Een populair boek op dit moment is “Van dit boek ga je beter slapen” (en je wordt er knapper van). Schrijvers zijn “experts-in-slapeloosheid” Catelijne Elzes en Deborah Freriks.
Goed nieuws, door hun eigen onderzoek naar de beste remedies tegen slapeloosheid, zijn ze ook echt beter gaan slapen. Hun ervaringen en tips delen ze in dit leuke boek.
Maar er is een nieuw fenomeen, de slaaprobot! De auteurs noemen dit ook in hun boek.
In deze maand van e-health en techniek, wilden wij natuurlijk ook graag weten wat een slaaprobot voor ons kan doen!
Eerst even over: Van dit boek ga je beter slapen
Gewoon een leuk vrolijk boek met harde kaft, over een probleem dat vaak voorkomt: slecht slapen. Je hebt twee vormen van slapeloosheid:
- Je kunt niet goed in slaap vallen
- Je valt snel in slaap, maar je wordt halverwege de nacht klaarwakker
Slecht slapen is een groot probleem, dat 24 uur doorwerkt. Want het is niet alleen het gepieker wat vaak toeslaat als je niet goed slaapt (en problemen en angsten veel te groot maakt), het werkt overdag ook door, als je niet zo productief bent of niet goed in je vel zit door vermoeidheid.
In vele kleine hoofdstukjes behandelen Elzes en Freriks allerlei hulpmiddelen en tools waardoor je beter zou gaan slapen. Met leuke anekdotes, grappige tekeningen, informatie en interviews. Dat maakt dat dit boek heel toegankelijk is voor veel lezers die wel wat aan hun slaapproblemen zouden willen doen. Want voor iedereen staat er wel iets in.
Slaapstimulerende denkvormen
Een interessant stuk in dit boek vond ik het hoofdstuk Kun je jezelf in slaap denken?
Je kunt door denken jezelf wakker houden, maar je kunt ook door denken jezelf sneller in slaap laten vallen.
Het onderzoek van Luc Beaudoin, een adjunct-professor Neurologie, wordt hier aangehaald. Zoals bijvoorbeeld de hulp van meditatie. Meditatie is niet per definitie slaapverwekkend, het kan je ook actiever maken. Maar als je veel piekert, kun je meditatie juist wel gebruiken om je hoofd leeg te maken en hierdoor makkelijker in slaap te vallen.
Verder laat het onderzoek zien dat we – vlak voordat we in slaap vallen – veel minder betekenis aan gedachten geven. De hele dag door kun je zingeving of betekenis geven aan wat er gebeurt, wat je denkt. Zo van die man loopt met zijn jas los, hij kan hem beter vastmaken. Ik ga op de bank zitten, oh zie ik daar nu kruimels liggen, die moet ik eerst opruimen? Wat bedoelt mijn collega nu met deze opmerking? Je gedachten gaan continu door… Behalve vlak voordat je in slaap valt. Dan zie je fladderige beelden en is er geen logica meer.
En juist denken in beelden kan je dan helpen om in slaap te vallen. De oefening die Beaudoin dan geeft (en die ook in dit boek staat), is:
- Denk aan een letter. Het maakt niet uit welke. Visualiseer deze.
- Stel je denkt aan de A. Je ziet de letter voor je en het mag geen associaties oproepen met je werk, gezin of wat dan ook.
- Als je aan de A denkt, bedenk dan welke woorden beginnen met de letter A.
- Bijvoorbeeld een aap of aardappel. Je ziet die woorden voor je. Dus je bedenkt hoe een aap eruit ziet en een aardappel.
- Maak er geen verhaaltjes van (de aap die een aardappel eet).
- Heb je een aantal woorden bedacht van een letter? Ga dan naar de volgende letter.
Het werkt goed en bewezen slaapverwekkend als je deze denkvorm goed uitvoert. Ga je toch weer verhalen maken, dan zal deze oefening mogelijk minder goed werken.
Andere slaaptips in dit boek
Er staan gewoon veel goede tips en adviezen in dit boek. Het is niet zo dat ze allemaal voor jou zullen werken, maar het zijn vaak wel bewezen middelen om het slapen te bevorderen. Aan de hand van dit boek kun je genoeg uitproberen om te zien wat voor jou goed werkt.
Heb je interesse in dit boek? Even alles op een rijtje:
Titel: Van dit boek ga je beter slapen
Ondertitel: En je wordt er knapper van
Schrijvers: Catelijne Elzen & Deborah Freriks
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021570914
Aantal bladzijden: 176
Hardcover
Prijs: 15,- en 9,99 voor een e-book
Te koop bij de boekhandel en o.a. Bol.com en Bookspot
Of is een slaaprobot de beste keuze om goed te slapen?
De techniek helpt ons steeds meer bij een goede gezondheid. Slapen is essentieel voor een goede gezondheid. En daarom zie je nu slaaprobots op de markt komen. Maar ook apps. In dit boek proberen de schrijvers ook een slaaprobot uit. Dat leidt tot een hilarisch gesprek.
Kern is dat je slaapritme wordt gemeten, hierdoor neemt de robot beslissingen én dat je door middel van geluiden of licht sneller in slaap valt. Dat gaat op verschillende manieren, afhankelijk van de technologie.
Het is niet meer iets voor de toekomst. Er zijn al talloze apps die helpen bij een beter slaapritme. Maar ook de slaaprobot (een soort knuffelkussen) maakt zijn opmars!
Een paar voorbeelden van ons (niet specifiek uit het boek!):
- Calm (app op telefoon, Engelstalig)
- Sleep Cycle Alarm Clock (app op telefoon)
- Sleep Better (app op telefoon van Runtastic)
- DoDow Sleep Aid (slaaprobot met licht)
- Somnox Sleep Robot (slaapkussen)
- Sleepace Nox Aroma (rustgevende geuren, koppeling met app)
Ook kun je kijken wat het programma Perfect Slapen in 7 stappen iets voor jou is…
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter