Oké, dit is niet zo leuk om te horen. Want wat is de reden dat je niet lekker in je vel zit? Of ruzie hebt? Of eigenlijk wat te zwaar bent?
Het blijkt dat veel problemen worden veroorzaakt door eigenbelang en zelfbescherming. Dat klinkt misschien niet logisch als je denkt aan je eigen problemen.
Ik geef je wat voorbeelden:
- Je bent boos op iemand anders
Je bent boos omdat iemand onattent was, jou beledigd heeft, of jou een slecht gevoel over jezelf hebt gegeven. Maar dat komt omdat het rotgevoel de overhand krijgt. Je bent alleen maar met jezelf bezig en het verdriet en de pijn. Je maakt je zorgen over de situatie. Je voelt je gekwetst en je wilt dat dat gevoel weg gaat. Het is eigenbelang dat je je gelijk krijgt in deze situatie en je zoekt steun bij mensen die je gelijk geven. Je kunt het moeilijk loslaten en je blijft hangen in een situatie die niet fijn voelt. - Bang om te mislukken
Misschien wil je graag een studie doen, een boek schrijven, een date regelen of een dieet volgen. Maar je doet niets, omdat je ergens ook een zekere ongerustheid voelt dat het kan mislukken. Je bent bang dat je daardoor gekwetst wordt, dus je doet dan maar niets. - Uitstelgedrag
We stellen allemaal wel eens iets uit. Met name als het iets is waar je echt tegenop ziet, zoals een bepaald telefoontje. We willen niet het ongemak van een lastige taak onder ogen zien. Want misschien loopt het niet goed, mislukt het, of krijg je een afwijzing. Dat maakt je bang, dus stel je het nog langer uit. - Bezorgd over een sociale situatie
Als we naar een evenement gaan, maken we ons zorgen over wat andere mensen van ons zullen vinden. Je bent niet bezig met het event, maar met jezelf. Puur eigenbelang eigenlijk. Als je minder met jezelf bezig bent, kun je daar heengaan met met nieuwsgierigheid naar het even, naar andere mensen, enzovoort. - Slecht eetpatroon
Junkfood is een manier om onszelf te troosten, om onszelf genot te schenken. Het is kort-termijn-denken en puur eigenbelang op dat moment. Maar eigenlijk leidt het natuurlijk tot een slechtere gezondheid en overgewicht. Als we iets verder kunnen kijken dan hoe je je nu voelt, kun je ook kiezen voor heerlijk gezond voedsel wat jou juist veel meer energie en een beter leven geeft. - Te weinig bewegen
Sporten kan nogal een gedoe zijn. Je moet je omkleden, je gaat er van zweten, het kost tijd… Veel mensen vinden het toch een stuk comfortabeler om lekker te blijven zitten en te lezen, werken of televisie te kijken. Als we beter voor onszelf zorgen, dan weten we dat beweging noodzakelijk is voor een gezond en gelukkig leven. - Teveel afleiding
We controleren voortdurend onze telefoons, sociale media, e-mail, nieuwssites en nog veel meer. Wat is hier aan de hand? We zijn ingehaald te bang om iets te missen (eigenbelang). Of willen anderen laten weten hoe goed het ons gaat. Als we ons eigenbelang laten vallen, kunnen we alles even loslaten en ons concentreren op het één ding wat in ieder geval zinvoller is.
Er zijn natuurlijk veel andere soorten problemen, maar je kunt zien dat eigenbelang en zelfbescherming bijna altijd jezelf in de weg staat.
Hoe kun je dit verbeteren? Doe aan ego-dropping! Want het geeft meer rust in je hoofd, je voelt je gelukkiger én je zult ook meer bereiken. Dat klinkt goed toch?
Wat is ego-dropping?
Bij ego-dropping, ga je je veel minder op je eigenbelang richten en al die gevoelens die het met zich meebrengt. Je zet jezelf minder centraal, net als je angsten en bezorgdheid. Je richt je meer op anderen, of langer termijn. Natuurlijk kan je dat niet zomaar doen. Dat moet je oefenen!
Het resultaat is echter magisch. Je gaat veel makkelijker om met lastige situaties, zoals conflicten, uitstelgedrag, snaaiaanvallen en telefoonverslavingen. Je bent veel meer open-minded en kijkt meer uit naar de ervaring of een goede gezondheid dan hoe je je nu voelt.
(lees hieronder verder)
Oefenen in ego-dropping
Heb zelfvertrouwen dat jij dit ook kunt. Want je kunt echt veel meer dan je denkt. Zoek geen excuses, maar ga ervoor!
Accepteer je gevoelens
Er zullen altijd negatieve mensen zijn. Je zult altijd bepaalde angsten of onzekerheden voelen. Je zult je af en toe moe en rot voelen.
Accepteer dat dit bij het leven hoort en dat je er daarom maar niet teveel aandacht aan moet besteden. Je houdt van jezelf, dus je gaat hier juist niet in mee. Je omarmt je angsten en je reageert niet op negativiteit en je kiest juist voor het positieve: gezonde voeding, meer bewegen, fijne mensen om je heen, of juist meer rust, en je behoudt je focus op wat je wilt bereiken.
Wees eerlijk en open
De kracht van kwetsbaarheid. Erkennen dat je je zo voelt, en open zijn tegen anderen, lucht enorm op. De last valt van je schouders en je zult merken dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Je zult minder met jezelf bezig zijn.
Laat de controle los
Je leven loopt zoals het loopt. Je kunt bijna nooit voorspellen hoe de dag echt gaat verlopen. Je kunt hooguit wat plannen, maar wat je allemaal te wachten staat, blijft een verrassing. Maak je minder zorgen, het loopt zoals het loopt. Kies niet voor angst en vertrouw het leven. Wees niet bang om lief te hebben. Neem af en toe risico’s. Wees nieuwsgierig. Probeer elke dag iets te doen dat je eigenlijk bang maakt. Door dit te doen, zul je meer geluk ervaren.
Zoek de stilte op en wees dankbaar
Vlucht niet steeds in werk of naar andere mensen. Kies af en toe echt voor stilte en bedenk wat voor mooie dingen die dag gebeurd zijn. Hoe klein het ook is, zoals een vriendelijk gebaar van een voorbijganger of dat je die ene snack kon weerstaan. Dankbare mensen voelen meer liefde en mededogen en voelen zich veel beter dan degenen die dat niet doen.
Leer nee zeggen
Nee zeggen kan moeilijk zijn, daarom wil je het misschien liever vermijden. Maar dat is die zelfbescherming die je in de weg staat. Bang wat de ander er van vindt. Leer nee te zeggen tegen de dingen die geen waarde toevoegen in je leven, doe de dingen die voor jou wel waardevol zijn. Je weet nooit hoe iemand reageert op een ontkenning, maar meestal valt het wel mee en geeft het duidelijkheid. Soms kun je ervoor kiezen om iets te doen wat je misschien niet zo leuk vindt, maar dat enorm waardevol is voor iemand die je dierbaar is, waardoor het ook voor jou waardevol is. Maar zelf die afweging, wat voelt goed?
Mindful oefening in ego-dropping
Het kan ook helpen door regelmatig te mediteren of deze mindfuloefening te doen.
Dit maakt je meer bewust van het hier en nu, maar je ziet ook meer het grote geheel.
- Zit stil, ogen gesloten en merk hoe je lichaam voelt. Zoek een comfortabele, stabiele zitpositie en merk op hoe jouw lichaam aanvoelt. Scan je lichaam en merk zoveel mogelijk sensaties op.
- Wanneer je gedachten afdwalen, breng het terug naar het heden. Je gedachten raken misschien verstrikt in gedachten – dat is goed. Merk dat op en ga weer terug naar het bewust ervaren van je lichaam.
- Open je bewustzijn voor sensaties om je heen. Luister naar geluiden om je heen. Buiten of binnen. Voel ook de lucht op je huid, de kleding op je lichaam, degrond onder je voeten), open dan je ogen (als ze waren gesloten) en merk alle sensaties van alle kanten op – licht, kleuren, texturen, vormen. Richt je niet op één ding, laat je bewustzijn gewoon openstaan voor al deze sensaties om je heen.
- Laat je gevoel van scheiding vallen. Laat elk gevoel los dat je gescheiden bent van alles om je heen – het is slechts een veld van sensatie. Verleg alle grenzen en voel je één met alles, ga op in het universum.
- Wees lief voor jezelf. Je bent goed als je bent. Je hoeft je niet zoveel zorgen te maken. Laat je ego op de grond vallen. Voel hoe de last van je afvalt. Het valt gewoon weg als we dit zo ervaren.
- Open je hart vanuit dit open bewustzijn. We zijn allemaal met elkaar vebonden. Ervaar een open bewustzijn bewaren, het is open, zachtaardig en liefdevol.
Met dank aan Zen Habits voor de inspiratie.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter