Laten we eerst even bij het begin beginnen, Wat is Colloïdaal zilverwater? Colloïdaal zilver, ook wel alleen zilverwater genoemd, wordt gezien als een natuurlijk antibioticum. Het kan gebruikt om virussen te bestrijden of te voorkomen. Maar dit zilverwater heeft zowel voor- als nadelen als het om je gezondheid gaat. Er is ook veel kritiek op colloïdaal zilver. Ook daar zal ik over vertellen in dit artikel. Hoe gezond is colloïdaal zilverwater?
Zilverwater wordt gezien als iets natuurlijks, maar is dat feitelijk niet. Er gaat een proces aan vooraf. In een bak gedistilleerd water, gevuld met zilverstaven wordt elektrische stroom opgewekt. Hierdoor komen er hele kleine zilvermoleculen in het water terecht. Dit zijn extreem kleine zilverdeeltjes (niet zichtbaar met het blote oog) en die vormen in het water een oplossing (colloïd).
Je kunt zilverwater in de winkel en online kopen. Het is niet iets nieuws. Al in de Romeinse tijd werd het gebruikt om wonden te verzorgen van soldaten. Het werd zowel inwendig als uitwendig gebruikt. Sinds 2016 mag zilverwater echter niet meer verkocht worden als levensmiddel of supplement. Je mag het alleen nog uitwendig toepassen, bijvoorbeeld als crème. Het heeft er mee te maken dat het innemen van te veel zilverwater giftig kan zijn. Je merkt dat het eerst doordat je huid (blijvend) grauw/blauw wordt (= argyrie), maar daarna kan het meer nadelige, toxische gezondheidseffecten hebben.
Diverse reguliere gezondheids- en consumentenorganisaties waarschuwen dat colloïdaal zilver niet werkt tegen corona of soortgelijke virussen en dat zij het gebruik afraden. Er is verder niet veel bekend over andere bijwerkingen. We zien wel positieve reacties van een aantal erkende natuurtherapeuten over het gebruik van zilverwater in natuurlijke vorm, maar ook zij geven aan dat dit alleen onder deskundige begeleiding gebruikt kan worden.
Zilvercrème, gecombineerd met andere natuurlijke hulpstoffen wordt over het algemeen wel als veilig en effectief bestempeld. Want bij plaatselijk gebruik (op de huid), kan colloïdaal zilvercrème helpen bij een snellere genezing en ingezet worden om infectie te voorkomen. Ook bij brandwonden en soms bij eczeem kan een behandeling met een goede colloïdaal zilvercrème effectief zijn. Lees uiteraard wel altijd goed de bijsluiter en houd je aan de gebruiksaanwijzing.
(lees hieronder verder)
Feit is dat in laboratoria (d.m.v. reageerbuisstudies) aangetoond kan worden dat zilverwater bacteriën doodt (kunnen ook goede bacteriën zijn, net als bij antibiotica!). Maar laboratoriumonderzoek is niet hetzelfde als onderzoek bij mensen. Vanwege de mogelijke permanente risico’s is er niet echt groot wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van inname van zilverwater door mensen (bron).
Terwijl er dus wel bewijs is dat zilverwater bacteriën kan doden, is er dus geen bewijs dat het werkt tegen virussen, zelfs niet bij reageerbuisstudies.
Leestip: Is kokosolie gezond?
Waartegen helpt colloïdaal zilver?
- bestrijding/preventie bacteriële infecties
- bij ontstekingen
- bij wondinfecties
Waarom moet je oppassen met zilverwater?
- Als je allergisch bent voor zilver, dan kun je ook geen zilverwater op je huid gebruiken. Bijvoorbeeld als je niet tegen sieraden met zilver kunt. Twijfel je en wil je wel graag zilverwater gebruiken? Doe dan een druppeltje op de bovenkant van je hand en kijk of je hier uitslag van krijgt. In principe zou je binnen 30 minuten kunnen zien of er een allergische reactie is.
- Inwendig gebruik is niet meer toegestaan, omdat zilverwater bij verkeerd gebruik toxisch kan zijn en je huid permanent kan verkleuren (grijsblauw).
- Als je een crème met een hoge hoeveelheid aan colloïdaal zilver (te) vaak op eenzelfde open wond gebruikt, kan de huid lokaal ook grijsblauw verkleuren, ten gevolge van een opeenhoping van zilver in het omringende weefsel. Het hangt ook sterk af van de samenstelling, dit kan per merk verschillen.
- Er kan een interactie zijn met andere medicijnen bij inwendig gebruik van colloÏdaal zilver. Dat kan betekenen dat medicijnen bijvoorbeeld minder goed werken, of dat je meer last krijgt van bijwerkingen.
Meer lezen over voor- en nadelen van colloïdaal zilver?
https://www.groenevrouw.nl/blog/colloidaal-zilver
https://www.crystal-colloidaal.nl/kwaliteit/
https://www.verywellhealth.com/colloidal-silver-what-you-need-to-know-89555
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter