• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Zijn bruine bonen gezond?

Zijn bruine bonen gezond?

Laatste update: 29 januari 2021 - Door Vanessa | Leestijd ca. 5 minuten

Vorige week zijn we op uitnodiging van HAK op bezoek geweest bij een teler van o.a. bruine bonen. Het imago van de bruine boon is saai en stoffig, maar wij hebben geleerd dat de waarheid verrassend anders is… Je leest hier waarom bruine bonen gezond zijn!

bruine bonen veld hak
Bruine bonen veld in Oud Beijerland
Samen met ander foodbloggers & de teler van bruine bonen HAK - Simone's Kitchen, Pauline's keuze, Chicks love food, focus on foodies
Jenny-Vanessa-Foodbloggers-teler-HAK
Aan de slag om ons bonenveld af te zetten
Aan de slag om ons bonenveld af te zetten
hippe hapjes bruine bonen  bezoek teler HAK
hippe hapjes bruine bonen
Jonge bruine boon - bezoek teler HAK
Jonge bruine boon - bezoek teler HAK
bruine boon klaar om te oogsten - bezoek teler HAK
bruine boon klaar om te oogsten - bezoek teler HAK

Klik op de foto voor meer sfeerimpressies

Heel veel vezels in bruine bonen

Peulvruchten worden tegenwoordig door vele voedingsdeskundigen, zoals Kris Verburgh, aangeraden omdat er zo veel vezels en andere voedingswaardes in zitten. Onder peulvruchten vallen een aantal soorten:

  • verse peulvruchten (o.a. sperziebonen, doperwten, snijbonen)
  • gedroogde of peulvruchten uit een pot (o.a. bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners, linzen)
  • kiemgroente (o.a. adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé)
  • sojaproducten (vooral sojabonen)
  • pinda’s

Even een paar kleine vergelijkingen wat betreft vezels. Er zitten namelijk heel veel vezels in bruine bonen. Vezels hebben we nodig om onze darmen goed te laten werken. Zo gaat je spijsvertering optimaal werken.

Volkoren pasta Opscheplepel 2,1 gram
Zilvervliesrijst Opscheplepel 1,3 gram
Aardappelen Opscheplepel 0,8 gram
Groente (gemiddeld) Opscheplepel 1,4 gram
Bruin brood Snee 1,8 gram
Witbrood Snee 0,9 gram
Bruine bonen Opscheplepel 6,8 gram

Alleen al vanwege de grote hoeveelheid vezels zouden we iedere dag wel bonen kunnen gaan eten.

Eiwitten

Ook passen bruine bonen prima in een eiwitrijk dieet. Want bruine bonen bevatten in verhouding erg veel eiwitten. Bovendien bevat de bruine boon ijzer en calcium.

Vlees- en pastavervanger

Gedroogde peulvruchten, zoals de bruine boon, zullen steeds meer ingezet worden als vleesvervanger. Het is een prima alternatief voor vlees, door de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten.
Koolhydraten zullen sommige mensen echter vooral afschrikken. Dan is het goed om te weten dat de bruine bonen langzame koolhydraten bevatten en veel minder koolhydraten dan de gemiddelde pasta.

In plaats van een pastamaaltijd kun je dan kiezen voor een bruinebonenmaaltijd met heerlijke ingrediënten. Makkelijk en erg gezond!

Van zaadje tot in de pot

Het hele proces van groeien en verwerken was ook erg interessant. De peultjes met bonen blijven aan de plant zitten totdat ze allemaal rijp zijn en er geoogst kan worden. Als de boontjes rijp zijn worden ze los geschoffeld van de grond. Als het nodig is om de boontjes nog na te drogen blijven ze nog 2 dagen op het land liggen. Met dit evenement openden we ‘het bruine bonen oogstseizoen’. De bonen waren nu al bijna klaar voor de oogst!

Vervolgens worden de bonen uit de peulen gehaald. Bonen die nog wit zijn, gaan weg. Alleen de mooie droge bruine bonen gaan naar de fabriek. Vervolgens worden ze daar geweekt, gesorteerd en begint het weckproces.

Voordat het weckproces begint worden de boontjes in een potje gedaan en worden ze afgevuld met opgiet. Het deksel wordt er dan op gedaan en dan start het weckproces. Dit wecken gebeurt in een grote wecktoren die enorm hoog is. De potjes worden vacuüm afgesloten en vervolgens stapsgewijs weer afgekoeld. Zo blijven de potjes lang houdbaar en worden er geen conserveringsmiddelen aan de producten toegevoegd.

We zullen binnenkort meer vertellen over de workshop wecken, die HAK ook georganiseerd had.

Suiker in bruine bonen

Er zit een kleine beetje stroop in de pot bruine bonen. HAK test regelmatig met consumenten wat ze het lekkerst vinden en bruine bonen smaken toch het lekkerst als ze geweckt zijn met een klein beetje zoete stroop. Je kunt ze eventueel nog afspoelen, om een beetje suiker weg te spoelen. Maar dat lukt niet helemaal.

Goed nieuws!
In de witte bonen en kapucijners van HAK en alle nieuwe varianten, zoals de bonenmixen, zitten alleen kruiden of er wordt gezoet met honing of ahornsiroop. Dus geen suiker!  Wil je geen suikers, kies dan voor een andere bonenvariant van HAK.

Duurzaam

Wat ook heel goed om te weten is, dat het eten van deze Hollandse bonen heel duurzaam is. De bonen reizen maximaal 125 km. naar de fabriek van HAK. De bonen zitten echt tot het laatste moment aan de plant, zonder extra hulpmiddelen.

HAK maakt onderdeel uit van de Stichting Veldleeuwerik. Deze stichting staat voor een duurzame teelt. Een van de dingen die zij opzetten is het zorgen voor een goede bodem. Dit doen ze door de stroken rondom de akkers met bloemen of klavers te laten begroeien voor het in stand houden van de bijen

Bewaren van bonen

Het volgende onderdeel van deze dag was een workshop wecken. Dat zullen we binnenkort ook publiceren. Dit vond plaats in het restaurant van Herman den Blijker, waar we genoten hebben van een heerlijke maaltijd met diverse soorten bonen. Zelf ben ik gelijk aan de slag gegaan met een recept uit het kookboek over bonen. Dit is echt een supergoed kookboek, want je leert op een hele andere manier te genieten van bonen.

Ga snel naar de winkel voor zo’n bekende pot HAK Bruine bonen! Of een van de nieuwe bonenvarianten!

Info Bonen zaaien
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Bruine bonen met spitskool
    Bruine bonen met spitskool
  • Stoofpot met bonen en krieltjes
    Stoofpot met bonen en krieltjes
  • Gratis e-book met bonenrecepten. Want, bonen zijn gezond!
    Gratis e-book met bonenrecepten. Want, bonen zijn gezond!

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: bonen, bruine bonen, eiwitrijk, peulvruchten

Lees Interacties

Reacties

  1. Greetje zegt

    4 maart 2019 om 11:09

    Nog lekkerder en vooral gezonder, gedroogde bonen in zakken kopen.
    Rode ,zwarte witte ,bruine , kijk bij de toko.daar zijn zoveel soorten.
    Alles zonder troep.
    Maak er eens een witlofsalade bij.met beetje slasaus.of sla salade.

    Beantwoorden
  2. Chris zegt

    31 oktober 2018 om 19:59

    of er wordt gezoet met honing of ahornsiroop. Dus geen suiker! Wil je geen suikers, kies dan voor een andere bonenvariant van HAK.

    Honing en ahornsiroop bestaan bijna puur uit suiker.

    Beantwoorden
  3. Z zegt

    20 januari 2018 om 23:18

    Toch jammer dat Hak suiker, of suiker vervanger toevoegt. We krijgen ongewild al veel te veel suiker binnen.

    Beantwoorden
    • Paul zegt

      15 juli 2018 om 09:57

      Inderdaad, bruine bonen ,moeten niet zo vreselijk zoet smaken, waarom die vieze stroopsmaak, het zoetje bij bruine bonen dat er van nature inzit volstaat, met wie is dat getest dan dat dat het lekkerste is?, met kleine kinderen ofzo? ik vind het ronduit smerig, niet te vreten die zoete bruine bonen van Hak, afspoelen helpt niet, ik koop dit echt nooit meer en ik ken meer mensen die er zo over denken….

      Beantwoorden
  4. Greetje P.B zegt

    15 november 2017 om 15:27

    Oja wat ook heel lekker is
    Stampot bruine bonen met lekker jus en gesnipperde rauwe ui met een klodder mosterd erbij.

    Beantwoorden
  5. Greetje P.B zegt

    15 november 2017 om 15:13

    Heerlijk bruine bonen .warm maken.daarna droog stomen.spekjes uitbakken die er door roeren. sla of witlof met slasaus erbij en Smullen maar.

    Beantwoorden
  6. Chris zegt

    25 april 2016 om 20:27

    Geweldig , gelijk in pannetje , direct uitje snijden en als begint te pruttelen vlug even klein uitje erin en je hebt de goedkoopste maaltijd ?

    Beantwoorden
  7. C.r. zegt

    16 april 2016 om 09:02

    Inmiddels weten we allemaal toch wel dat honing, ahornsiroop e.d. Gewoon suiker is? Ik stel voor het stukje even aan te passen voor dat je nog meer mensen weer in verwarring brengt.

    Beantwoorden
  8. Vanessa zegt

    19 november 2015 om 22:31

    Hallo Maria

    Ik heb het even nagevraagd bij HAK en zij kwamen met de volgende reactie:

    Ik heb het nagevraagd bij HAK. En het zit zo: HAK gebruikt in geen van haar producten calciumchloride. Dus ook niet in de bruine bonen. De ingrediënten van de bruine bonen zijn te vinden op de website van HAK, en daar is dus ook te zien dat er geen calciumchloride in de bruine bonen zit.

    Misschien wel bij een ander merk, maar HAK gebruikt het dus niet. Die kun je met een gerust hart eten 😉

    Beantwoorden
  9. Maria zegt

    17 november 2015 om 12:20

    Prachtig, Prachtig, Prachtig. Maar laat dan ook het verstevigingsmiddel E 509 uit het product
    Calciumchloride: Risico’s aandoeningen van het hart, darmzweren, overgeven en misselijkheid.

    Beantwoorden
    • Vanessa zegt

      18 november 2015 om 10:53

      Maria, dank voor je reactie. Ik zal je opmerking doorsturen naar mijn contacten bij Hak. Ik hoop dat ze er iets aan kunnen doen.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop Afvallen Jasper Alblas

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Oorbellen dragen als je hypersensitief bent
  • Bestaan er ook gezonde verslavingen?
  • Hoe maak je groentespies voor op de barbecue?
  • Rustmomenten voor jezelf inbouwen, hoe doe je dat?
  • Drinkt u iets?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. Gezond afvallen

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2022 Goed Eten Gezond Leven