Een paar jaar terug zagen we al de trend dat bonen steeds populairder worden. Toch is nog niet iedereen overtuigd, want er zijn genoeg mensen die niet zo snel kiezen voor bonen bij de maaltijd.
Bonen zijn gezond, maar waarom eten we ze dan zo weinig?
Bonen zijn lekker, gezond én lief voor onze planeet. En caloriearm! Het is een hele goede vervanger voor vlees of pasta. Het zijn de gezondheidsbommetjes van Moeder Natuur: bonen zitten boordevol eiwitten, vitaminen en aminozuren en zijn caloriearm. Bovendien, met ruim 1000 soorten bonen (zoals kikkererwten, bruine bonen, linzen, kidneybonen en zwarte ogen bonen) met elk een eigen smaak, bite en kleur, bieden ze heel veel variatiemogelijkheden.
Gelukkig ontdekken steeds meer Nederlanders wel de veelzijdige en smaakvolle kant van de boon: het afgelopen jaar kon de peulvrucht rekenen op een groei van 10%. Gemiddeld zetten we eenmaal per drie weken bonen op het menu. Maar nog veel beter is om bonen wekelijks te eten, zoals het advies van de Gezondheidsraad ook luidt.
Voordelen van bonen:
- bevatten veel vezels
- bevatten veel eiwitten
- vitamines B en mineralen zoals magnesium, zink, kalium en ijzer
- koolhydraten worden langzaam door het lichaam opgenomen en hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel(er)
Grappig is dat witte bonen vaak geassocieerd worden met minder gezond. Dat is alleen zo als je ze kant-en-klaar koopt, door de toevoeging van suiker. Maar als het puur om de witte boon gaat, dan bevat die zelfs meer vezels dan bruine bonen!
Gratis bonenrecepten in het e-book Boonjour
Vaak weet je echter niet goed wat je kunt maken van bonen. Maar er is heel veel mogelijk qua recepten. Om je te helpen, kun je dit gratis bonenboekje vol met bonenrecepten downloaden:
Boonjour (e-book/PDF).
In dit boek vind je o.a. recepten voor:
- Hollandse bonenburger
- Salade met rode en bruine bonen en geitenkaas
- Burrito met kip en bonen
- Powersalade
Wij hebben ook al diverse lekkere recepten met bonen gepubliceerd. Dus kijk daar ook gerust voor wat inspiratie.
Kritiek op bonen
Bonen zijn dus erg gezond, maar het scheelt wel hoe je ze bereidt. Wil je heel gezond en natuurlijk koken, dan kun je het beste de bonen gedroogd koken, een nachtje weken en dan bereiden. Dat is natuurlijk wel wat bewerkelijker, want bonen uit een potje of zakje, zijn wel zo makkelijk natuurlijk.
Er is echter kritiek op bonen uit pot of blik, omdat die bonen antinutriënten (lectines, fytinezuur) bevatten. Dat zegt bijvoorbeeld de Groene Vrouw. De angst voor antinutriënten wordt weer genuanceerd door voedingsdeskundige Rineke Dijkenga. Want dit zit in veel meer voeding.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat fabrikanten van bonen zeer zorgvuldig te werk gaan. Zij moeten ook voldoen aan allerlei kwaliteitseisen. Wel is het belangrijk om te kijken of er toevoegingen zitten in bijvoorbeeld een pot bonen. Soms zit er suiker of zout toegevoegd. Hak verwerkt bonen zonder conserveringsmiddelen toe te voegen.
Winderig door bonen?
Ook hierdoor zijn bonen niet zo populair. Maar dit kun je makkelijk voorkomen door de bonen echt goed te koken. En trouwens, scheetjes zijn hartstikke gezond voor je partner, heeft onderzoek net uitgewezen 😉
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter