Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die een aanzienlijke invloed hebben op het fysieke en mentale welzijn en de kwaliteit van leven van een individu. Ondanks populaire mythes zijn eetstoornissen geen keuze of een ‘fase’. Deze complexe psychische aandoeningen kunnen levensbedreigend zijn als ze onbehandeld blijven.
Er is vrijheid van obsessie met voedsel, gewicht en/of lichaamsbeweging. Erkennen dat jij of iemand om wie je geeft een eetstoornis kan hebben is de eerste stap.
Is het een eetstoornis?
Er zijn verschillende soorten eetstoornissen die zich anders kunnen presenteren en ieder unieke symptomen hebben. Er zijn echter ook algemene waarschuwingssignalen die je kunnen helpen om de aanwezigheid van een eetstoornis bij jezelf of bij anderen te signaleren.
(Ga voor meer informatie over eetstoornissen of om een screeningstest te doen naar Mind Diagnostiek).
8 waarschuwingssignalen van een eetstoornis
1 Overdreven belangstelling voor voedsel/gewicht/lichaamsvorm
Een uitgebreide focus op voedsel en gewicht (preoccupatie), kan wijzen op een eetstoornis. Iemand kan beginnen met het tellen van calorieën, zichzelf vaak wegen of beweren een hekel te hebben aan voedingsmiddelen waar het voorheen gewoon van at. Een expert zegt dat een belangrijke indicatie van een eetstoornis een plotselinge verandering in houding en gedrag rond voedsel en/of gewicht is.
2 Vervormd zelfbeeld
Iemand met een eetstoornis kan negatieve gedachten over haar of zijn lichaam hebben of zichzelf dik vinden, ondanks dat ze een gezond gewicht hebben. Ze kunnen geobsedeerd raken door hun uiterlijk en een buitensporige hoeveelheid tijd besteden aan het opmerken van gebreken bij hun lichaam. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om op te merken dat bepaalde eetstoornissen kunnen optreden zonder dat iemand een negatief lichaamsbeeld heeft.
3 Sociale terugtrekking
Het is gebruikelijk dat een persoon met een eetstoornis zich terugtrekt uit zijn gebruikelijke activiteiten, met name sociale evenementen of bijeenkomsten met betrekking tot voedsel (uit eten gaan bijvoorbeeld). Ze kunnen zeggen dat ze al hebben gegeten wanneer ze dat niet hebben gedaan, of anderszins excuses maken om te voorkomen dat ze bij anderen moeten eten.
4 Frequent volgen van een strikt dieet
Regelmatig bezig zijn met diëten die vooral gericht zijn op beperkend eten, kan ook een signaal zijn van problematisch gedrag rond voedsel. Een persoon die een eetstoornis heeft ontwikkeld, kan hele categorieën voeding uitsluiten (zoals ‘geen koolhydraten’). Het gebeurt dan op een rigide, obsessieve manier.
Je merkt misschien al, het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen simpelweg proberen om ‘gezonder te eten’ en verstoord eetgedrag. Een manier om het onderscheid wel te maken is te kijken hoe iemand er mee omgaat. Is dit zeer star en is iemand zeer uitgesproken over welk voedsel ‘goed’ en ‘slecht’ is, kan dit een signaal zijn. Als iemand daarnaast zijn of haar eigenwaarde baseert op het vermogen om zich aan een bepaald dieet te houden, lijkt er echt een probleem te zijn.
5 Voedselrituelen
Obsessieve voedselrituelen zijn bijvoorbeeld het snijden van voedsel in extreem kleine stukjes, overmatig kauwen op elke hap of ervoor zorgen dat maaltijden elke dag op exact hetzelfde tijdstip plaatsvinden. Iemand met een eetstoornis isoleert zichzelf vaak terwijl hij of zij eet, zodat diegene zich kan bezighouden met dit soort voedselrituelen.
6 Opmerkelijk gedrag
Grote hoeveelheden voedsel die verdwijnen, voedsel hamsteren of veel lege voedselverpakkingen in huis, is een veelvoorkomend signaal van eetbuien. Vaak naar de badkamer, direct na de maaltijd, kan een ander opvallend signaal zijn. Een persoon met een eetstoornis kan ook dwangmatig sporten, zelfs als ze hiervoor eigenlijk te ziek zijn. Het kan extreme stress veroorzaken als ze niet in staat zijn om te sporten.
7 Gewichtsschommelingen
Aanzienlijke gewichtstoename of -verlies of regelmatige gewichtsveranderingen kunnen optreden als gevolg van een eetstoornis. Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen met een eetstoornis ernstig ondergewicht of overgewicht heeft. Personen in alle vormen en maten kunnen eetstoornissen hebben. Kijk dus niet hoe de persoon eruit ziet, maar een flink schommelend lichaamsgewicht kan wel een signaal zijn. Zeker als er ook andere factoren zijn die kunnen wijzen op een eetstoornis.
8 Fysieke veranderingen
Beperkende diëten veroorzaken meestal fysieke symptomen zoals duizeligheid en flauwvallen, weinig energie en verlies van menstruatie bij vrouwen. Iemand heeft het ook vaak koud en voelt ook koud aan. Mensen met een eetstoornis die vaak overgeven kunnen eelt op hun knokkels hebben en gebitsproblemen ervaren.
Hulp zoeken bij een eetstoornis
Als jij of iemand om wie je geeft, last heeft van een (mogelijke) eetstoornis en die de kwaliteit van leven negatief beïnvloedt, zoek dan professionele ondersteuning bij een arts of een professional in de geestelijke gezondheidszorg.
Het is namelijk mogelijk om volledig te herstellen van een eetstoornis. En dit is ook heel belangrijk! Het herkennen van de signalen en het aanvaarden van hulp is de eerste stap naar de juiste behandeling en het streven naar herstel van die eetstoornis. Je hoeft je hier niet voor te schamen. Een eetstoornis is een ziekte. Hulp zoeken of aanvaarden is een kracht en geen zwakte!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter