Kamp je met gewrichtsklachten, bijvoorbeeld door reuma of artrose? Dan is het belangrijk om in beweging te blijven, ook al kan dit lastig zijn door de pijn die je ervaart. Een e-bike kan in dit geval een goede oplossing zijn. Door de trapondersteuning worden de gewrichten veel minder belast dan op een normale fiets en door het trappen op de pedalen houd je wel je spieren sterk en soepel. Sterkere spieren zorgen op hun beurt weer voor minder belasting van de gewrichten, waardoor pijnklachten afnemen. Stap dus snel op de elektrische fiets en kijk wat deze vorm van beweging voor jou kan doen!
Elektrische fiets vs. gewone fiets
Als je aan je conditie wilt werken, is een elektrische fiets waarschijnlijk niet de juiste keus. Echte inspanning, zoals tegen de wind in trappen, hoef je niet te leveren. Maar als je toch al niet zo’n fietser was, kan de e-bike zeker een positief effect op je gezondheid hebben. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat de bezitters van een elektrische fiets vaker en langer fietsen, dan de eigenaren van een gewone fiets. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze vaker de fiets pakken in plaats van de auto en doordat het makkelijker is om grotere afstanden af te leggen. Het buiten zijn en de beweging hebben beide ook een positieve invloed op je gezondheid.
Een elektrische fiets is een duurzame keus
Wanneer je de elektrische fiets of e-bike pakt in plaats van de auto heeft dit een positief effect op het milieu. Zo is uitgerekend dat je het milieu dertig keer minder belast met een elektrische fiets dan met een auto. Zo veroorzaak je met deze vorm van fietsen geen CO2-uitstoot en fijnstof. Alleen bij het opladen van de accu komt wat CO2-uitstoot kijken, maar dit staat in geen verhouding tot de CO2-uitstoot van een auto. Nog een voordeel: een elektrische fiets is in aanschaf en het gebruik ook nog eens stukken goedkoper dan een auto.
Stel jezelf een doel
Om het bewegen vol te blijven houden is het goed om jezelf een doel te stellen. Zo kun je met jezelf afspreken dat je iedere dag minstens een half uur gaat fietsen (weer of geen weer!), of een bepaalde afstand per dag af gaat leggen. De 29-jarige Bram Witvliet had ook een ambitieus plan: langs alle plaatsen van Nederland fietsen. Wat begon als een grap toen hij vijftien jaar oud was mondde uit in een project om geld op te halen voor goede doelen die met natuur en milieu te maken hebben. Witvliet begon in 2007 in Noord-Brabant, waar hij 4.000 kilometer aflegde en rondde zijn fietstocht af in het toepasselijke plaatsje Amen in Drenthe.
Op www.bramfietst.nl lees je alles over de meer dan 25.000 kilometer die Bram heeft afgelegd en misschien doe je wel inspiratie op!
Laat een reactie achter