Deze week zag ik de documentaire ‘Before the Flood’, waarin Leonardo di Caprio de wereld over reist om de gevolgen van de klimaatverandering te onderzoeken. Hoewel het probleem gigantisch is, bleken de oplossingen vaak verrassend simpel. Hoe simpel, laat ik je graag zien aan de hand van een hamburger.
Hamburger
De rundvlees industrie speelt een grote rol in de klimaatverandering. Hoe groot, werd duidelijk door het hamburger-voorbeeld.
Eén hamburger staat gelijk aan:
- 21 keer je ligbad laten vollopen
- 200 uur een 60W gloeilamp late branden
- 45 km rijden in een Toyota Prius
De hamburger laten staan is dus niet alleen gezonder voor jezelf, je redt er ook nog eens de wereld mee. Maar wat is een goed alternatief voor de hamburger?
Zeewier
Eén van de lekkere en gezonde alternatieven voor de hamburger is de zeewierburger. Zeewier: hét ingrediënt van de toekomst, volgens experts. Gisteren probeerde ik dit bijzondere recept. En ik moet zeggen, ik miste het rundvlees geen moment. De wereld redden was nog nooit zo lekker!
Recept voor 4 zeewierburgers
Ingrediënten
- 375 gram tofu naturel
- 4 (spelt)broodjes
- 10 gram gedroogd zeewier
- 1 duimlengte verse gember (+/- 3 cm)
- 6 el panko, (Japans broodkruim, van Saitaku)
- 1 ei
- 2 zakjes miso soup (à 16 g per pakje, van Saitaku)
- 2 tl van de kruidenmelange Shichimi Togarashi van Jonnie Boer (verkrijgbaar in een blikje van 80 gr.)
- 2 tomaten
- 4 augurken
- 100 gram ijsbergsla
- 4 el wasabimayonaise
Bereiden
- Laat de tofu uitlekken. Wikkel het in een theedoek, leg er een zware pan (of boek) op en laat 30 minuten staan. Verwarm de oven voor op 220 °C. Prak de tofu fijn met een vork en doe in een kom.
- Snij het zeewier fijn en laat in een kommetje water 10 minuten wellen. Giet af en knijp het overtollige vocht eruit. Schil en rasp de gember. Meng het samen met het zeewier, ei, de panko, miso en shischimi togarashi door de tofu. Vorm er met vochtige handen burgers van. Leg de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ca. 10 minuten in het midden van de oven. Keer de burgers, leg de broodjes erbij en bak nog eens ca. 10 minuten
- Meng ondertussen de ijsbergsla met de mayonaise. Neem de broodjes en burgers uit de oven, halveer de broodjes en beleg ze met de ijsbergsla, een burger, tomaat en augurk. Dek af met de bovenkant.
Eet smakelijk!
S zegt
Super lekker. Ik ga het recept vanavond voor de 2de keer proberen! Wellicht met een kleine variatie; ipv sla voeg ik spinazie toe.
SAHJ zegt
Welke zeewier gebruik en jullie? Ik heb kombu in huis. Wat zijn de smaakintensies van diverse zeewieren ivm de hoeveelheid?
Vanessa zegt
Bovenstaande link in het recept gaat naar de zeewier die onze gastblogger heeft gebruikt,
Succes,
Vanessa