nog eens bijkomen. Maar hoe ontstaat zo’n ontsteking dan en hoe kan je dit voorkomen? En hoe kan een goede voeding helpen om blaasontsteking te voorkomen?
Blaasontsteking: oorzaken, symptomen en gevolgen
Een blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen. Dit komt door de ligging van de plasbuis. Een ontsteking in de blaas wordt veroorzaakt door darmbacteriën. Doordat bij vrouwen de plasbuis dicht bij de anus ligt, kunnen deze bacteriën makkelijk vervoerd worden richting de blaas. Wanneer deze hier terechtkomen, loop je het risico dat het slijmvlies van de blaas gaat ontsteken. Uiteindelijk loop je een blaasontsteking op. Ook door het vrijen kun je sneller een blaasontsteking oplopen. Daarom is het verstandig voor vrouwen om na gemeenschap eerst even naar het toilet te gaan.
Een blaasontsteking valt vrij snel te herkennen, maar bij elke leeftijdscategorie kunnen er andere symptomen optreden. Zo is het bij baby’s niet altijd het geval dat ze niet kunnen plassen. Zij kunnen koorts en een verminderde eetlust krijgen. Hierbij huilen ze meer dan gewoonlijk. De symptomen van kinderen lijken veel op die van volwassenen. Beide groepen moeten veel plassen, maar een klein beetje. Daarnaast kan het branden, een aparte geur hebben en kan er pijn in de buik of onderrug optreden. Kinderen kunnen hun behoeftes alleen niet altijd controleren, waardoor zij sneller in hun broek kunnen gaan plassen. Bij ouderen vindt er vaak incontinentie, koorts en verwardheid plaats.
Sommige vrouwen hebben eigenlijk niet heel veel last van een blaasontsteking, maar anderen wel. Continu buikpijn, gespannen lichaam en de hele dag door het gevoel dat je moet plassen, zelfs als je net naar het toilet bent geweest. De gevolgen kunnen echter nog vervelender worden als de ontsteking niet behandeld wordt. De blaas staat in verbinding met de nieren door middel van de urineleider. Wanneer de blaasontsteking niet behandeld wordt, kan deze infectie zich verspreiden naar de nieren. Hierdoor kan er een nierbekkenontsteking ontstaan of schade aan de nieren. Een blaasontsteking is vrij onschuldig, maar als het niet behandeld wordt, kan het veel schade aanrichten.
5 tips die helpen tegen een blaasontsteking
Overal het algemeen wordt er bij een blaasontsteking antibiotica aangeraden. Er zijn echter ook veel middelen op het gebied van voeding die kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen of te verlichten. Hieronder geven we vijf tips die je zelf makkelijk kunt toepassen tegen blaasontstekingen. Daaronder geven we nog aan wat deskundigen hierover zeggen.
Wat kun je zelf doen ter voorkoming of verlichting van blaasontsteking?
(lees hieronder verder)
1. Veel water drinken
Iets waar je waarschijnlijk niet veel zin in hebt, maar wat enorm belangrijk is, is veel water drinken. De bacteriën die zich in de blaas bevinden, moeten er namelijk uit. Hoe meer je plast, des te meer bacteriën eruit gaan. Houd je plas dan ook niet in en ga direct naar de wc.
2. Zure producten
Darmbacteriën kunnen vaak doordringen tot de vagina en blaas doordat de zuurgraad hier niet hoog genoeg is. Zure producten kunnen daarom helpen om de bacteriën te doden. Producten als citroensap, limoensap en grapefruitsap zijn aanraders. Dit kan je namelijk combineren met een glas water. Neem hier echter niet te veel van, want dan kan het de verkeerde kan opslaan. Ook cranberry-extracten kunnen ook helpen. Als je kiest voor cranberry sap, kies dan wel een sap zonder toegevoegde suikers. Dit werkt ook preventief als je gevoelig bent voor blaasontstekingen. Je hebt ook cranberry supplementen gecombineerd met D-mannose (zie hieronder).
Lees ook ons artikel over het ontzuren van je lichaam.
3. D-Mannose
Een blaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door de E-coli bacterie. Deze plakt zich vast aan de blaaswand waardoor het gaat ontsteken. De natuurlijke suiker D-Mannose is een goede manier om E-coli te verdrijven. De suiker trekt alle bacteriën naar zich toe, waardoor je het sneller uit je lichaam plast. D-Mannose is vooral te vinden in diverse soorten fruit, zoals perziken, sinaasappels, appels en blauwe bessen. De hoeveelheid hierin is echter niet heel groot, dus als je echt veel last hebt van een blaasontsteking, is het raadzaam om D-Mannose poeder of capsules in te nemen.
4. Minder alcohol
Alcohol verstoort de vochtbalans in het lichaam. Dit komt doordat alcohol het plashormoon ADH verstoord. ADH geeft aan wanneer jij moet plassen. Zodra dit hormoon te maken krijgt met alcohol, vindt er een error in het systeem plaats en doet ADH zijn werk niet meer. Zo krijg je meer plasneigingen dan normaal en een blaasontsteking maakt het nóg erger. Daarnaast kan alcohol ook voor veel irritatie in de blaas zorgen en plassen kan nog meer branden. Dit komt door het dehydraterende effect.
5. Meer vezels
Een gezonde darm is een gezonde blaas. Als jouw darmen gezond zijn, vallen er ook geen bacteriën over te dragen. Goede voeding voor de darmen is de een goede manier om blaasontsteking te voorkomen. Zodra je een blaasontsteking krijgt, kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je te weinig bifidobacteriën in je darmen hebt. Deze bacteriën verteren onder andere vezels en produceren belangrijke stoffen. Eén van deze stoffen bestrijdt E-coli, de bacterie die voor blaasontsteking kan zorgen. Hoe minder bifido, des te minder de E-coli bestreden kan worden. De bifidobacterie voedt zich voornamelijk met vezels, dus een gezonde hoeveelheid vezelinname is belangrijk.
>> Misschien ook interessant om te lezen:
Maak je bekkenbodemspieren sterker met de Emsella therapie
Wat geven deskundigen voor voedingsadviezen bij blaasontsteking?
Voeding- en leefstijlspecialist Rineke Dijkinga heeft zich ook verdiept in de blaasontsteking en de voeding die helpt om het te voorkomen of te verlichten. Zij geeft aan dat het onder andere goed is om te letten op de inname van producten die veel suikers en snelle koolhydraten bevatten. Dit zorgt voor een grote insuline-aanmaak en dit hormoon is ontstekingsbevorderend. Ook vertelt zij dat zuurinname goed is, maar dat het met mate moet. Zo is regelmatig water met citroensap drinken goed, maar een teveel aan zure voeding (koffie, frisdranken, soja) slecht.
Op Thuisarts.nl zijn ze nog niet overtuigd dat het eten van cranberry’s of cranberrysap, D-mannose en probiotica zullen helpen tegen blaasontsteking. Het is nog niet zeker dat dit effectief is, geven ze aan op de site.
Wel geven ze ook het advies om veel te drinken. Naast water, zou dat ook thee of melk kunnen zijn.
De Ortho Health Foundation geeft ook aan dat voldoende water belangrijk is en geeft juist weer aan gezondheidsprofessionals het orthomoleculaire advies om D-mannose voor te schrijven.
Op de website van De Groene Vrouw vind je diverse natuurlijke adviezen tegen blaasontsteking, maar hier wordt ook aangegeven dat cranberrysap niet zo effectief is, dat je dan echt beter cranberrycapsules kunt nemen. Deze site is van Nienke Gottenbos, ook wel bekend van het boek De Poepdokter.
Natuur Diëtisten Nederland gaan helemaal voor de D-mannose als het gaat om de bestrijding van blaasontsteking.
Op de gezondheidswebsite Energieke Vrouwen Academie is er ook weer veel aandacht voor het tekort aan bifidobacteriën in je darmen bij een blaasontsteking. Zij raden aan om meer vezels te eten. Ze raden de volgende producten aan: groenten, fruit, kokos, lijnzaad, chiazaad, ongebrande noten, zoete aardappel en peulvruchten.
Daarnaast wordt er in het artikel D-mannose aangeraden en het advies om meer ontzurend te eten, denk aan groenten, fruit en kruidenthee.
Op Medical News Today staat een artikel over de natuurlijke bestrijding van een blaasontsteking. Zij noemen juist weer extra vitamine C, probiotica (met bifidobacterium) en cranberrysap. Ook veel drinken komt terug als advies en goede hygiëne.
Kortom…
Er zijn veel verschillende adviezen, maar toch eigenlijk ook weer veel overeenkomsten. Ook al is het effect van voeding tegen een blaasontsteking (of preventief) nog niet bewezen volgens Thuisarts, toch wijzen veel deskundigen toch ook wel op de goede resultaten. Het kan sowieso geen kwaad om in ieder geval veel groenten en genoeg fruit te eten 😉 Maar ook cranberry’s, D-mannose (appels en blauwe bessen eten!) en meer water drinken, zijn het proberen waard.
Laat een reactie achter