Nu het nieuwe jaar begonnen is, is dit het moment om aan de slag te gaan met je goede voornemens (als je die hebt). De populairste voornemens zijn, net als andere jaren, stoppen met roken, meer bewegen en gezonder leven.
Door vaker naar buiten te gaan voor een wandeling door het bos of om te gaan tuinieren sla je meerdere vliegen in één klap. De natuur is namelijk hartstikke goed voor body én mind. In dit artikel vertellen we je meer over waarom dagelijks of in ieder geval wekelijks in de natuur zijn zo goed voor je is.
Meer balans in je leven door natuur op te zoeken
Tegenwoordig draait ons leven vaak om volle agenda’s. We werken veel, voeden kinderen op, willen sporten én willen ons sociale leven, zowel offline als online, op peil houden. Tel daarbij drukte, lawaai en een overload aan digitale en technologische mogelijkheden op en je kunt je eigen leven bijna niet meer bijhouden.
Kortom: onze agenda’s vragen vaak veel van ons. Het typische hieraan is dat je zelf vaak verantwoordelijk bent voor het vullen van die agenda.
Het antwoord op zo’n volle planning is balans.
Drukte en volle agenda’s kunnen er namelijk voor zorgen dat je stress krijgt en/of overwerkt raakt en last krijgt van diverse gezondheidsklachten. Door de balans op te zoeken verlaag je die kans.
De natuur kan hiervoor zorgen, omdat er in de natuur vrijwel altijd rust en stilte te vinden is. Dat is de perfecte balans op een druk leven vol afspraken, herrie en prikkels.
Maak je hoofd helemaal leeg in de natuur
Hierbij zorgt de natuur voor kalmte. Niet alleen om je heen, maar juist in jezelf. Er zijn namelijk diverse studies die aantonen dat de natuur een positieve invloed heeft op je hersenen. Door de stilte en de rust zakt je stressgevoel omdat je bloeddruk minder hoog wordt en omdat je cortisolwaarden dalen.
Stress? Dat is er eigenlijk niet in de buitenlucht; je staat volledig in verbinding met en in het groen.
Het is niet voor niets het geval dat veel Nederlanders gaan hardlopen, fietsen of wandelen in de natuur om zich zo lichamelijk en geestelijk beter te voelen. Hoewel je jezelf lichamelijk misschien uitput, krijg je hier tóch nieuwe energie van.
In een stad is het vaak maar lastig om je hoofd echt leeg te maken. Daar zijn meestal zoveel prikkels dat je ook juist mentaal gezien wordt uitgeput. In de natuur is dat niet het geval.
In verbinding met jezelf en met de mensen om je heen
Wat daarnaast nog een reden is om regelmatig het groen in te gaan, is omdat het een plek is om in verbinding te komen met jezelf. Ga je met anderen de natuur in dan kun je ook juist dichterbij de ander komen tussen al dat groen.
Er is geen wifi en soms zelfs geen bereik, waardoor je niet kan worden gestoord door allerlei externe prikkels zoals inkomende belletjes en appjes van collega’s of vrienden. Je hebt vooral oog voor jezelf, de ander en de mooie omgeving.
Natuurlijk kun je af en toe thuis ook gewoon je telefoon uitzetten, maar in de praktijk blijkt dat weinig mensen dit doen. De natuur is de plek waar je even helemaal tot jezelf kunt komen om vervolgens weer als herboren naar huis te gaan.
Je kunt de natuur wat dat betreft ook zien als een soort natuurlijke accu waar je naartoe gaat wanneer je lichaam en geest nieuwe energie kunnen gebruiken. Klinkt goed toch?
Bewegen in de natuur leidt tot minder ziektes
Natuur verhoogt tot slot de kwaliteit van de zuurstof die je inademt. Over het algemeen is er in de natuur een betere luchtkwaliteit te vinden omdat er minder fijnstof aanwezig is. Dat zorgt ervoor dat het de ideale omgeving is om lekker te gaan bewegen.
Buiten bewegen is sowieso goed door de aanwezige vitamine D in het zonlicht, maar bewegen in de natuur is nóg beter door de gezondere lucht. Denk aan wandelen, of fietsen in de natuur.
Meer bewegen zorgt er automatisch voor dat mensen gezonder blijven. De kans op obesitas en diabetes is minder groot, je weerstand krijgt een flinke oppepper door lekker buiten te zijn en de natuur zorgt voor een gezonde mind wat weer van invloed is op hoe je je voelt en hoe je energielevel is.
In de natuur zijn, leidt dus uiteindelijk tot minder ziektes wat van invloed is op je mentale en lichamelijke gesteldheid, ziekteverzuim op de werkvloer en de algemene ziektekosten.
Laat een reactie achter