Op uitnodiging van La Place heb ik een bezoek gebracht aan de mini-stal van Rondeel in Amsterdam. Rondeel is een nieuwe manier om kippen te houden, waar het leven van de kip én duurzaamheid centraal staat. Lees wat Timon Brandsen mij leerde…
Het ontstaan van Rondeel
Door de vogelgriep was er een soort noodzaak om op andere manieren met kippen om te gaan, waarbij een goed leven voor de kip centraal stond. De Universiteit Wageningen heeft het gedrag van de kip nauwkeurig bestudeerd en een ronde kippenstal ontwikkeld waar kippen goed kunnen leven.
De stal is rond. In Amsterdam staat een kleine versie van de grote stallen, die je o.a. in Barneveld kunt vinden. Er zijn verschillende gedeeltes die in een soort driehoek opgebouwd zijn. Dan kunnen de ‘stoere’ kippen de ruimte van buiten opzoeken, terwijl de ‘voorzichtige’ kip in de smalle punt aan de achterkant kan blijven.
Kippen houden ervan om in een kluitje bij elkaar te zitten. Maar er is ruimte als ze er even op uit willen. Ook voor de drie-sterren normering van een Beter Leven is dat nodig.
Het voer van de kippen bestaat uit mais, graan en soya. Er zijn al experimenten om wormen te kweken op afval van voedsel, maar de risico’s zijn nog te groot. Het mais zorgt voor een mooie gele dooier. Timon vertelde dat er wel eens experimenten zijn geweest met paprikapoeder, voor een oranje dooier. Wat de kip eet, proef en zie je terug in de eieren.
Niet biologisch
De eieren van Rondeel zijn niet biologisch, want ze willen graag dat er gebruik gemaakt wordt van duurzaam geteeld voer uit Nederland. Milieu, duurzaamheid en de kip staan hoger in het vaandel van Rondeel dan biologische voeding. Mocht het nodig zijn, krijgen kippen de nodige medicijnen, maar niet preventief.
Kippen zijn prooidieren
Om deze reden slapen kippen op stok. Laag bij de grond is het gevaar, zoals van de vos. Kippen leggen hun ei het liefst op een donkere plek (om uit te broeden), daar heeft Rondeel op ingespeeld met rode lampen en schuine legbakken.
Wendy van foodiemoods.nl gaf aan zelf kippen in haar tuin te willen. Ze wil hun dan de restafval van de groente geven. Het advies was wel om op te passen met uien en knoflook, omdat die smaken dus in je eieren komen. Grappig om te horen.
De kippen hier leven wel 76 tot 80 weken. Best een lang leven voor kippen. De kippen worden daarna geslacht en hun vlees wordt verwerkt op de sandwiches van KLM.
La Place heeft zon’n logistiek systeem opgezet dat de eieren die vandaag gelegd zijn, morgen in de vestigingen liggen. Echt dagvers dus!
Via deze weg, wil ik La Place nogmaals danken voor deze leuke trip!
Waar kennismaken met Rondeel eieren?
Meer informatie? Kijk dan op de website van Rondeel.
Fotocredits: Kiki Reijners
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter