Iedereen is wel eens paniekerig of bang. Dit is normaal en vaak gaat het nare gevoel na een tijdje weer voorbij. Helaas is er een groep mensen die regelmatig paniek heeft die gepaard gaat met een stoornis. Er kan daarnaast ook iets anders aan de hand zijn wat deze mensen triggert. Lees hier wat handige informatie en tips over paniekaanvallen.
Waardoor krijg je een paniekaanval?
In principe zou het iedereen wel eens kunnen overkomen om een paniekaanval te krijgen. Als je hier vaker last van hebt, dan lijkt het alleen maar meer te kunnen worden.
Zo’n paniekaanval kan door iedereen anders ervaren worden. De één hyperventileert, terwijl de ander last heeft van hartkloppingen en bijvoorbeeld hevig gaat zweten. Zoals eerder aangegeven kan een paniekaanval ontstaan door een stoornis. Echter, er zijn nog een hoop andere redenen waardoor iemand een paniekaanval kan krijgen.
Triggers voor een paniekaanval:
- Veel drukte en stress (overbelasting)
- Een ernstige ziekte
- Een traumatische ervaring
- Door angst en gespannenheid
- Controle willen houden
Daarnaast zijn er ook mensen die zonder een duidelijke reden een paniekaanval krijgen.
Tips tegen een paniekaanval
Het is natuurlijk het fijnst als je zo snel mogelijk van de paniekaanval afkomt als je merkt dat je er last van hebt.
Zorg er allereerst voor dat je genoeg slaap krijgt. Als je regelmatig weinig slaapt, kun je namelijk ook een paniekaanval krijgen. Een rustige slaaapkamer en een comfortabel bed helpt daarbij.
Neem ook overdag je rustmomenten. Er is niets mis mee om even op de bank of in een relaxfauteuil volledig te ontspannen.
Daarnaast is het belangrijk om op te merken wat er met je gebeurt als je een paniekaanval hebt. Denk terug aan de momenten dat de paniekaanval over ging. Wat deed je toen? Probeer hetgeen dat jou uit de paniekaanval kreeg ook te doen bij een nieuwe aanval.
Wellicht hielp het je om even lekker naar buiten te gaan en een rondje te lopen. Of misschien vind je het fijner om even iemand te bellen die je vertrouwt en te vertellen wat je voelt. Daarnaast helpt het heel erg om jezelf gerust te stellen. Vertel jezelf dat er helemaal niks aan de hand is, maar dat je gedachten een loopje met je nemen.
Paniekaanvallen kunnen heftig zijn en lang nawerken, dus is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk weer uit kan komen. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je lekker tot rust komt en dat je beter slaapt. Misschien kan meubelzorg.nl je daar mee helpen?
Heb je langdurig paniekaanvallen en kom je er zelf niet uit? Zoek dan professionele hulp. Je kunt dit bijvoorbeeld eerst met je huisarts bespreken. Hij of zij kan dan bepalen met welke hulp je gebaat bent.
Leestip: doe deze oefening om angst te verminderen en beter te slapen.
(red: met dank aan onze partner voor het aanleveren van dit artikel)
Laat een reactie achter