Het is dinsdagochtend, ik stap om 8:30 uur op de fiets en zet mijn favoriete podcast aan. Ik merk altijd vanzelf wel wat het onderwerp is. Mel Robbins heeft als missie om mensen te motiveren voor een fijner leven. Dat kan op allerlei vlakken zijn, dus daarom vind ik het zo leuk om ernaar te luisteren. En daarbij vindt zij het belangrijk om dit te doen met zelfspot en humor. Maar ze geeft zeker ook waardevolle adviezen. Door haarzelf of door anderen.
Dit keer had ze een heel interessant gesprek met een psychiater Dr. Judith Joseph en dat inspireerde mij om ergens mee te beginnen (nog even doorlezen 😉). De visie van deze dame is dat we mogen streven om ‘happier’ te worden in plaats van te streven naar ‘happy’.
Dan denk je vast, dat is toch hetzelfde? Nee dat is het net niet. Het zit ‘m in het fenomeen dat ‘happy’ of te wel geluk zo’n groot begrip is dat het bijna onhaalbaar is en als je elke dag een klein beetje geluk opzoekt, dan word je uiteindelijk gelukkiger. Dat stapelt zich op en zo ga je makkelijker naar je geluk. Vaak streven we naar grote of materiële zaken om ons gelukkig te voelen.
- Als ik die nieuwe baan heb, dan ben ik gelukkig
- Als ik een fijne relatie heb, dan ben ik gelukkig
- Als ik verhuisd ben, dan ben ik gelukkig
- Als ik 5 kilo afgevallen ben, dan ben ik gelukkig
Als, dan…. is natuurlijk helemaal geen goede strategie, zeker niet als je streeft naar geluk.
Waarom willen we eigenlijk gelukkig zijn?
Het streven naar geluk heeft verschillende oorzaken. Hier zijn enkele redenen waarom mensen over het algemeen streven naar geluk:
1 Overleving en welzijn
Evolutionair gezien heeft het streven naar geluk te maken met het streven naar overleving en welzijn. Gelukkige mensen zijn over het algemeen gezonder, veerkrachtiger en meer geneigd om sociaal actief te zijn, wat de kansen op overleving vergroot.
2 Biologische basis
ons lichaam wekt, neurotransmitters op (zoals serotonine en dopamine) die betrokken zijn bij het ervaren van plezier en geluk. Dat geeft een fijn gevoel, vandaar dat we activiteiten ondernemen om die neurotransmitters op te wekken.
3 Sociale verbondenheid
We zijn sociale wezens en streven naar verbondenheid met anderen. Relaties en sociale interacties zijn belangrijke bronnen van geluk.
4 Zingeving (en bereiken van doelen)
Het stellen van doelen en het ervaren van een gevoel van zingeving in het leven dragen bij aan het geluksgevoel. Maslow heeft boven aan zijn piramide ‘Zelftranscendentie’ geplaatst. Dit niveau omvat het streven naar zingeving, transcendentie en het dienen van iets dat groter is dan het individu zelf. De theorie van Maslow maakt het voor mij in ieder geval ook logisch.
5 Cultuur en maatschappij
Maatschappelijke normen en culturele verwachtingen spelen ook een rol in het streven naar geluk. In onze samenleving is geluk als eigenlijk wel een algemeen doel.
Maar wat is geluk dan?
Naast Maslow zijn er nog meer theorieën over onze emoties zijn en het effect op ons welzijn cq. ontwikkeling. Ik heb er vandaag eentje voor je uitgepikt, de ladder van Abraham Hicks.
Boven aan zijn ladder staat: joy, appreciation, empowered, freedom en love. Op nummer 3 staan enthousiasm, eagerness & happiness. Behoorlijk in de lijn waar ik vandaag over schrijf.
Abraham Hicks is trouwens een concept (channeled wisdom of a collective consiousness) ontwikkeld door het echtpaar Esther en Jerry Hicks en zij zijn onder andere bekend door de Law of Attraction.
Door beter te weten in welke emotionele status je je bevind, kun je kiezen welke gedachte je wilt hebben en waardoor je steeds een stapje hoger op deze ladder kan komen.
Het uiteindelijke doel is om zo vaak mogelijk zo hoog mogelijk te zijn. Het is natuurlijk een utopie om altijd boven aan de ladder te staan. Maar het helpt wel enorm als je je even niet lekker voelt, dat je ervan bewust bent dat het tijdelijk is en dat je kunt kiezen door je eigen gedachte te sturen.
Alles is er niet voor niets. Er zit vaak iets in om te leren, hoe stom het ook is op het moment dat je er in zit.
In het kort waarom deze ladder ontwikkeld is:
- Het begrijpen van je emoties
- Het maken van bewuste keuzes
- Jezelf meer in lijn brengen met positieve energie
- Het emotioneel welzijn verhogen
- Het manifesteren van verlangens
- Persoonlijke groei en empowerment
Mooie theorie, wat is mijn ervaring ermee?
Sinds een paar jaar ben ik actief in het volgen van deze en vergelijkbare theorieën om dus ook te streven naar een gelukkiger leven. Bewust zeg ik gelukkiger (net als Dr. Judith), want ik weet ook dat het leven zeker ook uitdagingen biedt.
Zo heb ik een paar maanden geleden nog een aardige dip gehad, doordat ik te maken heb met een nieuwe rol binnen mijn gezin. Toch voelde ik me daar niet ongelukkig door. Ik was wel neerslachtig, bevond me onderop de ladder en ik was zeker niet de gezelligste. Toch voelde ik wel dat mijn basis goed is, diep van binnen was ik toch echt gelukkig.
Doordat ik naar deze podcast luisterde, kreeg ik gelijk een leuke ingeving. Ik ben hier gelijk mee aan de slag gegaan. Op mijn persoonlijke Instagram account plaats ik dagelijks een foto met #365dagengeluk. Hoe zwaar momenten ook zijn, toch is er elke dag wel een momentje van geluk te ervaren.
Op dit moment is het zo dat mijn ouders in huis wonen, mijn vader terminaal is en dat brengt het een en ander aan spanningen met zich mee. Het is heel fijn om ze bij ons in huis te hebben, maar niet altijd even makkelijk. Juist door me dagelijks bewust te zijn van de kleine geluksmomentjes, helpt me dat enorm.
Nu ben ik bewust aan het genieten van het momentje dat ik even alleen kan zitten met een kop heerlijk geurende koffie, een lekkere salade, fietsen naar het werk of zelfs van een half uur alleen thuis zijn (voor het eerst sinds 2 maanden).
Jarenlang heb ik ook ‘s avonds voor het slapen mijn dankbaarheid genoteerd, dat is ook echt iets dat me zo ongelofelijk geholpen heeft in moeilijkere tijden. Als het regent, regent het ook bijna nooit de hele dag en zeker niet dagen achter elkaar. Er is altijd wel een klein lichtpuntje te vinden…!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024
Laat een reactie achter