Wij zeggen vaak dat geluk in jezelf zit. Maar is dat wel waar? Zijn er meer factoren die bepalen hoe gelukkig je je voelt? Bijvoorbeeld het land waar je opgroeit, je werk, geld, culturele zaken, sociale omstandigheden, enzovoort.
Ik blijf het een fascinerend onderwerp vinden: geluk. In ieder geval maakt het mij gelukkig als ik zo’n prachtig boek als De Atlas van Geluk toegestuurd van Uitgeverij Spectrum. Het doet me denken aan de encyclopedieën en de atlassen die ik vroeger als kind verslond. Tja, ik ben opgegroeid in een tijd zonder internet. En heb altijd een grote liefde gehad voor boeken. De Atlas van Geluk is typisch een boek waar boekenliefhebbers van zullen smullen. Een groot boek en rijk geïllustreerd. Zoals je van een atlas mag verwachten, staat het vol met kaarten en grafieken. Het unieke aan deze atlas is dat geluk centraal staat aan de hand van allerlei andere ontwikkelingen.
Het is ook een echt koffietafelboek. Interessant om in het zicht te leggen op een plek waar veel mensen zijn of wachten.
Op de foto hieronder zie je een onderzoek in hoeverre inwoners van bepaalde landen gelukkiger zijn als ze een kortere werkweek hebben.
In het boek vind je maar liefst 140 kaarten en 180 grafieken en tabellen. Aan de hand van 80 onderwerpen wordt geluk letterlijk in kaart gebracht. Een wereldwijde zoektocht naar geluk is echt geweldig voor iedereen die meer wil weten over de herkomst van geluk en wat we onder geluk verstaan.
Wat draagt bij aan ons geluksgevoel?
Onderzoekers hebben gekeken welke invloed allerlei ontwikkelingen in de maatschappij hebben op ons geluksgevoel. Bijvoorbeeld van analfabetisme tot aan de coronapandemie. Van besteedbaar inkomen tot de hoeveelheid groen in een leefomgeving.
Zo blijkt in zijn algemeenheid dat Scandinavische landen een hoge mate van geluk ervaren. Nu moet ik zeggen dat ik de laatste tijd wel andere dingen lees over Zweden. Maar laten we toch eens kijken wat dan bijdraagt aan die hoge mate van tevredenheid in die landen:
- kwaliteit en goede werking maatschappelijke instellingen
- mate van waardering van de verzorgingsstaat
- weinig corruptie en criminaliteit
- bevredigend functionerende democratie
- sterk gevoel van vrijheid en persoonlijke autonomie
- vertrouwen in de samenleving
Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld steeds gelukkiger worden, maar hoe zal dat in de toekomst gaan? Waar hangt ons geluk van af? In De Atlas van Geluk gaan 9 experts op onderzoek uit en geven zij een nieuw overzicht van het fenomeen geluk over de hele wereld.
Geluk kan worden beïnvloed door o.a. economie, cultuur, onderwijs, democratie, politiek, gezondheid, vrijheid, toerisme en meer. Zoals hierboven te zien is op de foto kan ook het klimaat een belangrijke factor zijn. De inzichten kunnen helpen om het geluksgevoel in de toekomst veilig te stellen.
“Volgens Strabo is geografische kennis niet alleen informatief, maar ook vormend, omdat ze aanknopingspunten biedt voor het menselijke gedrag.”
(Strabo is een wetenschapper uit de oudheid, citaat uit voorwoord De Atlas van Geluk.)
Aanrader of niet?
Zoals ik hierboven al schreef, vind ik dit een fantastisch boek. Of eigenlijk een naslagwerk. Het is heel interessant, maar ook zeker een boek om later nog eens iets in op te zoeken. Het geeft zoveel inzichten, dat ik steeds weer iets nieuws ontdek.
Het is een paperback, maar wel een groot en zwaar boek. Rijk geïllustreerd met kaarten, grafieken en tabellen.
Praktische informatie
Titel: De Atlas van Geluk
Auteur/samensteller: Joan Tort
Uitgeverij Spectrum
ISBN: 9789000384556
1e druk augustus 2022
Pagina’s: 192
Paperback
Prijs: 35,-
Te koop bij de boekwinkel en Bol.com
Lees ook: Boekreview Vol energie met vezels
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter