Onze koelkast zit eerder te vol dan te leeg. Wij vinden het daarom fijn dat we nog een tweede koelkast hebben. Al moet je dan wel denken dat de energiekosten flink kunnen oplopen als je twee oudere koelkasten hebt. Beter om een koelkast (eventueel met vriezer) te kopen die wél energiezuinig is. Dan is het juist voordelig, omdat je veel meer in een keer kunt kopen en bewaren. Mijn droom is om nog eens een echte Amerikaanse koelkast te hebben. Die vind ik zo geweldig. Gelukkig worden die ook steeds energiezuiniger.
Als je een extra koelkast in bijvoorbeeld de schuur wilt zetten, dan hoeft die er niet perfect uit te zien. Weet je dat je een koelkast met A 0f B level ook als outletartikel kunt kopen? Misschien zit er al een krasje op, maar wat maakt dat uit? Voordeel is dat je dan een nieuwe koelkast veel goedkoper kunt aanschaffen en ook nog gebruik kunt maken van de garantietermijnen. Zo kun je dus blijkbaar ook outlet Amerikaanse koelkasten kopen.
Je kunt natuurlijk ook ruimte besparen door te kijken of je je koelkast niet onnodig vult met bepaalde producten. Sommige voedingsmiddelen kun je namelijk juist beter niet in een koelkast bewaren. We noemen hieronder 21 voedingsmiddelen die je niet in de koelkast moet bewaren. Dat bespaart weer ruimte!
21 voedingsmiddelen die je juist niet in de koelkast moet bewaren
Bij sommige voedingsmiddelen ontstaat koudebederf als je ze in de koelkast bewaart. Dat is veel te koud en zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld snel vocht kwijtraken. Dan kan het nog steeds zijn dat je iets koel moet bewaren in plaats van gekoeld. Meestal wordt daarmee bedoeld dat je het bewaart bij een temperatuur tussen de 12 en 15 graden.
En er zijn producten die lekkerder blijven en langer houdbaar op kamertemperatuur. Dat wil zeggen een temperatuur tussen de 18 en 21 graden.
Wat hoort niet in de koelkast?
1 Paprika
Paprika’s verliezen hun knapperigheid als je ze bewaart in een te koele omgeving. In de koelkast verliezen ze te veel vocht en kunnen zelfs eerder gaan rotten. Paprika’s kun je het beste bewaren in een koele ruimte van ongeveer 12-15 graden. Zoals een schuur, bijkeuken of een niet verwarmde kamer.
2 Basilicum
Vaak wordt dit kruid bewaart in de koelkast, maar je kunt het beter bewaren op kamertemperatuur waarbij je de stelen onderdompelt in water.
3 Avocado’s
Let op, een avocado is een beetje apart verhaal. Met name als je een avocado snel wilt eten, kun je die beter niet in de koelkast bewaren. Een rijpe avocado kan wel weer in de koelkast bewaard worden. Een halve (aangesneden) avocado bewaar je wel in de koelkast. Zorg dat de pit erin blijft zitten en bewaar het in een luchtdicht zakje of bakje. Besprenkel de avocado met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.
4 Komkommers
De meeste mensen bewaren een komkommer in de koelkast, maar dat is juist niet handig! Komkommers drogen namelijk uit in de koelkast en bederven daarna snel.
We proberen eigenlijk van al die onnodige verpakkingen af te komen, maar in plastic folie verpakte komkommer blijft wel langer vers. Je bewaart de komkommer dan op een donkere, niet té warme plek.
5 Tomaten
Ook tomaten worden vaak in de koelkast bewaard, maar ze drogen minder uit buiten de koelkast (op kamertemperatuur) en blijven daar ook langer vers.
6 Bananen
Zelf zou ik nooit op het idee komen om een banaan in de koelkast te leggen, maar mijn man doet het wel als hij de kans krijgt. Vindt hij lekker… Bananen hebben echter juist een warmere temperatuur nodig om goed te rijpen.
7 Meloen
Een nog niet aangesneden meloen bewaar je altijd buiten de koelkast. Pas als de meloen aangesneden is, kun je dat deel bewaren in de koelkast. Dek het wel goed af met huishoudfolie.
8 Olijfolie
De meeste mensen weten het wel, maar het kan een “beginnersfoutje” zijn. Als je olijfolie in de koelkast bewaard, dan gaat de smaak snel achteruit. Dus altijd bewaren op kamertemperatuur en bij voorkeur in het donker.
9 Sojasaus
Eigenlijk hetzelfde als olijfolie. Je kunt dit het beste en langer bewaren buiten de koelkast.
10 Roomboter
Het is gewoon makkelijker smeerbaar als roomboter niet uit de koelkast komt. Toch denken veel mensen dat je roomboter wel altijd in de koelkast moet bewaren. Dat is niet zo. Je kunt roomboter ongeveer een week buiten de koelkast prima goed houden. Op echt warme, zomerse dagen kun je de roomboter wel beter in de koelkast bewaren.
11 Pindakaas
Als je regelmatig pindakaas eet, kun je die beter niet bewaren in de koelkast. Dat gaat ten koste van de smaak.
12 Brood
Brood bewaar je of buiten de koelkast, of je vriest het in. Brood wordt eerder muf als je het bewaart in de koelkast. Niet doen dus.
13 Cake
Ook cake droogt alleen maar snel uit in de koelkast. Cake bewaar je in een luchtdichte verpakking en bewaar je dan buiten de koelkast.
14 Chocolade
Chocola blijft het lekkerst als je het bewaard bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden en in het donker (keukenkastje). De smaak en samenstelling verandert in de koelkast en dat is zonde.
15 Aubergine
Een aubergine verliest snel zijn smaak in de koelkast. Bewaar hem dus in een ruimte van zo’n 16 graden, dan blijft de aubergine het langst houdbaar en lekker van smaak.
16 Perziken en nectarines
Perziken en nectarines lijken wat langer goed te blijven in de koelkast, maar dit gaat echt ten koste van de smaak. Het is dus beter om ze buiten de koeling te bewaren bij een temperatuur van zo’n 12 tot 15 graden. Eet ze dan wel binnen 3 dagen op.
17 Courgette
In de koelkast verliezen courgettes hun smaak. Je kunt ze beter op een iets koelere plek in huis bewaren, maar niet zo koud als in de koelkast. Als je nog een restje hebt van courgette (dus aangesneden), dan kun je dit wel beter bewaren in de koelkast. Dek het goed af met huishoudfolie, zodat er geen lucht bij kan.
18 Winterwortel
Met name de winterwortel kun je beter bij een temperatuur tussen de 12 en 15 graden bewaren. Dan blijft de wortel veel langer goed dan in de koelkast.
19 Boerenkool
Een stronk boerenkool mag je in de koelkast bewaren, maar het is nog lekkerder als je die buiten de koelkast bewaart en hem binnen enkele dagen opeet. Wil je de boerenkool langer bewaren, of is de boerenkool al aangesneden, dan bewaar je die wel in de koeling.
20 Ketchup
Weet je dat je (kantenklare) ketchup ook niet in de koelkast hoeft te bewaren nadat het geopend is? Als je ruimte tekort hebt, kun je de ketchup best even buiten de koelkast bewaren. Ketchup blijft ongeveer 4 weken goed buiten de koelkast. Doe je er veel langer mee, bewaar dan wel de fles ketchup in de koelkast.
21 Uien, knoflook en aardappelen
Gewoon heel simpel, dit bewaar je niet in de koelkast. Alleen als aardappelen geschild zijn, dan was je ze, dek je ze goed af en bewaar je ze in de koelkast.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter