Niet goed je plas op kunnen houden als je moet springen tijdens het sporten? Of als je flink moet hoesten, of moet overgeven bang zijn om in je broek te plassen? Geloof me, je bent niet de enige. Integendeel. Veel mensen, met name vrouwen (1 op de 5), hebben hier last van. Vaak ontstaat dit na een zwangerschap of bevalling, maar het kan ook andere oorzaken hebben.
Tijdens het sporten kan ik er met een andere vrouw lekker om giechelen (nee, wij doen niet mee met het springen), maar de mannen doen net alsof ze het niet horen. Want nee, dit is niet echt iets waar makkelijk over gepraat wordt. Best vreemd, want er hebben zoveel mensen last van! Thuis (man en zonen) gieren ze het uit als ik een flinke hoestbui heb en ik in paniek met mijn handen tussen mijn benen naar de wc vlucht… Zij kennen mijn probleem. Ik geef ze ook gewoon alle drie de schuld 😉
Gelukkig lijkt er nu echt een oplossing te zijn voor dit lastige probleem.
Hieronder vertel ik graag meer over de Emsella behandeling (stoel) waarmee je zonder iets te doen, je bekkenbodemspieren kunt trainen. Dit zorgt ervoor dat je bekkenbodemspieren sterker worden en je meer kunt doen zonder ‘ongelukjes’. Bekkenbodemspieren zijn belangrijk, daarom heeft het ook andere gezondheidsvoordelen. Ik mocht de Emsella behandeling uitproberen en vertel je graag eerlijk over mijn ervaring met deze stoel.
Mijn verhaal over stressincontinentie
Zelf heb ik dus ook last van stressincontinentie. Al heb ik het nooit zo genoemd. Want buiten het sporten, een flinke hoestbui door verslikken, of braken, heb ik verder helemaal geen last van dat ik “incontinent” zou zijn. Het zijn echt hele specifieke momenten, waarbij het gewoon vervelend is dat ik niet helemaal voluit kan sporten, omdat ik anders toch wat druppels verlies.
Ik heb zelf al 24 jaar en 1 maand en 3 weken last van stressincontinentie. Dat weet ik nogal precies, omdat de geboorte van mijn oudste zoon dit veroorzaakt heeft. Na een hele zware bevalling van maar liefst 5 dagen, begon er eindelijk wat meer ontsluiting te ontstaan en mocht ik persen. Alleen dat was ook het moment dat de harttonen wegvielen en is onze zoon feitelijk met veel geweld uit mij getrokken. Niet zo gek dat je bekkenbodemspieren dan een knauw krijgen. Toch kan het het ook na een gewone bevalling of zwangerschap gebeuren dat je bekkenbodemspieren zwakker blijven. Niets om je voor te schamen. Als je hier wel met anderen over praat, dan hoor je al snel soortgelijke verhalen. Je bent echt niet de enige!
Naast een zwangerschap en/of bevalling, kunnen er ook andere oorzaken zijn van verzwakte bekkenbodemspieren, denk aan:
- ouderdom
- door overgewicht
- door hormonale schommelingen (de overgang bijvoorbeeld)
- door operaties in dit gebied
Nu ik wat ouder word én in de overgang ben, weet ik dat het er straks vast niet beter op gaat worden. Verzwakte bekkenbodemspieren kunnen vervelende gevolgen hebben.
— Misschien ook interessant om te lezen: Bewegen voor ouderen —
Wat doen je bekkenbodemspieren eigenlijk?
- Plas en poep ophouden.
- Wanneer het nodig is (op het toilet), moeten de bekkenbodemspieren kunnen ontspannen om dan juist wel te kunnen plassen of poepen.
- Ze dragen de blaas, darmen en bij vrouwen de baarmoeder.
- Ze spelen een rol in de bloedsomloop van de benen (zwakke bekkenbodemspieren kunnen er mede voor zorgen dat je snel koude voeten hebt).
- Ze spelen een rol bij je seksleven, bijvoorbeeld bij het vochtig worden van de vagina, de kwaliteit van het orgasme en de erectie.
Problemen die kunnen ontstaan door verzwakte bekkenbodemspieren:
- De hierboven beschreven stressincontinentie
- Andere vormen van incontinentie
- Verzakkingen van baarmoeder, blaas of darmen (prolaps)
- Seksuele problemen.
Overigens moet er onderscheid worden gemaakt tussen verzwakte bekkenbodemspieren, of té gespannen bekkenbodemspieren. Dit laatste kan eveneens tot problemen leiden. De Emsella stoel die ik heb geprobeerd, richt zich vooral op te verzwakte bekkenbodemspieren. Therapie op deze stoel leidt niet tot té gespannen bekkenbodemspieren.
Mijn ervaring met de Emsella behandeling om mijn bekkenbodemspieren te trainen
Het is niet één keer een half uurtje op de stoel zitten en je probleem is opgelost. Ik ben zes keer in drie weken tijd naar Hilversum gereden om op deze stoel te zitten.
Verwacht ook geen lekkere stoel waar je ontspannen op kan zitten. Het is meer een soort kunststof ronde kruk/bank met een leuning waar je weinig aan hebt. Je moet een actieve, rechte zithouding aannemen tijdens de therapie. Dat duurt een half uur (of eigenlijk 28 minuten).
Omdat de techniek uitgaan van magnetische pulsen, mag je geen elektronica in je handen houden. Dus geen telefoon of tablet in je handen! Ook mag je geen riem om en geen piercings in en rond de vagina/penis. Ondanks dat je toch wel enigszins wijdbeens zit, is het niet de bedoeling dat je een dekentje over je benen doet of een lang vest aan hebt. Dat blokkeert de ventilatie die zich onder het zitgedeelte van de stoel bevindt. Trek dus makkelijke kleren aan, waarmee je comfortabel kunt zitten (ik zou geen minirokje aandoen ;-)).
Er worden tijdens de behandeling trouwens meer dan 11.000 spiercontracties opgewekt. De bekkenbodemspieren doen volledig automatisch mee. Hier kun je niet tegenop trainen!
— Misschien ook interessant om te lezen: Spieren trainen tijdens het wandelen —
Hoe gaat het in z’n werk met de Emsella stoel?
Ik mocht dus de allereerste Emsella stoel in Nederland proberen. Die staat in Hilversum bij de kliniek Gooische Rimpels. Hier kun je ook terecht voor cosmetische behandelingen. Bij de Gooische Rimpels beseffen ze echter, dat het niet alleen om het uiterlijk gaat, maar dat er meer problemen ontstaan door veroudering. Zoals verzwakte bekkenbodemspieren. En dus plaatsten zij als eerste deze bijzondere stoel. Binnenkort kun je trouwens op meerdere plaatsen terecht voor deze stoel. Onderaan dit artikel zal ik het aanvullen waar dat is.
Op een ochtend in juni stapte ik voor de eerste keer binnen bij de Gooische Rimpels. Ik werd hartelijk ontvangen door Jolanda en later ook door Ronald, werkzaam bij BTL Aesthetics die de Emsella behandeling op de Nederlandse markt heeft gebracht. Overigens is BTL Aesthetics een gerenommeerd Tsjechisch merk en maakt apparatuur dat door o.a. veel fysiotherapeuten wordt gebruikt.
Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Zou het wel helpen? Want vanuit onderzoeken komt wel naar voren dat zo’n 85% van de mensen een duidelijke verbetering waarneemt na behandeling op deze stoel, maar zou dat dan ook voor mij gelden?
Doordat het zo nieuw is in Nederland, kon ik eigenlijk alleen buitenlandse ervaringen lezen (of bekijken). Die waren niet heel uitgebreid (ik wil altijd het naadje van de kous weten ;-)), maar die vrouwen reageerden allemaal wel erg positief, dus ik ging vol verwachting naar de stoel.
De stoel werd eerst op de goede hoogte voor mij gezet. Daarna werd mij verteld dat ik rechtop moest zitten met de benen een beetje uit elkaar. Ik begreep dat ze de intensiteit langzaam gingen verhogen en ik moest precies zo gaan zitten dat ik de impulsen precies op de goede plek tussen mijn benen zou voelen. Nu klinkt dat vrij erotisch, maar ik kan je geruststellen, het doet verder niets met je, het is alleen de eerste keer een beetje een raar prikkend gevoel. Zeker als de intensiteit opgevoerd wordt. Maar het is beslist niet te pijnlijk of té vervelend (vond ik). Hooguit een beetje ongemakkelijk, zeker de eerste keer, maar het went snel.
Ik bleef tijdens de eerste Emsella behandeling even praten met Ronald, maar de andere keren werd ik meteen alleen gelaten en kon ik een boek of tijdschrift lezen. Het is belangrijk dat je goed rechtop blijft zitten. Je hebt dus een actieve zithouding, want je kunt niet even leunen. Na een minuut of 20 begon ik dat wel wat lastiger te vinden, zeker de eerste twee keer.
Als er wel eens een MRI van je is gemaakt, weet je meteen hoe het geluid klinkt dat je kunt verwachten van deze stoel. Ondanks dat de MRI en de Emsella behandeling beiden uitgaan van elektromagentische straling, is de uitvoering en intensie wel compleet anders tijdens de Emsella behandeling. Die heeft natuurlijk ook een totaal andere functie dan een MRI.
Ik had na de eerste twee sessies wat meer last dan na de andere vier keer. Na de eerste keer stond ik op en ik voelde mijn billen en onderrug ook flink. Een zwaar gevoel, beetje spierpijnachtig. De tweede keer voelde ik het in mijn onderrug en kreeg ik wat lichte krampen in mijn been. De andere vier keer ging het eigenlijk veel makkelijker en voelde ik er niks meer van. Ik kreeg zelfs het idee dat het ook wel werkt voor strakke(re) billen 😉
Heeft de Emsella stoel effect?
Bij 95% van de vrouwen is er echt verbetering waarneembaar. Belangrijkste vraag is natuurlijk of ik geen last meer heb van stressincontinentie. Eigenlijk viel het volgende na de eerste sessies vooral op:
- Ik kan mijn bekkenbodemspieren weer veel beter aanspannen, dus ik kan ze nu ook beter zelf weer trainen.
- Ik hoef er veel minder vaak ’s nachts uit om te plassen (dat ervaren de dames bij de Gooische kliniek ook, nadat zij zelf de behandeling hebben ondergaan).
- Ik heb weer meer kracht tijdens het plassen.
Ik was nog een beetje angstig om volop te springen tijdens het sporten. Althans, op het sportveld, zonder de mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Thuis heb ik gehuppeld en een tijdje gesprongen en dat gaat goed! Ik moet het niet doen met een geheel volle blaas, want dan voel ik de druk nog wel en merk ik dat ik toch voorzichtiger ben.
Eigenlijk wilde ik jullie nu graag vertellen wat er gebeurt als ik plotseling moet overgeven, of als ik me verslik en een enorme hoestbui heb. Daar heb ik echter nog geen last van gehad na de therapie… Gelukkig maar, alleen voor dit verhaal is het wel jammer 😉
Zou ik het aanraden?
Ja, zeker als je zelf niet goed meer je bekkenbodemspieren kunt trainen en ook ongewild urineverlies hebt, dan is dit op z’n minst een goed begin om daarna zelf de training op te pakken. Ik merk een groot verschil met hoe ik eerst mijn bekkenbodemspieren kon aanspannen en hoe het nu gaat. Eigenlijk weet je daardoor al dat er wel iets gebeurd is. Je bekkenbodemspieren zijn gewoon erg belangrijk, ook om ervoor te zorgen dat alles op z’n plaats blijft zitten. Het zijn geen leuke spieren om mee te pronken…. maar wel hele belangrijke spieren. Het is dus echt belangrijk dat ze in goede conditie blijven. Dat geldt ook voor de bekkenbodemspieren van de heren! Bovendien, gezonde bekkenbodemspieren zorgen voor meer genot tijdens seks.
Ook al ervaart 95% van de mensen een flinke verbetering na de Emsella-behandeling, het wil niet zeggen dat bij iedereen alle klachten weg zijn. Ik zal nog steeds niet snel met een volle blaas gaan springen (maar waarom zou ik dat willen?). Ik vind het fijn dat ik nu weer beter mijn bekkenbodemspieren voel en ze ook beter kan aanspannen. Dat wil ik nu zeker goed gaan bij houden middels eigen trainingen. Goed om te weten: uit studies blijkt dat de verbetering 1 maand na de laatste behandeling groter is dan direct na de laatste behandeling en ook dat de resultaten na 3 maanden verder verbeterd zijn t.o.v. het resultaat na 1 maand. Het wordt dus nog beter.
Een nadeel van deze behandeling kan de prijs zijn, want die wordt vooralsnog niet vergoed door zorgverzekeraars. Het is een kostbare behandeling, dus reken op zo’n 1000 euro per kuur (van zes sessies). Je kunt ook een sessie proberen (ongeveer 200 euro), om te ervaren wat het doet. Het is overigens wel veel effectiever om de volledige behandeling van zes sessies te doen.
Voor een afspraak of meer info over de Emsella-behandeling kun je contact opnemen met:
- Gooische Rimpels – Hilversum
- Kazem Aesthetica – Schiphol-Rijk
- Falck Clinic – Amsterdam
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter