Weet jij wat één van de oudste gebruiken ter wereld is? Duizenden jaren geleden zijn we er al mee begonnen; het maken en consumeren van wijn. Hoewel nog betwist wordt in welke regio van de Kaukasus gebergte het is begonnen, is deze traditie bijna zo oud als de mensheid zelf.
Maar de mensheid heeft de afgelopen millennia niet stilgezeten. Onze diëten en eetgebruiken zijn constant veranderd. Tegenwoordig besluiten steeds meer mensen om over te stappen naar het veganisme, waardoor ze geen enkel dierlijk product meer willen consumeren. Tot voor kort betekende dit dat wijn drinken geen optie meer was, want wijn is bijna nooit veganistisch. Hieronder leg ik uit hoe dat zit.
Gelukkig is er nu ook vegan wijn. Maar hoe vertaalt deze wijn zich in vergelijking tot traditionele wijn? In dit artikel bespreken we dit onderwerp, met de nadruk op het verschil in gezondheid.
Wat is het verschil tussen gewone wijn en vegan wijn?
Op het vlak van wijnproductie is er geen enkel verschil te vinden tussen reguliere wijn en vegan wijn. In wezen zijn allebei alcoholische vormen van druivensap. Maar bij de ingrediënten zit wel een verschil. Wijn wordt namelijk geklaard, zodat er geen stukken druif in jouw wijnglas terecht komen. En daarvoor worden klaringsmiddelen gebruikt. Dit middel bindt bindt zich aan de kleine stukjes druif, zodat deze er vervolgens uitgefilterd kunnen worden.
Bij dit klaringsproces worden middelen gebruikt die frequent uit dierlijke producten komen. Denk dan aan bijvoorbeeld gelatine, eiwitten of lactose. Bij veganistische wijn worden deze dierlijke klaringsmiddelen juist niet gebruikt. In plaats daarvan gebruikt men houtskool of klei. Zo blijft de wijn lekker en tegelijkertijd vegan.
Waarom is vegan wijn gezonder?
Veganistische wijn zou voor veel mensen gezonder kunnen zijn dan gewone wijn. Wanneer je bijvoorbeeld een intolerantie voor lactose hebt, kun je beter niet voor reguliere wijn kiezen. Zo vermijd je problemen met jouw lichaam.
Hetzelfde geldt voor gelatine, waardoor zeldzame bijwerkingen (zoals een verhoging van jouw lichaamstemperatuur of ademhalingsproblemen) kunnen optreden. Dit geldt specifiek voor gelatine die gemodificeerd is.
Sulfiet en antioxidanten
Doordat veganistische wijn een ander wijnproces gebruikt duurt het klaren ook langer. Hierdoor zijn er ook minder sulfieten aanwezig in de wijn. Veel mensen ervaren sterke katers na het drinken van wijn, en vaak is dit te danken aan de hoeveelheid sulfiet in de wijn. Met veganistische wijn zou dit effect dus minder kunnen zijn.
Vanzelfsprekend verschilt dit per persoon.
Tot slot heeft veganistische wijn gemiddeld meer “Resveratrol” vergeleken met regulier wijn. Resveratrol is een antioxidant waarvan wetenschappers bewezen hebben dat het jouw lichaam tegen tumoren kan beschermen en buikvet kan verminderen. Ook hierdoor zou je kunnen zeggen dat veganistische wijn gezonder is dan gewone wijn.
In dit artikel hebben we het verschil besproken tussen gewone wijn en vegan wijn. Daarnaast hebben we gekeken wat veganistische wijn gezonder zou kunnen maken. Dus haal snel zo’n lekkere vegan wijn en geniet gezond!
(red) Met dank aan Tijn voor het aanleveren van dit artikel.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Voeding, beweging, gezondheid en wellness: Trends voor 2025 - 25 december 2024
- Afvallen in 2025: Wat is de gouden formule? - 22 december 2024
- Is mozzarella gezond of toch ongezond? Dit moet je weten! - 19 december 2024
Laat een reactie achter