Gedachtes komen en gaan
Heel veel gedachtes
Altijd
Negatieve gedachtes hebben vaak de overhand, helaas. De meeste mensen hebben zo’n 80% negatieve gedachtes. Waarom? Wat doen we onszelf aan?
Piekeren is een negatieve gedachte. Je zit in een spiraal van negatieve gedachten, die steeds maar weer terugkomen. Het ‘probleem’ lijkt alleen maar groter te worden in plaats van kleiner. Het helpt niets…
Piekeren is doemdenken en niet concreet tot een oplossing komen. Tijdens het piekeren maak je je zorgen over iets of iemand, terwijl je er eigenlijk maar weinig invloed op hebt. Het wakkert alleen maar negatieve emoties aan, zoals onrust, twijfel, onzekerheid, angst, boosheid of verdriet.
Hoe kun je het piekeren uitzetten?
Er zijn allemaal handelingen die je kunt doen, die helpen om meer te ontspannen en je gedachten te verzetten.
Je kunt ook gedachten sturen vanuit jezelf. Dat is handig op de momenten dat je al piekert. Als er een stroom van gepieker door je hoofd gaat en je ligt bijvoorbeeld in bed. Wat kun je dan doen? In dit artikel richten we ons vooral daar op.
Allereerst is het goed om meer te weten over piekeren.
Iedereen piekert
Het is al fijn om te weten, dat vrijwel iedereen piekert en zich zorgen maakt. Soms wat minder, soms heel veel. Je bent dus niet de enige! Het is een soort van mindfuck, dat je vaak van die negatieve gedachten hebt. Over jezelf, over een bepaalde situatie, over anderen. Waarom doe je je dat zelf aan? Want je voelt je daar vaak niet gelukkiger door. Het geeft veel onrust in je hoofd. Daar kun je helemaal niets mee. Nadenken doen we ook allemaal en is echt anders!
Piekeren is nooit oplossingsgericht
Tijdens het piekeren vergroot je vaak het probleem. Je kunt niet goed meer nuanceren en het gepieker werkt door in alles wat je doet, maar eigenlijk los je niets op. Je voelt je alleen maar beroerd(er).
Een voorbeeld: je piekert over je werk. Je vindt er minder uitdaging en je hebt het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt. Als je hierover gaat piekeren, dan kun je vaak geen positieve punten meer zien. Je probleem wordt steeds groter. Je werk wordt steeds stommer. Je wordt heel erg boos op je leidinggevende, je piekert omdat je niet weet of je ooit wel een andere baan zult vinden en vrijwel elke nacht pieker je over de volgende werkdag.
Je zit vast in je gedachten. Je doet er eigenlijk niets mee. Je wilt wel iets tegen je leidinggevende zeggen, maar dan pieker je weer over zijn of haar reactie. En uiteindelijk doe je niets anders dan piekeren. Ergens hoop je dat ze jou ineens wel heel erg gaan waarderen of dat er een nieuwe baan zomaar op je pad komt. Want dat verdien je toch?!
Ondertussen pieker je maar door….
Stop het piekeren vanuit jezelf!
Wat kun je dan wel doen? Hier leer je hoe je je gedachten kunt sturen. Niet door iets te doen, zoals muziek luisteren of te gaan wandelen, maar juist door je te richten op je gedachten. Hoe doe je dat?
Je eigen gedachten sturen…
1 De klagende buurvrouw
Stel je voor dat het niet jouw gedachten zijn, maar dat het je buurvrouw is, die deze gedachten de hele tijd tegen je uitspreekt. Die buurvrouw spreekt steeds opnieuw haar zorgen uit over een bepaalde situatie of persoon, over geldzorgen, klaagt dat ze niet gehoord worden door haar baas, twijfelt of ze een toets wel gehaald heeft, of dat ze bang is dat het vliegtuig neerstort. En ze blijft dit eindeloos herhalen.
Wat zeg je dan tegen hen? Daar word je toch gek van? Je gaat hen dan uit de weg, of je zegt dat dit niet helpt. Toch? Doe of jouw gedachtes de stem van de buurvrouw is. Stuur haar weg, als je denkt dat ze teveel in herhalingen valt en zo negatief is! Of help haar écht, als dat mogelijk is.
Zeg gewoon tegen je ‘buurvrouw’: “Nu weet ik het wel, het is genoeg. Je ratelt maar door, er is niks positiefs en je doet niets concreets om je probleem op te lossen. Ik luister er niet meer naar.”
Geloof me, de buurvrouw gaat je echt helpen met het stoppen van dat eindeloze gepieker 😉
2 Leuke gedachtes
Draai het om. Visualiseer niet je zorgen of je problemen, maar ga eens nadenken hoe je leeft als je die problemen niet meer hebt. Als je ’s nachts piekert over geldzorgen, dan los je daar niets mee op. Het probleem gaat niet weg, je wordt er alleen maar moe en moedeloos door. In plaats van piekeren over je geldzorgen, stel je je voor dat geld helemaal geen issue is.
Je gedachten stuur je een kant op waar je niet nadenkt over zorgen, maar waar je de dingen doet die je wilt doen als alles kan. Het is inderdaad een soort fantasie, maar dat is toch veel beter dan het piekeren? En wie weet, het kan zomaar allemaal op een dag uitkomen 😉
Zit je allemaal rampscenario’s te bedenken? Bijvoorbeeld over de vliegreis, of dat je ziek wordt? Zeg tegen dat piekerstemmetje in je hoofd dat je daar geen zin in hebt. Denk liever aan de vakantie zelf, wat je daar allemaal voor leuke dingen gaat doen. En ben je bang om ziek te worden? Zie je zelf juist als een gezond iemand die nog veel onderneemt en allemaal leuke plannen heeft.Je weet namelijk toch niet wat de toekomst je brengt. Positief of negatief. Maar het is in ieder geval zonde om daar nu al je zorgen over te maken. En het voorkomt ook niets. Het zit je alleen nu maar in de weg!
3 Stel je zelf vragen
Ben je ergens over aan het piekeren?
Stel je zelf dan de volgende vragen:
- Is wat ik denk wel de waarheid?
- Kan ik invloed uitoefenen op deze situatie?
- Hoe wil ik me eigenlijk voelen?
4 Piekeren door hevige emoties
Soms mag je piekeren en je zorgen maken. Er gebeurt iets heftigs en je kunt de gevolgen nog niet goed overzien. Of de gevolgen zijn gewoon erg naar. Je hebt bijvoorbeeld te horen gekregen dat je ernstig ziek bent en je maakt je zorgen of je wel beter wordt. Je bent net ontslagen en je maakt je zorgen over de toekomst. Je hebt ruzie met een hele goede vriend en je bent emotioneel. Je piekert over hoe dit nu verder moet.
Er is een bepaalde nieuwe situatie, die gepaard gaat met veel emoties. Die emoties gaan over in gepieker. Je kunt dit niet altijd tegenhouden. Het hoort bij het verwerken of bij deze heftige veranderingen. Om te voorkomen dat je naast je emoties ook nog eens eindeloos blijft piekeren, sta je jezelf momenten toe dat je gedurende een bepaalde tijd vrijuit mag piekeren. Laat de gedachten maar komen en gaan. Ze zijn niet fout, ze zijn niet slecht, ze zijn niet gek.
Piekeren doe je bijvoorbeeld tijdens een wandeling of tijdens het sporten. Tijdens het huishouden kan ook.
Het is beter om “lekker los te gaan met piekeren” tijdens een activiteit. Want op een gegeven moment stop je met deze activiteit. En dat is dan ook het moment voor je gedachten, om “er even klaar mee te zijn”. Je kunt zeggen: oké, ik los dit nu niet op, ik voel me nog steeds erg verdrietig of erg boos, maar dat is niet erg en nu heb ik even geen zin om mij in mijn hoofd er mee bezig te houden (en mezelf gek te maken). Het is zoals het is. En dan ga je ook iets anders doen. Je kunt niet de controle hebben over je emoties, je kunt wel de controle hebben over hoe je hier mee omgaat.
5 Wees lief voor jezelf en streng voor je gedachtes!
Dat irritante stemmetje met piekergedachten in je hoofd is in veel gevallen nutteloos. Praat bewust terug vanuit jezelf. Ik wil er niet meer naar luisteren! Ik vind je vermoeiend. Je overdrijft verschrikkelijk.
Jij bent namelijk je gedachten niet!! Je kunt er vanaf een afstandje naar kijken en luisteren. Is het negatief en herhaalt het zich steeds?
Je kunt dan vanuit je hart zeggen dat je dit niet wilt en dat je nu aan fijne dingen wilt denken. Misschien is dit in het begin best lastig. Je piekergedachtes zijn dominant en drammerig. Maar hee, jij bent de baas. Blijf herhalen dat je dit niet wilt en probeer je er voor af te sluiten. Het zal steeds beter gaan!
Meer over piekeren
In dit artikel staat een voorbeeld over het piekeren van uit een bepaalde situatie. We noemen dit piekeren over een actuele situatie. Er zijn meer soorten piekergedachten. Door ook dit artikel te lezen, kun je nog makkelijker je piekergedrag stoppen!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter