‘Weet wat je eet’, een veel genoemde zin als het gaat om gezond eten, afvallen en aankomen. Veel mensen passen dit principe toe door hun eten dagelijks bij te houden in calorietellers/ trackingapps als My fitness pall, Mijn Eetmeter en Lifesum.
In deze blog bespreek ik de voor- en nadelen die bij het gebruik van dit soort apps komen kijken.
Voordelen van je voeding bijhouden in een app
1 Bewust worden van wat en hoeveel je eet
Veel mensen hebben weinig zicht op wat ze daadwerkelijk op een dag eten. Wanneer ik klanten vraag een eetdagboekje bij te houden hoor ik dan ook vaak dat alleen al het bijhouden en opschrijven wat je op een dag allemaal eet heel inzicht gevend (en daarmee soms ook confronterend) kan zijn. Een app is een handige tool om dit te doen en om te controleren of wat je in je hoofd hebt dat je ongeveer binnenkrijgt op een dag ook klopt.
Alternatief: Schrijf al je eten gewoon met pen en papier op, dit geeft ook veel inzicht.
2 Inzicht krijgen in wat in welke voeding zit
Wanneer je je voeding invoert in een app kun je van elk voedingsmiddel precies zien hoeveel calorieën, eiwitten, suikers, vezels etc. hierin zitten. Door je eten een tijdje bij te houden in de app leer je goed welke producten je geregeld kan eten en welke producten je liever wat vaker wil laten staan. Geregeld zijn klanten bijvoorbeeld nog behoorlijk verbaast over hoeveel suiker er in sommige, op het eerste oog redelijk gezonde, producten zit.
Alternatief: Kijk op de verpakking van de producten die je koopt.
3 Handige tool om te starten met afvallen/aankomen
Om te starten met afvallen is het, onder andere om bovenstaande redenen, handig om trackingsapps te gebruiken. Door een tijdje je huidige voedingspatroon in te voeren kun je zien hoeveel calorieën je ongeveer binnenkrijgt. Om af te vallen dien je (over het algemeen!!) genomen wat onder je huidige aantal hoeveelheid calorieën te eten en om aan te komen die je wat boven je caloriebehoefte te eten. Een app is een handige tool die dit alles direct voor je kan berekenen.
Alternatief: Vraag een (kort) traject bij een voedingsdeskundige aan die jou precies kan vertellen hoe je eetpatroon eruit dient te zien om jou gewichtsdoelen te bereiken.
Nadelen van je voeding bijhouden in een app
1 Je leert minder te luisteren naar en te vertrouwen op je lichaam en gevoel
Door al je eten bij te houden in een app zal je geneigd zijn te eten binnen bepaalde kaders die je hebt verzonnen om je doel te bereiken (bijvoorbeeld een bepaald aantal calorieën). Afgezien van het feit of je deze kaders met genoeg kennis van voeding en wat je lichaam nodig hebt kunnen vaststellen, leert eten volgens deze kaders je ook niet te luisteren naar wat je lichaam aangeeft over wat je het die dag nodig heeft. Op sommige dagen zal je meer trek hebben dan op andere dagen. Dat is okay en daar mag je ook naar luisteren.
Wanneer mensen langere tijd hun eten bijhouden ontstaat daarnaast geregeld de angst dat ze, als ze zichzelf niet een kader opleggen en ‘naar hun lichaam gaan luisteren’, zullen vervallen in enorm veel overeten. Wanneer je echter het onderscheidt leert te maken in wanneer je lichaam om eten vraagt en wanneer je hoofd om eten vraagt EN leert wanneer je waar naar wil luisteren zal dit echter niet gebeuren.
Lukt het jou niet goed om te leren luisteren naar je lichaam zonder uit de bocht te vliegen? Vraag hier om hulp!
2 De drang naar eten kan meer worden
Het hebben van een lager caloriedoel dan wat je gewend bent zal geregeld de gedachten oproepen dat je, richting het eind van de dag, niets meer mag eten omdat je dat caloriedoel al hebt behaald. Iets niet meer mogen zorgt er over het algemeen voor dat we iets des te liever willen en de cravings hiernaar meer worden.
Wanneer je dus een strikt getal aanhoudt waarboven je niet mag komen heb je dus de kans dat je de zin om meer dan dat getal te eten aanwakkert. Hoe meer je iets verbiedt hoe groter de kans dat je er zin in krijgt.
3 De cijfers kunnen een te belangrijke rol gaan spelen en vaak focussen mensen zicht op de verkeerde cijfers
In lijn met wat hierboven staat zie ik dat mensen zich nadat zij langere tijd trackingsapps gebruiken vaak afhankelijk gaan voelen van de bevestiging van een app dat ze het ‘goed doen’. Het behalen van bv. calorie- of eiwitdoelen geeft hen een bevredigend en soms trots gevoel over hun eetgedrag.
Wanneer ze een dagje hun eten lastiger bij kunnen houden omdat ze uit eten gaan of bijvoorbeeld op vakantie zijn voelen ze zich onzeker over hun eetgedrag omdat ze geen bevestiging meer vinden in de cijfers van een app. Het gevolg hiervan kan zijn dat ze of voor de zekerheid overdreven weinig/veel gaan eten of overtuigd zijn dat ze het allemaal toch al verpest hebben en alle goede gewoontes loslaten. In beide gevallen bereik je hiermee natuurlijk niet het gewenste resultaat.
Daarnaast is het belangrijk te weten dat je niet klakkeloos het advies dat een calorieteller je soms kan geven opvolgt, deze zijn vaak te rigoureus. Zonder ruime kennis van voeding en afvallen is er de kans dat je je focust op de verkeerde getallen.
Wat is mijn advies als het gaat om voedingsapps?
Gezien er zeker ook wat voordelen aan apps zitten kan het best helpend zijn om hier een tijdje gebruik van te maken.
Wanneer je eenmaal duidelijk is wat je ongeveer eet en hoe je liever wil dat je eten eruit ziet om je gewenste doelen te behalen is het belangrijk het gebruik van de app af te bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld één maal per week je eten (achteraf) invoeren om te zien of je nog een beetje on track bent met je plan en de rest van de week leren te vertrouwen op de kennis die je tijdens het invoeren van de app (en uit andere bronnen) hebt opgedaan.
Vind je het lastig ineens te stoppen met het bijhouden van je eten? Probeer het invoeren dan langzaam aan af te bouwen door eerst om de dag in te voeren, daarna om de twee dagen enzovoorts. Zo leer je langzaamaan vertrouwen te krijgen in je eetgedrag zonder de bevestiging van een app en kun je het gebruik van de app op den duur lekker loslaten.
Ben je gevoelig voor het ontwikkelen van eetproblematiek, heel perfectionistisch of leg je de lat vaak te hoog? Begin dan liever niet aan een calorieteller.
Laatste berichten van Rachida Bouasria (toon alles)
- De voor- en nadelen van dagelijks je voeding bijhouden in een app. - 26 oktober 2023
- Tips om regelmatig te leren eten - 21 april 2023
- Wat zijn de 7 meest gemaakte fouten als je wilt afvallen? - 26 februari 2023
Laat een reactie achter