Verslavingen zijn een wereldwijd probleem. Verslavingen zijn er in allerlei soorten en maten. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar eigenlijk is iedereen wel ergens verslaafd aan. Suiker en roken zijn de meest voorkomende verslavingen, maar alcohol en drugs zijn de meest problematische verslavingen. In 2019 behoorde Nederland tot de grootste drugsgebruikers van Europa. Drugsverslaving is een serieus probleem en het heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Afkicken van drugs is niet voor niets een enorme opgave voor veel mensen. In deze blogpost lichten we toe waarom mensen verslaafd raken en wat een drugsverslaving met je lichaam doet.
Wat is een verslaving?
We noemen iemand verslaafd wanneer diegene fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een bepaalde gewoonte of een bepaald middel. Een verslaafd persoon heeft dus een onweerstaanbare behoefte om iets te doen of te gebruiken. Dat kan erg onschuldig zijn, zo heb je zelf misschien wel eens enorme trek gehad in suiker of vet. Gevaarlijker wordt het wanneer je bijvoorbeeld niet meer kunt functioneren zonder alcohol of drugs.
Waarom gebruiken mensen drugs?
Drugs brengt je gezondheid in gevaar. Waarom gebruiken veel mensen dan toch drugs? Drugsgebruik kent vele oorzaken. Allereerst bepaalt de persoonlijke motivatie of iemand verslaafd raakt aan drugs. Iemand die bijvoorbeeld medicijnen slikt, raakt meestal niet zomaar verslaafd. Daarentegen raakt iemand die drugs gebruikt om high te worden wel makkelijk verslaafd. Ten tweede is verslavingsgevoeligheid vaak genetisch bepaald. Ook de effecten van een bepaalde drug bepalen of mensen er snel verslaafd aan raken of niet. Wanneer iemand snel tolerant wordt en afhankelijk raakt van een drug, stijgt de motivatie om de drug vaker te gebruiken. Hierdoor raakt iemand verslaafd aan de drug.
Aantasting van de hersenen
Een drugsverslaving heeft gevolgen voor zowel je gezondheid als je levensstijl. Wanneer iemand langdurig drugs gebruikt, kan de chemische samenstelling en de structuur van de hersenen aantasten. Dit kan leiden tot een hersenaandoening, waardoor je verslaafd raakt aan de drug. Je maakt je hersenen dus afhankelijk van de drug. Hierdoor neemt de drug eigenlijk je leven over. Je dagen bestaan uit het op zoek gaan naar drugs en het gebruiken van drugs. De tijd en aandacht die je aan de drugs besteedt, gaat vaak ten koste van andere activiteiten in je leven.
Uitputting van het lichaam
Drugsgebruik onderdrukt de signalen die het lichaam afgeeft. Mensen raken minder vermoeid, hebben geen honger en voelen geen pijn. Omdat je dit niet op tijd opmerkt, raakt je lichaam uitgeput. Dit kan gevolgen hebben voor de lange termijn. Denk hierbij aan gewichtsverlies, oververmoeidheid, hoofdpijn of een verslechterde weerstand. Ook verhoogt drugsgebruik de kans op psychoses, schizofrenie en depressie.
Gevolgen voor de levensstijl
Naast de gevolgen voor de gezondheid, heeft drugsgebruik ook gevolgen voor de levensstijl. Zo verhoogt drugsgebruik op jonge leeftijd bijvoorbeeld het risico op vroegtijdig schoolverlaten, slechte schoolprestaties en beïnvloedt drugsgebruik de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast kan drugsgebruik leiden tot gezins- en/of relatieproblemen, werkloosheid, financiële problemen of crimineel gedrag.
Tot slot heeft een drugsverslaving niet alleen gevolgen voor de drugsgebruiker zelf. Ook voor naasten kan het drugsgebruik zorgen voor veel stress en slapeloosheid, wat zich vervolgens weer uit in mentale en/of fysieke klachten.
—
Meer informatie over het afkicken van je drugsverslaving vind je bij Fundamentum.
Laat een reactie achter