Zelfvertrouwen. Ik zal niet de eerste en zeker ook niet de laatste zijn die over dit veelbesproken, en voor veel mensen gevoelige onderwerp schrijft. Zelfvertrouwen is voor de één een vanzelfsprekend iets, terwijl de ander er een chronisch tekort aan heeft. Ook ik doe een poging om je te helpen je zelfvertrouwen te laten groeien. Dus lees vooral verder.
Wat is zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is het vertrouwen hebben in jezelf, maar wat betekent dat eigenlijk? Zelfvertrouwen bestaat uit:
- eigenwaarde
- zelfkennis
- houden van jezelf (zelfliefde)
- geloof in jezelf
- geloof in je eigen kunnen
Kortom: vaardigheid en waardigheid. Je bent je bewust van je vermogens en tekortkomingen. Niemand is perfect, maar iemand die zelfvertrouwen heeft weet precies wat hij of zij (goed) kan en minder goed kan.
Wat zijn de verschillen tussen mensen met zelfvertrouwen en mensen zonder zelfvertrouwen?
Mensen met zelfvertrouwen beschikken onder meer over:
- een beter zelfbeeld (kennis van plus – en minpunten)
- zelfliefde
- meer eigenwaarde/trots
- zijn assertief
- kunnen makkelijker met kritiek omgaan
- zelfverzekerde uitstraling/houding
Mensen met weinig zelfvertrouwen beschikken onder meer over:
- een laag zelfbeeld (zien meer minpunten dan pluspunten)
- weinig zelfkennis
- weinig zelfliefde
- weinig eigenwaarde
- verlegenheid
- niet of weinig assertief
- faalangsten
Wat zijn de mogelijke oorzaken van weinig of geen zelfvertrouwen?
1 Kindertijd
Een gebrek aan zelfvertrouwen kan meerdere oorzaken hebben. De oorsprong kan liggen in de kindertijd. Als je als kind niet of weinig gecomplimenteerd wordt voor bijvoorbeeld je schoolwerk, of een hobby bijvoorbeeld: sport, piano spelen, of iets anders waar je je uiterste best voor moet doen om een goed resultaat neer te zetten, dan kan dit leiden tot onzekerheid. Het kind krijgt vrijwel nooit complimentjes, het tegenovergestelde gebeurt ook, bijvoorbeeld dat het kind juist vernederd wordt. Het kind kan niets goed doen. Het gevolg is dat het individu zeer onzeker wordt. Ook door juist een te beschermende opvoeding kan er een gebrek ontstaan aan zelfvertrouwen. Ook kunnen er op school problemen ontstaan, het kind wordt slachtoffer van het bekende treitergedrag. Vanuit de kindertijd kunnen dit situaties zijn die niet veel goeds doen aan de groei van het zelfvertrouwen.
2 Pesten
Ook op latere leeftijd kunnen er situaties ontstaan waardoor er weinig zelfvertrouwen wordt ontwikkeld. Bijvoorbeeld: als je werkgever of een collega stelselmatig commentaar levert op het werk wat je afgeleverd hebt en dit niet volgens de kwaliteitsnormen is uitgevoerd. Ook als een individu zwak assertief is, is de persoon kwetsbaar en kan dus daarom gemakkelijk slachtoffer worden van pestgedrag. Dit kan zowel op school als op het werk gebeuren. Ook dit zal weinig goeds doen aan het zelfvertrouwen.
3 Falen
Verder is falen een serieuze manier om weinig zelfvertrouwen te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld telkens opnieuw aan het proberen bent om de liefde van je leven aan de haak te slaan, en keer op keer leidt dit tot een ellendige teleurstelling. Dan zal je ook hierdoor weinig zelfvertrouwen uit putten.
4 Levensfase
Als laatste hebben we dan ook nog de levensfase. Een mensenleven bestaat uit fases. Nu is het zo dat jonge mensen die in de fase zitten van de puberteit of de fase van jong volwassenheid, kunnen onzeker zijn over zichzelf. In deze fases zijn mensen zichzelf vaak nog aan het ontdekken. Vooral in de puberteit kunnen mensen behoorlijk onzeker zijn over zichzelf. Het lichaam zit dan nog in het groeiproces, waardoor het lichaam onderhevig is aan veranderingen. Door deze veranderingen van het lichaam weten jonge mensen (zowel jongens als meisjes) zich vaak geen raad met hun eigen lichaam. Dit kan leiden tot onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. In dit geval is weinig zelfvertrouwen een oorzaak van de levensfase namelijk de puberteit of jong volwassen fase.
Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan zelfvertrouwen?
Wat kunnen de gevolgen zijn als je te weinig zelfvertrouwen hebt? Allereerst twijfel je voortdurend over jezelf en je eigen kunnen. De gedachte: ‘ik kan het niet’ of ‘het gaat hem toch niet worden, dus ik hoef er niet eens aan te beginnen’, zullen niet veel zelfvertrouwen opwekken. Dit heeft weer als gevolg dat het negatieve denken op gang komt. De negatieve gedachten komen steeds meer op, en juist daar ligt het gevaar.
Gestructureerd negatief denken, kan leiden tot stress en psychische aandoeningen.
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Het eerste wat je zal moeten leren is om jezelf te accepteren. Je zal het immers toch met jezelf moeten doen. Dus leer eerst om vriendjes te worden met jezelf.
Wees je bewust van je zwakke punten, maar wees vooral bewust van je sterke kanten. Ieder mens is wel ergens goed in. De een heeft gouden handjes en is technisch onderlegd, de ander kan onwijs lekker koken, weer een ander kan geweldig mooi zingen, en de volgende is een goede sporter. Zo kun je eindeloos doorgaan. Er is altijd wel iets waar je interesses en je kwaliteiten liggen. Ga daar naar opzoek, en benut je talenten. Als het je lukt ( al dan niet met professionele begeleiding) om je kwaliteiten naar boven te halen, en deze kwaliteiten optimaal worden benut, en als dit dan ook nog eens tot een beginnend succesje zal leiden, zal je hierdoor meer zelfvertrouwen kweken.
Soms moet je ook gewoon doorzetten en iets doen. Iedereen is wel eens onzeker, maar je groeit in zelfvertrouwen als je iets wat je eng vindt, dan toch doet. Elke keer een klein stapje, zodat het te overzien is.
Ik moet wel toegeven, dat het zelfstandig ontdekken van je eigen kwaliteiten en verborgen vaardigheden niet zo eenvoudig is. Begeleiding zou dan nuttig kunnen zijn. Om je te helpen het beste uit jezelf te halen staat ook mijn praktijk tot je beschikking. Je kunt contact met de praktijk opnemen via mijn website: www.mindcure.nl/contact/
Woon je wat verder van de praktijk, geen probleem. Via beeldbellen kan iedereen geholpen worden.
Welke begeleidingsvormen worden gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen?
Voor de groei van zelfvertrouwen wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van:
- coaching
- psychosociale therapie (counseling)
- oplossingsgerichte therapie
1 Coaching
Coaching is een lichte begeleidingsvorm. Het heeft vrijwel niets te maken met psychologische hulpverlening. Bij coaching worden je kwaliteiten in kaart gebracht. Dit doen we door o.a. effectief te kijken naar welke dingen jou belemmeren in je dagelijkse leven. Welke dingen zijn minder goed gegaan, en welke dingen zijn juist wel goed gegaan. Uiteraard ligt de focus op de dingen die wel goed zijn gegaan. Op die manier kunnen we samen kijken hoe we jouw bestaande potenties effectiever kunnen benutten. Coaching is dan ook een zeer effectieve begeleiding om je zelfvertrouwen te laten groeien.
2 Psychosociale therapie
Psychosociale therapie (counseling), niet te verwarren met psychotherapie. Hoewel de werkwijze hetzelfde is, is er verschil. Psychosociale therapie, het woord ‘psychosociaal’ zegt het al, is een lichte en laagdrempelige psychologische therapievorm gericht op het psychosociale. Dat wil zeggen: problemen die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen, zoals bijvoorbeeld: op school, op de werkvloer, thuis bv relatieproblemen, op straat enz. Het verschil tussen coaching en psychosociale therapie is dat coaching direct gericht is op het behalen van resultaten, terwijl bij psychosociale therapie naast het coachingselement, eerst wordt gekeken naar de psychische klachten die een bepaald probleem teweeg kan brengen.
3 Oplossingsgerichte therapie
Bij oplossingsgerichte therapie wordt er voornamelijk gekeken naar de sterke kanten van een cliënt, en deze gericht te benutten. De cliënt onderzoekt samen met de therapeut welke vaardigheden hij of zij al in huis heeft om zijn probleem aan te pakken. De therapie is pragmatisch, resultaatgericht en kortdurend van aard. Deze werkwijze spreekt veel mensen aan. Je bent dus puur op eigen mogelijkheden en vaardigheden je koers aan het varen.
Samenvattend
Voor zover dit via een blog mogelijk is, hoop ik dat ik je op deze manier een klein beetje heb kunnen helpen om je zelfvertrouwen te laten groeien. Ik heb je zowel informatie als tips gegeven om je hierbij te helpen. Ik heb het achtereenvolgend gehad over: wat zelfvertrouwen is, wat de verschillen zijn tussen mensen met en zonder zelfvertrouwen, wat de mogelijke oorzaken zijn van een gebrek aan zelfvertrouwen, wat de gevolgen kunnen zijn van te weinig zelfvertrouwen, hoe je zelfvertrouwen kunt krijgen en tot slot heb ik de effectieve begeleidingsvormen behandeld. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad.
Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van mijn blog: ‘hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?’ Als deze relatief eenvoudige tips niet tot het gewenste effect zullen leiden, doe je er in dat geval verstandig aan om een coach op te zoeken. Hij of zij zal je dan begeleiden om samen met jou het beste uit jezelf te halen. Ook in mijn praktijk kun je voor een relatief laag tarief terecht. Onlinehulp is zelfs nog iets goedkoper. Voor contact of meer informatie kun je terecht op de website: www.mindcure.nl/contact/
Succes met de groei van je zelfvertrouwen, en zoals ik ieder blog afsluit, zorg goed voor jezelf…
Laatste berichten van René Jansen (toon alles)
- Hoe kan ik beter slapen? - 25 mei 2021
- Hoe kan ik mijn stressklachten verminderen? - 20 april 2021
- Hoe kom ik van mijn burn-out af? - 24 maart 2021
Laat een reactie achter