Er bestaan talloze vitaminen maar ook antivitaminen. Dit kunnen geneesmiddelen zijn of stoffen die van naturen in voedingsmiddelen voorkomen. Voorbeelden zijn bepaalde peulvruchten en vogeleieren. Bij koken worden deze antivitaminen onwerkzaam gemaakt. De gesteldheid en activiteiten van een individu zijn van invloed op de benodigde hoeveelheid vitaminen en mineralen. Enkele voorbeelden zijn ziekte, stress en sporten.
Als we sporten uitvergroten dan zien we dat sommige trainers en sporters vitaminen en mineralenpreparaten als wondermiddel beschouwen om zo hun sportprestaties te optimaliseren. Natuurlijk ligt dit wel iets complexer. Denk hierbij aan goede trainingsmethoden, nachtrust, gezonde stress en optimale hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit zijn voorwaarden voor goede en optimale sportprestaties.Vitaminen en mineralenpreparaten, eventueel gecombineerd met enzymen, dragen hier zeker aan bij.Teveel, tekort
We kennen ook nog zo iets als hypovitaminose. Dit wil niets anders zeggen dan een verborgen tekort aan bepaalde vitaminen. Het tegenovergestelde hiervan is hypervitaminose dit is een teveel aan vitaminen. Zowel langdurig teveel of tekort kan tot ernstige klachten leiden. Bij een extreem energieverbruik van 4000 kilocalorieën of meer kan de aanvoer van vitaminen onvoldoende zijn.
Een goed voorbeeld hiervan zijn wielrenners in een meerdaags toernooi. Zij moeten om te compenseren ontzettend veel gaan eten, wat ook weer niet optimaal is voor het toernooi. De opkomst van sportdranken is voor hen een uitkomst geworden.
Waar we ook veel problemen tegenkomen, en dan in het bijzonder bij vrouwelijke sporters. Bij hen is het lichaamsgewicht van groot belang. Enkele voorbeelden hiervan zijn turnsters, balletdansers, gewichtheffers, judoka’s en boksers.
Deze sporters volgen regelmatig een dieet om een ideaal gewicht te handhaven voor de sport. De voeding zal dan vaak bestaan uit weinig energie en arm aan vet. Hierdoor loopt de voorziening van in vet oplosbare vitamines (A,D,E en K) gevaar en dreigt eveneens een tekort aan essentiële vetzuren.
De gewichtsconsulent van Body4Weight let hier op bij zijn cliënten om zo gericht en optimaal advies te kunnen geven.
Met gezonde groet,
Willem
Willem Bolck
Laatste berichten van Willem Bolck (toon alles)
- Energiebehoefte van volwassenen - 19 augustus 2014
- Energiebehoefte van kinderen - 12 augustus 2014
- Obesitas wat is dat nou eigenlijk? - 5 augustus 2014
Laat een reactie achter