Je hoort het vaak voorbijkomen: bewegen is belangrijk en de gemiddelde Nederlander moet meer bewegen. Je wil wel, maar het grote probleem is dat je ongelooflijk druk bent. Hoe kan je meer bewegen in een druk leven?
Waarom zou je meer moeten bewegen?
Om daadwerkelijk gemotiveerd te zijn om meer te bewegen, is het belangrijk om te weten waarom dat zo goed voor je is. Zie je het nut ergens niet van in, dan is het sowieso gedoemd om te mislukken.
Veel dagelijkse beweging is namelijk niet alleen goed voor je, maar ook noodzakelijk voor een gezond en vitaal leven.
Dit doet beweging voor je lichaam:
- Betere hartgezondheid: betere bloedcirculatie, verlaagt je bloeddruk en versterkt je hartspier. Gevolg: aanzienlijk minder risico op hart- en vaatziekten
- Het is makkelijker op gezond gewicht te blijven: met bewegen verbrand je niet alleen meer calorieën, maar krijg je ook een gezonde mindset. Deze mindset helpt je betere keuzes te maken. Daarnaast bouw je spiermassa op. Op gezond gewicht zijn verlaagt het risico op diabetes type 2 en andere chronische ziektes.
- Sterkere botten en gewrichten: bewegen stimuleert botaanmaak en voorkomt botontkalking (osteoporose). Je gewrichten blijven soepeler en stabieler
Lees ook dit artikel: Waarom word je eerder ziek als je weinig aan beweging doet?
Dit doet beweging voor je geest:
- Betere concentratie en geheugen: meer bloedtoevoer naar je hersenen, wat je focus, leervermogen en geheugen verbetert.
- Goed voor je humeur: door te bewegen komen endorfine, dopamine en serotonine vrij. Dit zijn stofjes die je stemming verbeteren en zelfs depressieve gedachten verminderen.
- Betere slaap(kwaliteit): actieve mensen slapen over het algemeen sneller in, dieper en rustiger. Dit is weer positief voor je mentale welzijn.
Tot slot helpt regelmatig bewegen je als je veel last hebt van stress. Je stresshormoon (cortisol) wordt minder en beweging als wandelen, fietsen of zwemmen werken kalmerend voor je zenuwstelsel. Daarnaast word je mentaal sterker, leer je doorzetten en ontwikkel je discipline. Zo kan je beter met stressvolle situaties omgaan. Ook kan bewegen een vorm van meditatie of zelfs therapie zijn. Dit kan meer rust in je hoofd brengen. Ideaal als je een druk en stressvol leven hebt, dus!
Ik ben ervan overtuigd dat bewegen geen luxe is, maar een basisbehoefte van ieder mens. Dus ja, ook (of misschien wel juist!) als je een druk leven hebt, is het belangrijk om beweging een prioriteit te maken.
Tips om meer te bewegen in een druk leven
Dat brengt me bij het praktische deel van dit artikel: hoe kan je er dan voor zorgen dat je meer beweegt als je zo druk bent? Ik ga een hele lijst aan praktische tips geven. Misschien kan je niet alles toepassen en dat is niet erg. Kijk wat jij kunt doen in jouw situatie!
#1 Maak van bewegen een prioriteit
Als je beweging laat afhangen van wanneer je tijd en zin hebt, dan komt het er waarschijnlijk niet of nauwelijks van. Dat, terwijl er vaak meer mogelijk is dan je denkt! Zodra je iets een prioriteit maakt, dan ga je kijken naar wat je mogelijkheden zijn. Doe je dat, dan ga je geheid meer bewegen.
#2 Focus op kleine beweegmomenten
Als je superdruk bent en weinig tijd hebt, dan moet je het waarschijnlijk hebben van kleine beweegmomenten. Zomaar een uur wandelen of sporten zit er niet in, dus waarom knip je het niet op in kleinere, behapbaardere stukjes?
Denk bijvoorbeeld aan:
- Standaard 5-10 minuten wandelen na elke maaltijd
- Even dansen bij een lekker opzwepend muziekje
- Op de fiets naar je werk (<15 km), school van je kinderen of de supermarkt
- Een workout van 15 minuten thuis in plaats van naar de sportschool
- De trap in plaats van de lift nemen
- Elk uur even je benen strekken
Elke minuut extra bewogen is al winst.
#3 Combineer beweging met andere taken
De makkelijkste beweging die je kunt combineren met andere taken is wandelen. Wandel bijvoorbeeld als je:
- een telefoontje moet plegen
- je tanden aan het poetsen bent
- een gesprek wilt voeren met je collega, vriend of partner
- een podcast wilt luisteren
#4 Combineer bewegen met je sociale agenda
Heb je het gevoel dat je constant moet kiezen tussen werk, gezin, vrienden én je eigen beweging? Waarom combineer je het niet? Ga op je vrije zondag bijvoorbeeld met je gezin fietsen of wandelen. Ga samen met je vriendin baantjes trekken of hardlopen. Wandel met je collega’s tijdens je lunchpauze.
#5 Bouw langzaam op en wees realistisch
Hardlopers zijn doodlopers. Je hebt een druk leven en daar moet je rekening mee houden. Zorg er dus voor dat je niet te hard van stapel loopt en ineens alleen maar in beweging bent. Dat houd je niet lang vol. Kijk naar wat haalbaar en realistisch is voor jou en wat je langere tijd kunt volhouden. Begin klein en kijk of je het op kunt bouwen.
#6 Laat je beweging niet afhangen van motivatie, maar maak het een gewoonte
Je zult niet altijd gemotiveerd zijn om te bewegen. Daarom is het belangrijk om van bewegen een gewoonte te maken. Hoe meer routine, hoe groter de kans dat je in beweging blijft.
Je kunt het!
Er zijn talloze manieren om meer te bewegen, ook als je een druk en vol leven hebt. Toch kan het heel overweldigend voelen: nóg een grote to-do op je lijstje. Juist als je al zoveel ballen in de lucht moet houden, hoe kan je dan ook nog bewegen een prioriteit maken?
Probeer niet te krampachtig te zijn. Kijk naar wat jij kunt doen, zonder dat het je al te veel stress oplevert. Focus echt op die kleine beweegmomentjes. Je zult zien dat je je er beter door gaat voelen en dat dit je weer helpt om het bewegen uit te breiden.
En gaat het een dag niet zoals je wilt? Geen paniek, pak de draad de volgende dag weer op. Wees geduldig, mild en begripvol. Probeer beweging een gezonde gewoonte te maken, zodat je het beter vol kunt houden. Begin eens met een aantal tips hierboven en kijk waar dit je gaat brengen. Succes!
Dit artikel is geschreven door Oscar Groenewold, personal trainer in Apeldoorn, diëtist en (online) coach bij afvallen. Meer lezen van hem? Neem gerust een kijkje op zijn website: www.oscargroenewold.nl
Laatste berichten van Oscar Groenewold (toon alles)
- Te druk om te bewegen? Maak bewegen haalbaar met deze tips - 3 juni 2025
- Ik eet gezond maar val niet af… hoe kan dat? - 22 mei 2025
Laat een reactie achter