We denken vaak, dat lost iemand anders wel op. Zeker als het gaat om belangrijke zaken zoals bij hartfalen. Maar wat nu als er iemand bij je in de straat een hartaanval krijgt?
Mijn vader heeft een hartaanval gehad. Gelukkig is alles goed gekomen en kon de politie hem in eerste instantie goed helpen (het gebeurde ’s nachts) en daarna nam de ambulance het over. Mijn moeder en mijn man hebben na afloop van deze periode ook een AED cursus gedaan. Ik heb dit nog steeds uitgesteld, maar zal het absoluut een keer doen. Binnenkort is er wat meer rust in onze privé agenda, zodat ik het op kan pakken.
Reanimatiecursus volgen
Onder ons kantoor is een bedrijf gevestigd dat trainingen geeft op gebied van BHV, EHBO en AED trainingen. Daar ga ik binnenkort toch de levensreddende training volgen. Ik wil de basiscursus van 4 uur gaan volgen. Wat leer je dan?
- Een hartstilstand herkennen
- Wat je als eerste doet
- Hoe je moet reanimeren
- Hoe je met een AED aan de slag gaat
Het is belangrijk dat je een goede organisatie opzoekt die de cursus geeft. De Hartstichting verzorgt cursussen én herhalingslessen (net zo belangrijk) op ruim 500 locaties in Nederland. Het Rode Kruis Vlaanderen verzorgt deze cursus in België. Ook in Nederland verzorgt het Rode Kruis reanimatiecursussen.
Het verschil met Nederland is, dat de cursus in België gratis is. Je kunt het lesboekje kopen. In Nederland betaal je €35, inclusief het lesboekje. Door sommige zorgverzekeringen wordt deze cursus vergoed.
Voor ons is het dus niet nodig om een AED te kopen, omdat de buurvrouw dit heeft. Maar voor andere bedrijven, buurten of verenigingen is het geen overbodige luxe. Je kunt er levens mee redden. Ook door het doen van een reanimatie-cursus!
Bij deze de oproep aan iedereen om deze 4 uur te investeren in het redden van levens!
Waar zou je op moeten letten als je een AED aanschaft?
Ik ben op de site bij de Hartstichting gaan kijken om te zien, waar je op zou moeten letten bij de aanschaf van een AED.
- CE-keurmerk, een keurmerk voor alle AED’s in Europa die te vinden is op betrouwbare merken. Dat betekent dat je na de aanschaf ook een apparaat hebt, met service en onderdelen vervangen kunnen worden. Zo blijft de AED veilig voor bediener en slachtoffer.
- IP waarde, dit staat voor de bescherming van stof en spatwater. Als je de AED buiten op hangt (wel zo veilig als je bedrijf dicht is), dan is dit zeker belangrijk.
- Zelftest, een goede AED kan automatisch checken of alles nog werkt.
- Metronoom of gesproken instructie, zodat je het juiste tempo kunt volgen en een goede instructie in het Nederlands, of indien gewenst andere taal.
Uiteraard spelen elementen als kosten (aanschaf en vervanging onderdelen), garantie en levensduur ook mee met de beslissing voor de aanschaf van een AED.
Schaf samen een AED aan!
Zit je bedrijf of vereniging op een terrein met meerdere bedrijven of verenigingen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om samen te werken. Of misschien hangt er een bij de buren?
Er zijn soms ook mogelijkheden bij de gemeente, Rotary clubs of Lions die je financieel willen steunen met de aanschaf van een AED.
Je kunt bijvoorbeeld een AED kopen bij Procardio, dat is een betrouwbare organisatie die AED apparaten van Philips verkoopt. Op hun site staan ook nog een aantal handige tips voor gebruik van je AED.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter