Als je een tijdje gaat backpacken of langer gaat rondreizen, doe je dat vooral om de wereld te zien en niet om af te vallen. Toch kan het zomaar zijn dat je tijdens een lange reis opeens begint te merken dat je kleding losser zit. Natuurlijk is het afhankelijk van hoe actief je bent tijdens je reis en hoeveel feestjes je pakt. Ik reisde meerdere keren solo de wereld over en kwam altijd een paar kilo lichter terug zonder dat ik bewust bezig was met afvallen.
Hoe dat kan? Dat vertel ik graag hieronder!
7 redenen waarom je kunt afvallen tijdens een rondreis.
1. Je bent op vakantie actiever dan thuis
Je gaat op reis om de wereld te zien en nieuwe dingen te ervaren. Vaak moet je daar dan wel iets voor doen. Denk aan leren surfen, het beklimmen van een vulkaan of het ontdekken van watervallen die verscholen liggen in de groene jungle.
Omdat je op reis toch meer het gevoel hebt dat het nu of nooit is, ben je bovendien misschien bereid net iets meer je fysieke grenzen op te zoeken. Zo wandelde ik bijvoorbeeld vijf weken door de bergen in Nepal, fietste ik van West- naar Oost-Australië en bezocht ik op Bali zoveel mogelijk watervallen als ik kon. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat je meer beweegt en meer calorieën verbrandt dan thuis.
2. Op reis eet je minder snacks dan thuis
Het feit dat ik altijd afval op reis heeft ook te maken met het tegenovergestelde, namelijk dat ik altijd aankom als ik weer thuis kom. Hoe graag ik ook gezonde keuzes maak voor ontbijt, lunch en avondeten, val ik ook regelmatig ten prooi aan snackbuien. Het blijft dan zelden bij een handje nootjes, meestal sneuvelt er direct een hele zak chips, een reep Tony’s of halve pot pindakaas.
Als ik aan het rondreizen ben is dat een heel ander verhaal. Ik heb dan geen keukenkast vol lekkers bij me en ik heb ook niet altijd zin om ‘s avonds nog op pad te gaan om snacks te scoren. Uiteindelijk ebt die snackimpuls vanzelf weer weg en ben ik met een flesje water net zo tevreden.
3. Je gaat vaker uit eten en eet daardoor kleinere porties
Het ligt er een beetje aan naar welke regio je reist, maar in Azië heb je bijvoorbeeld weinig plekken met eigen kookgelegenheid. Bovendien is het vaak veel goedkoper om uit eten te gaan. Lang niet overal zijn de porties zo groot dat je er bomvol van zit en een tweede gerecht bestellen voelt ook een beetje overdreven. Omdat je lichaam vervolgens even de tijd krijgt om te registreren dat je gegeten hebt, merk je dat die kleinere porties net zo goed voldoende zijn. Daarnaast zul je door de hogere temperaturen op vakantie ook gewoonweg minder trek hebben.
4. Je vindt snacken zonde van je geld
Ik heb een keer nagerekend dat ik in een jaar tijd meer dan €700 uitgaf bij Albert Heijn to Go en de Kiosk. Al die kleine snacks op weg naar je werk deren je financieel niet zo erg als er maandelijks geld binnenkomt. Als je op rondreis bent komt er vaak geen geld meer binnen, tenzij je bijvoorbeeld gaat werken in Australië. Het gevolg is dat je met je spaargeld de keuze hebt om het uit te geven aan eten of leuke ervaringen. Voor mij valt die keuze dan toch altijd op de ervaringen.
5. Je hebt op reis minder stress en verveling
Stress en verveling zijn voor mij het algemeen dé reden om te gaan snacken. En al dat emotie-eten leidt tot serieuze extra calorieën waarvoor je dan weer een stukje moet gaan hardlopen om de schade te beperken.
Gelukkig heb je op een rondreis een stuk minder te dealen met verveling en ook de stress is van een hele andere aard. Natuurlijk heb je soms stressvolle momenten als je gaat vliegen of als je ergens op tijd moet zijn, maar het is anders dan stress die je meeneemt van werk. Het is in ieder geval niet het type stress dat je ‘s avonds onderdrukt met een bak Ben & Jerry’s om je weer wat beter te voelen.
6. Je bent wat voorzichtiger met eten en eet daardoor minder
Het kan natuurlijk altijd gebeuren, maar het liefst loop je op het reis geen voedselvergiftiging op. Daardoor ben je ook toch een stuk voorzichtiger met eten en dat zorgt er ook voor dat je minder eet of gaat voor veilige opties als soep, curry of rijst met groenten. Hoewel je ook serieuze kilo’s zal verliezen als je een darminfectie oploopt, is dat natuurlijk niet wat je wilt. Liever de veilige opties kiezen en dan misschien maar wat eten over slaan.
7. Soms heb je gewoon geen zin om te eten
Zeker als je in je eentje reist en net een lange reisdag achter de boeg hebt, is eten niet altijd je eerste prio. Soms wil je gewoon inchecken bij je hostel, nieuwe mensen leren kennen en een beetje bijkomen van de lange dag in de bus. Ook heb je niet altijd zin om in je eentje op pad te gaan en daardoor besluit je het avondeten maar over te slaan. Je moet er natuurlijk geen gewoonte van maken, maar op deze manier af en toe vasten voor een halve dag kan ook weer niet zoveel kwaad.
(red) Met dank aan Justin van de Backpackcentrale voor zijn eerste gastblog op onze site. Hieronder lees je meer over Justin.
Laatste berichten van Justin Bakker (toon alles)
- 7 redenen waarom je kunt afvallen tijdens een rondreis - 4 oktober 2022
Laat een reactie achter