‘Ik eet gezond maar val niet af’, is een veelgehoorde uitspraak van mijn klanten. Ze hebben een gezonde voedingsbasis ontwikkeld, met voedzame producten vol voedingsstoffen. Hoe kan het dat je wél super gezond eet, maar je je streefgewicht maar niet dichterbij ziet komen? Dat leg ik je uit in dit artikel.
Wanneer val je eigenlijk af?
Laat ik maar met de deur in huis vallen: je valt af als je consistent en langere tijd in een calorietekort eet. Dit betekent dat je dagelijks minder energie (calorieën) binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Op deze manier verlies je gewicht.
Eet je niet in een calorietekort, dan zal je ook niet afvallen.
Daarom is het nodig om te weten wat jouw dagelijkse caloriebehoefte is. Weet je eenmaal wat dit (om en nabij) is, dan raad ik aan om daar ongeveer 500 calorieën vanaf te halen. Op deze manier verlies je gewicht op een gezond afvaltempo.
Maakt het tijdens het afvallen dan totaal niet uit wát je eet, zolang je maar onder je behoefte blijft? Nou, voor het afvallen zelf niet. Maar… het maakt wel degelijk uit wat je eet. Het is namelijk belangrijk om tijdens het afvallen je lichaam te blijven voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen én te voorkomen dat je uitgehongerd en uitgeput raakt. Daarom is het verstandig om tijdens het afvallen een gezonde voedingsbasis te creëren.
Ik eet gezond, maar val niet af
Misschien heb je het idee dat je enorm goed en gezond bezig bent, maar dat je de kilo’s maar niet lijkt te verliezen. Dit kan liggen aan een aantal scenario’s:
#1 Wat én hoeveel eet je?
Allereerst is het goed om te beseffen dat ook gezonde voeding calorieën bevat. Dus je kunt wel alleen maar gezond eten, maar als je aan het eind van de regel op of boven je caloriebehoefte uitkomt, dan zal je niet afvallen.
Daarom is het niet alleen van belang wát je eet, maar ook hoeveel je eet.
Houdt eens minimaal 2-4 weken precies bij wat je dagelijks binnenkrijgt. Weeg je voeding af en gebruik een app als MijnEetmeter om de calorieën bij te houden. Wees hier heel nauwkeurig in.
In deze periode zal je ontdekken hoeveel calorieën je binnenkrijgt en wat een goede portiegrootte voor jou is. Zo zal je gaan zien dat een portie noten misschien veel minder is dan je normaal naar binnen werkt. Of dat je minder olijfolie moet gaan gebruiken. Deze producten zijn dan wel erg gezond, maar ook hoog in calorieën.
Dus onthoud: ook gezonde voeding bevat calorieën, kijk goed hoeveel je van alles eet. Houd je voeding bij in een voedingsapp, zodat je beter weet of je daadwerkelijk onder je caloriebehoefte eet.
#2 Hoe consistent ben je?
Pas kwam een van de mensen die ik begeleid bij het afvallen bij me. Ze vroeg zich af waarom haar gewicht maar niet naar beneden ging, terwijl ze toch het idee had dat ze op de juiste weg zat.
In dat gesprek kwam naar voren dat ze van maandag tot vrijdagmiddag inderdaad erg consistent was in het maken van gezonde voedingskeuzes en het eten in een calorietekort. Tot het weekend kwam… Op vrijdagavond werd het vaak chips, wijn en borrelnootjes en dit herhaalde zich op zaterdag- en zondagavond. Ook was zaterdag patatdag en op zondag ontbeet ze standaard met croissantjes met Nutella.
Het is overigens helemaal niet verkeerd om ook tijdens het afvallen met mate te blijven genieten van je favoriete eten. Het moet wel leuk blijven. Maar wat was bij haar het geval? Door in het weekend steeds over haar caloriebehoefte te eten, at ze aan het eind van de regel helemaal niet in een calorietekort.
Daarom is het verstandig om te kijken naar hoe consistent je bent in het halen van je caloriedoel. Probeer in het weekend niet alle remmen los te gooien, want dat is zonde. Kies bewust wat je wel en niet eet en kijk of dit past binnen het aantal calorieën wat je dagelijks kunt eten.
En ga je er een keer overheen door een verjaardag, etentje of gewoon zomaar? Geen probleem, zorg ervoor dat je de dag erna weer scherp bent!
#3 Hoe nauwkeurig ben je?
Zoals ik in het eerste punt al vertelde, is het belangrijk om een poosje bij te houden wat je allemaal eet. Het is van belang dit zo nauwkeurig mogelijk te doen. Dus voer elke hap en elk tussendoortje in en weeg je voeding af.
Ja, ook:
- dat kleine stukje chocolade die je snel tussendoor even pakt
- die 4 cappuccino’s die je tijdens de vergaderingen op je werkt drinkt
- die enorme scheut olijfolie om je eten in te bakken
- die dikke laag pindakaas op je brood
- dat restje eten op het bord van je kinderen
Als je niet nauwkeurig bent, dan kan het maar zo dat je dagelijks veel meer binnenkrijgt dan je denkt. Wees dus eerlijk en serieus bij het invoeren van je eten. Alleen dan krijg je een accuraat beeld van je inname.
Is het dan noodzakelijk om altijd maar bij te houden wat je eet? Nee, zeker niet. Dit kan namelijk leiden tot obsessief gedrag en het ontwikkelen van een verstoorde relatie met voeding.
Maar tijdelijk je voeding bijhouden gaat je enorm helpen in het ontwikkelen van meer kennis en inzicht in jouw voedingsgedrag en -keuzes.
Tot slot
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel hebt ontdekt wat bij jou de oorzaak is dat je niet afvalt, terwijl je wel gezond eet.
Het feit dat je een gezonde voedingsbasis hebt ontwikkeld is al een enorme stap in de goede richting. Het gaat je helpen bij het afvallen én om daarna op gewicht te blijven.
Let goed op de porties die je eet, wees nauwkeurig in het bijhouden én laat het weekend je vooruitgang niet verpesten. Kies bewust, weet wat én hoeveel je eet.
Ik wens je heel veel succes!
Dit artikel is geschreven door Oscar Groenewold, personal trainer in Apeldoorn, diëtist en (online) coach bij afvallen. Meer lezen van hem? Neem gerust een kijkje op zijn website: www.oscargroenewold.nl
Laatste berichten van Oscar Groenewold (toon alles)
- Te druk om te bewegen? Maak bewegen haalbaar met deze tips - 3 juni 2025
- Ik eet gezond maar val niet af… hoe kan dat? - 22 mei 2025
Laat een reactie achter