‘Er valt enorm veel te winnen als we in gedachten houden hoe weinig we eigenlijk weten over de toekomst.’ Dit is een regel uit het boek Geloof niet alles wat je denkt. Het is een boek waarin het inspirerende verhaal van Björn (Natthiko) Lindeblad wordt verteld.
Het boek is inspirerend en heerlijk nuchter. Het gaat over de zoektocht die veel mensen herkennen naar rust in het hoofd. Naar lekkerder in je vel zitten. Voor Björn betekende het dat hij zijn zeer succesvolle baan achter zich liet en zich ging richten op het Boeddhisme.
Mocht je nu een zweverig, moeilijk boek verwachten, dan moet ik je teleurstellen. Het leest heel makkelijk weg en zijn ervaringen worden op een rauwe, eerlijke manier verteld. Dit spreekt mij enorm aan en dit maakt het boek ook onderscheidend ten opzichte van andere spirituele boeken, die ik vaak te ver van mij af vind staan.
Wat lees je in het boek Geloof niet alles wat je denkt?
Björn, een succesvolle, dan nog jonge Zweed, is niet blij met zijn leven. Hij besluit bosmonnik te worden in Thailand. Voor deze monniken staat alles in het teken van Boeddha. Dat betekent veel mediteren en een zeer sober leven, waarin je geheel afhankelijk bent van giften van anderen. Dat mediteren vindt Björn nog niet zo makkelijk. Op komische wijze beschrijft hij wat hij dan denkt (van bier tot wanhopig pogen niet in slaap te vallen).
Het boek bevat zo tussen de regels door veel wijsheden. Hoe wij altijd maar denken, maar dat het vaak niet klopt. Want we hebben een selectief geheugen als het gaat om het verleden en de toekomst valt toch niet te voorspellen. Het denken over bijvoorbeeld wat andere mensen over je denken, levert zo weinig op.
Een mooi voorbeeld vind ik deze tekst die je op bladzijde 153 vindt:
Het boek vertelt echt wel echt een verhaal. Ik heb een veel beter beeld gekregen hoe Boeddhistische monniken leven, maar ik heb ook geleerd dat deze monniken ook maar mens zijn, met twijfels en stress…. Toch is het verhaal van Björn zeer inspirerend, juist omdat het zo eerlijk is geschreven en hij je ondertussen meeneemt in zijn leerproces en de wijsheden die hij opdoet. Een zoektocht naar rust in het hoofd, naar wat voor jou goed voelt. Overigens, gaat hij ook buiten Thailand naar kloosters en die verschillen vond ik ook erg interessant. Ook hoe zijn ouders met zijn keuzes omgingen. Bijzonder!
Soms herhaalde ik wel stukjes, omdat er ineens veel wijsheden in stonden, waar ik te snel overheen las.
Björn stopt uiteindelijk als monnik. Iets wat veel meer monniken schijnen te doen. Er wordt ook aangemoedigd om je gevoel te volgen. Al moet je je als monnik zelf, wel aan veel regels houden. Maar je mag gerust daarna je eigen weg kiezen.
Björn doet dit dus ook en het blijkt dan best lastig te zijn om weer terug te komen in de ‘gewone’ maatschappij. Bovendien blijkt uiteindelijk dat hij lijdt aan de spierziekte ALS. In het laatste deel van het boek gaat het daarom ook over het omgaan met de dood. Dat voelde soms wat beklemmend, maar is ook heel mooi.
Aanrader of niet?
Je proeft het natuurlijk al uit mijn woorden hierboven. Ik kan dit boek absoluut iedereen aanraden. Niet alleen aan mensen die graag wat meer leren over het Boeddhisme en het leven in het klooster. Maar ook als je zelf zoekende bent of vaak veel drukte in je hoofd ervaart.
Bij Bol.com zag ik een opvallende recensie onder de verder goede beoordelingen. Het boek zou Egotripperij zijn. En je zou er weinig van leren. Ik vind dat een bijzondere opmerking.
Handelt niet iedereen vanuit zijn eigen ego? Of je bosmonnik wordt en hierover schrijft, of dat je topsporter wordt en hier een boek over uitbrengt? Of je nu een stuk op FB zet, of dat je vrijwilligerswerk gaat doen in een verpleeghuis. Het komt allemaal voort uit ons eigen ego. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het boek juist erg interessant en inspirerend vond. En fijn dat het zo lekker nuchter en eerlijk was. Juist vanuit het oogpunt dat we allemaal maar mensen zijn met onze eigen worstelingen. En dat we juist wat liever moeten zijn voor onszelf en voor anderen. Ik denk dat degene die dit boek Egotripperij noemt, het boek niet echt begrepen heeft 😉
Het boek is hardcover. Echt een leesboek. Korte hoofdstukken, niet van die kleine letters. Ik vond het fijn en prettig om te lezen.
Praktische informatie
Titel: Geloof niet alles wat je denkt
Ondertitel: Wijsheden van een moderne monnik voor een betekenis leven
Auteur: Björn Natthiko Lindeblad
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 978 9000 37815 9
Aantal bladzijden: 213
Prijs: 20,99 (E-book kost 11,99)
Te koop bij de boekhandel of online bestellen bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter