Wereldwijd worden mensen in grote getalen geconfronteerd met kanker. In 2018 kregen in Nederland 116.537 mensen deze diagnose. Dat zijn er ongeveer 5.000 meer dan in het voorgaande jaar en zelfs zo’n 50.000 meer dan twintig jaar eerder. Het is duidelijk; kanker is een snelgroeiend probleem. Eén op de drie mensen ontwikkelt deze ziekte in zijn of haar leven.
Kanker is potentieel levensbedreigend en moet dus behandeld worden. Die behandeling kan levensbepalende gezondheidsklachten veroorzaken. Denk hierbij aan zaken als chronische vermoeidheid, depressie, seksuele en relationele problemen, angst, problemen bij de terugkeer naar werk en sociale isolatie. Kortom; kanker en de behandeling ervan trekt een enorme wissel op de kwaliteit van leven. Het is dus niet voor niets dat er veel aandacht is voor hoe behandelaren hiermee om kunnen gaan. Beweging in relatie tot kanker staat in de spotlight want de effecten zijn groot.
(hieronder gaat de tekst verder)
Vroegdiagnostiek van kanker
Er zijn diverse redenen te geven voor de explosieve groei van het aantal nieuwe gevallen van kanker in de loop der jaren. Eén daarvan is vroegdiagnostiek. Vroegtijdige herkenning en behandeling van de ziekte kent naast enkele nadelen vooral veel voordelen, niet alleen voor de getroffene maar voor de hele samenleving.
In beweging
De kwaliteit van leven van iemand die kanker heeft (gehad) loopt flinke deuken op.
Wie de strijd met deze ziekte achter zich heeft of nog moet aangaan, denkt waarschijnlijk niet in de eerste plaats aan het op peil houden van de conditie. Toch is het zinvol om hier wel bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit een positieve invloed heeft op welbevinden en herstel.
Beweging verkleint de kans op het opnieuw doormaken van de ziekte en het maakt je zowel lichamelijk als mentaal fitter. Natuurlijk is het belangrijk om niet zomaar iets te doen, je moet de leren doseren, niet te veel doen maar zeker ook niet te weinig. Je moet luisteren naar de signalen van je lichaam, maar desondanks steeds de grenzen een beetje verleggen. Een fysiotherapeut kan je hierin prima begeleiden!
Positieve effecten van beweging
Beweging is dus belangrijk, voor de korte én voor de lange termijn. Uit een grote Amerikaans studie is gebleken dat je de kans op een recidief door beweging tot 20% kunt verkleinen. In dit onderzoek werd uitgegaan van intensieve beweging gedurende zeven uur per week. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar ook minder (arbeids)intensieve beweeginterventies kunnen al een positief effect hebben.
Lamgeslagen of strijdvaardig
Globaal gezien zijn er twee manieren waarop mensen uit de strijd tegen kanker komen: lamgeslagen of strijdvaardig. In beide gevallen ligt er een uitdaging voor degene die hen op sportief vlak begeleidt.
Mensen die zijn lamgeslagen, hebben het vertrouwen in hun lichaam verloren. Vaak hebben ze lang gewacht met het oppakken van activiteiten en daardoor in een diep dal geraakt. Deze groep mensen is bang om de grens op te zoeken. De strijdvaardige groep is niet bang voor die grens maar wordt er continu mee geconfronteerd. Deze repeterende negatieve bewegingservaring kan aan de basis staan van een neerwaartse spiraal. In beide gevallen ligt er een taak voor de fysiotherapeut om deze grenzen te bewaken.
Sporten tijdens behandeling
Het is niet voor iedereen weggelegd er zijn weinig mensen die erom staan te springen, maar nog tijdens je kankerbehandeling beginnen met sporten -of dit blijven doen voor wie het al deed- is eigenlijk het allerbeste. Natuurlijk is dit voor een ervaren sporter vanzelfsprekender dan voor iemand die een broertje dood heeft aan sport. Het hoeft niet altijd om enorme inspanningen te gaan. Wandelen of rustig fietsen kan al wonderen doen. Dit maakt dat je conditie na de behandeling weer sneller bijtrekt. Sporten houdt je letterlijk en figuurlijk op de been, je belandt minder snel in een isolement.
Zwart gat
Mensen die de strijd tegen kanker hebben gewonnen, ervaren vaak dat ze in een zwart gat vallen. De structuur van bestralingen en chemo’s valt weg en voor hen ligt een grote leegte. Het maken van vaste beweegafspraken kan houwvast bieden in een periode waarin andere activiteiten (zoals bijvoorbeeld werk) nog niet zijn opgepakt.
Maatwerk in bewegen
Passende beweging is maatwerk, daarom is begeleiding door een ervaren professional zoals een fysiotherapeut duidelijk van toegevoegde waarde. Wat passend is, is de optelsom tussen beperkingen en verwachtingen. Of je nou wel of geen sportervaring hebt, de weg naar de juiste trainingsprikkel is meestal een speurtocht. Iemand die kanker heeft gehad moet meestal zijn of haar verwachtingen bijstellen, maar het aanvaarden van beperkingen en daarbinnen toch een weg vinden is altijd beter dan op de bank liggen tobben over alles wat je niet meer kunt.
Wat er ook op je pad komt, er is altijd een weg die je kunt bewandelen!
David Jansen | Fysio Jansen
Laatste berichten van David, fysiotherapie Deurne (toon alles)
- Genezen van borstkanker betekent niet hetzelfde als gezond zijn - 14 maart 2020
- Borstkanker, sporten als medicijn? - 7 maart 2020
- Borstkanker, moe zijn en sporten? - 29 februari 2020
Jeanne de Bresser zegt
Goed verhaal alleen heb ik moeite als men schrijft dat je de strijd tegen kanker hebt overwonnen. Dat geeft de indruk dat als je maar genoeg strijd kunt winnen. Volgens mij is het een kwestie van geluk of pech. Wel kun je door te sporten je mentaal en lichamelijk fitter voelen.