Heel wat medici en tal van experten zijn er natuurlijk al jaren van overtuigd dat een goede gezondheid ons meest kostbare bezit is. Jammer genoeg wordt dit nu in tijden van corona nog maar eens bevestigd. We hebben maar 1 leven en 1 lichaam en het wordt dan ook hoog tijd dat we daar allemaal wat verantwoordelijker mee omspringen. Zo kan het minste knikje de weerstand onnoemelijk hard uit balans gaan brengen. Gelukkig zijn er ook heel wat oplossingen die je ter harte kunt nemen.
Hoe wordt de gezondheid ondermijnd?
Ook al doen we nog zo ons best, onze gezondheid en bijgevolg ook de weerstand krijgen zo nu en dan nogal wat klappen te verduren. In de meeste gevallen kunnen we de oorzaak zelfs toeschrijven aan elementen die ons dagelijkse leven beheersen. Zo merken we dat er in de huidige samenleving toch wel een heel groot tijdsgebrek heerst. Alles moet vaak zo snel mogelijk worden uitgevoerd en dat brengt jammer genoeg heel wat stress met zich mee. Mensen willen het alsmaar beter doen en zichzelf overtreffen want de concurrentie is nu eenmaal op alle vlakken bijzonder groot.
Al dat gestress en gepieker leiden jammer genoeg tot een matig tot slecht, in sommige gevallen zelfs onbestaand, slaappatroon. En te weinig nachtrust uit zich op lange termijn in een serieus slaaptekort waarvan je de effecten uiteindelijk ook overdag zult merken. Denk maar aan het maken van fouten, het vergeten van bepaalde zaken en noem maar op.
De combinatie tussen de opkomende stress en het tekort aan nachtrust, zorgt er vervolgens ook weer voor dat mensen koken als tijdverlies zullen beschouwen. Het is nu eenmaal makkelijker om even snel een stukje chocolade of enkele koekjes in je mond te steken dan een evenwichtige en gezonde maaltijd klaar te maken. En een teveel aan suikers zorgt er dan op zijn beurt weer voor, dat de zin om te gaan sporten als sneeuw voor de zon verdwijnt. Kortom, een vicieuze cirkel waar je zo snel mogelijk weer uit moet zien te geraken.
Gezondheid en weerstand verbeteren
Een goede gezondheid draagt bij aan een optimale weerstand. Met weerstand bedoelen we de mate waarin je lichaam in staat is om een ongewenste indringer, zoals een virus, bacterie of infectie, te ondermijnen. Hoe hoger onze weerstand hoe kleiner de kans dat we ook effectief ziek worden. En gelukkig kunnen we daar zelf ons steentje aan bijdragen.
Zo is een gezond en evenwichtig voedingspatroon alleen niet voldoende. Combineer dit bij voorkeur met voldoende activiteiten en sport. Uiteraard hoef je je niet dagelijks 2 uurtjes in het zweet te werken. Per dag een half uurtje stappen of met de fiets naar school en werk gaan, is ruimschoots voldoende. Een stappenteller kan hierbij alvast een welgekomen aankoop zijn.
Het juiste voedings- en sportpatroon wordt daarnaast bij voorkeur gecombineerd met een evenwichtig slaappatroon. Probeer elke avond rond hetzelfde uur in bed te kruipen. Sluit de avond eventueel af met een goed boek en leg je smartphone, tablet of laptop weg zodra je de slaapkamer betreedt. Al deze factoren zullen ervoor zorgen dat je met een uitgeslapen gevoel op staat, meer energie krijgt en beter gewapend bent tegen stress en eventuele ziektekiemen.
Hoe past hygiëne in het plaatje?
Het is uiteraard al langer geweten dat een goede hygiëne bijdraagt aan de algemene weerstand. En zeker nu in tijden van Corona is het belangrijk om daar even extra op te hameren. Bacteriën en ziektekiemen kunnen zich namelijk overal bevinden; in de lucht, op voorwerpen etc. Het is daarom niet alleen belangrijk om je handen regelmatig te wassen en te ontsmetten maar ook voorwerpen en kledij.
Draag bij voorkeur dezelfde kledij niet meerdere dagen na elkaar maar verander, indien mogelijk, na maximaal 2 tot 3 dagen. Ondergoed en t-shirts worden bij voorkeur zelfs dagelijks verwisseld. Moet je regelmatig de straat op of kom je in drukkere gebieden, dan is het, zeker nu, belangrijk om de kledij meteen in de wasmachine te stoppen.
Juwelen, brillen en andere voorwerpen kun je dan weer makkelijk reinigen met behulp van een krachtige ultrasoon reiniger. Dit alles hier draagt uiteraard bij aan de uiteindelijke hygiëne, wat meteen ook de gezondheid en de weerstand ten goede komt. En dit is niet alleen positief voor jou maar ook voor jouw omgeving. We kennen allemaal wel mensen die momenteel tot de risicogroep behoren en daarom is het belangrijk om onszelf en elkaar zo goed mogelijk te verzorgen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 26 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
Laat een reactie achter