Komkommers zijn misschien wel de meest ondergewaardeerde groenten die er zijn. Een komkommer is zo gewoon. En het bestaat ook nog uit veel water, dan heb je er niets aan, denken veel mensen. Is dat echt zo? Hoe gezond zijn komkommers eigenlijk nu echt?
Eerst even wat achtergrondinformatie over de komkommer:
De komkommer groeit in de Nederlandse kassen, maar komt ook uit Zuid-Europese landen, zoals Spanje. Een komkommer kan veel verschillende vormen én kleuren hebben, zoals geel en oranje, maar wij kennen voornamelijk de groene komkommer.
Naast komkommers behoren onder andere courgettes, augurken, pompoenen en watermeloenen ook tot de komkommerachtigen. Biologische komkommers of komkommers met een Milieukeur zijn ook verkrijgbaar.
Hieronder lees je waarom komkommers wél goed voor je zijn.
Wat zijn de gezonde voordelen van komkommers? We zetten ze hier op een rijtje:
- Komkommer hydrateert je lichaam.
- Komkommer bevat veel vezels en goede voedingsstoffen, zoals anti-oxidanten, de vitamines C, B1, B2, B3, B5, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. Het mineraal kalium is belangrijk voor een juiste balans van het vochtgehalte in je lichaam en het houdt de normale bloeddruk in stand. Anti-oxidanten staan onder andere bekend om hun ontstekingsremmende werking. De hoeveelheid voedingsstoffen is wellicht niet groot, maar het maakt van komkommers wel een gezonde snack.
- Komkommer bevat weinig calorieën. Geniet er dus van als je wilt afvallen!
- Komkommer helpt tegen een slechte adem.
Een slechte adem wordt over het algemeen veroorzaakt door de bacteriën in je mond. De vezels en het water in komkommer stimuleren de productie van speeksel. Het speeksel bestrijdt de bacteriën in je mond. Daarnaast houdt speeksel ook de algehele mondgezondheid in balans. - Het kan obstipatie tegengaan.
De combinatie van het vele water in de komkommer en de vezels in de schil, zorgt dat harde ontlasting zachter en soepeler wordt. - Goed voor sterke botten.
Komkommer bevat veel vitamine K, essentieel voor gezonde botten. Vitamine K is ook belangrijk voor een betere opname van calcium in het lichaam. - Goed tegen de veroudering van de huid.
Het is bewezen dat komkommers effectief zijn als anti-rimpelmiddel.
Wist je dat?
We hebben ook nog wat leuke feitjes over de komkommer:
- Stress?
Snijd een komkommer in plakjes en doe deze in een pan met kokend water. De stoom die vrijkomt heeft een kalmerend en troostend effect. - Teveel gedronken?
Komkommers bevatten genoeg B-vitaminen, elektrolyten en suiker om de essentiële voedingsstoffen die alcohol uit je lichaam opneemt, aan te vullen. Eet voordat je gaat slapen komkommer en je zult de volgende dag geen of minder last hebben van een kater. - Een oppepper nodig?
Neem geen koffie of andere energie-opwekkende drankjes, maar eet in plaats daarvan komkommer. Komkommer bevat heel veel vitamen B en koolhydraten die de nodige energie kunnen leveren! - Wil je je badkamer snel en makkelijk schoonmaken?
Neem een plakje komkommer en veeg het over elk oppervlak dat extra schoongemaakt moet worden. De ‘viezigheid’ verdwijnt!
Hoe bewaar je komkommers?
Nog een weetje over het bewaren van de komkommer! Bewaar ze koel, maar niet in de koelkast of diepvries. Komkommers worden ‘snotterig’ van de kou. Uitdroging van de komkommer kun je voorkomen door de komkommer in folie te verpakken.
Genoeg redenen om de komkommer meer te waarderen! Te gebruiken in een gerecht, als gezond tussendoortje (met gezond dipsausje!) of als garnering. Er is echt veel te maken met komkommers, denk ook eens aan een smoothie. Bekijk onze recepten met komkommer.
Zie bijvoorbeeld ook deze video over het maken van komkommerroosjes als garnering.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
- Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond? - 2 oktober 2024
- Waarom het zinloos is om calorieën te tellen en wat kun je wel doen? - 29 september 2024
Harry Westrup zegt
Hoe kan het dat jullie aangeven dat er vitamine K in komkommers zit terwijl mmv.nl dit niet aangeeft.
Jenny zegt
Dat zien we inderdaad daar niet staan, ook het Voedingscentrum benoemt dit niet, terwijl andere betrouwbare bronnen dit wel vermelden, zoals: https://www.ntvh.nl/zeven-gezonde-redenen-om-vaker-komkommer-te-eten/ en https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006#benefits.