Je bent niet helemaal tevreden met je eetpatroon. Er zijn momenten dat je dingen eet waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn en dan heb je daarna een rotgevoel.
Je weet gewoon dat zo’n eetbui ergens vandaan komt maar je weet niet precies waar vandaan, wat je eraan kunt doen en waar je moet beginnen.
In deze miniserie ga ik je leren zien en begrijpen wat emotie-eten is. Jij zult al vrij snel weten of jij last hebt van emotie-eten. Aan het einde van deze miniserie zal jij weten wat jij kunt doen om het emotie-eten op een praktische manier aan te pakken en er zelfs een vriend of vriendin mee te helpen.
Een natuurlijk gevolg daarvan zal zijn dat je gaat afvallen en strakker gaat worden in je lichaam!
Klik hier om het dit voorgelezen artikel te beluisteren. Of lees hieronder verder.
Wat is emotie-eten?
Wat is emotie-eten in het zeer kort: Emotie eten is teveel eten als gevolg van negatieve emoties. Er gebeurt iets in jouw leven, dat maakt emoties los en jij probeert die emoties “weg te eten”.
We beginnen bij het begin. Voor emotie-eten zijn negatieve emoties nodig.
Voor negatieve emoties zijn dingen in jouw leven nodig waarvan jij gestrest raakt.
Heel veel mensen die last hebben van emotie-eten zijn zich niet eens bewust van de dingen die hen stress geven in hun leven. Ze vinden die situaties en omstandigheden die hen stress geven eigenlijk “normaal”. Die situaties zijn ergens in hun leven gekomen en ze zijn die “stressoren” normaal gaan vinden. ( Jouw stressoren zijn de dingen in je leven die jou stress geven.)
Ze vinden het normaal dat ze het niet kunnen vinden met die collega. Ze vinden het normaal dat ze hun werk niet leuk vinden, ze vinden het normaal dat ze vaak ruzie hebben in hun relatie. Dat is nu eenmaal mijn leven…
Stressoren
Ben jij je bewust van wat jouw stressoren zijn? Wat zijn de dingen in jouw eigen leven die jij als een “normaal” onderdeel van je leven bent gaan zien maar die jou eigenlijk vaak stress en een rotgevoel opleveren?
Wat heb jij deze week meegemaakt op je werk of in je privéleven wat jou stress en een rotgevoel gaf? Ik laat je nu dus stilstaan bij wat er eigenlijk in jouw leven gebeurt wat jij als “gewoon” beschouwt. Wat jij als gewoon bent gaan beschouwen.
We gaan hier zo direct nog iets waardevols mee doen. We gaan nu verder. Jij loopt dus tegen iets aan in je leven wat jou stress en een rotgevoel geeft. Die gebeurtenis of situatie is de basis voor emotie-eten.
Wat is stress eigenlijk?
Stress is weerstand. Stress is weerstand hebben tegen hoe iets is. Stress is HIER zijn, maar DAAR willen zijn. Stress is dus je innerlijk verzetten tegen wat er op dat moment gebeurt. Je wilt het niet. Maar het gebeurt toch.
Je drukt het weg
Jij drukt die stress en dat rotgevoel dan weg op dat moment “omdat het gewoon zo is”, omdat die persoon gewoon zo is, het is een bekend iets in jouw leven.
Jij drukt het weg omdat je nu geen tijd hebt om ermee te dealen. Je hebt het druk, je moet je kinderen ophalen, je wilt de confrontatie nu niet aangaan. Je hebt al genoeg gezeur in je leven. Kortom, jij doet met datgene wat jou stress geeft niet het juiste op het moment dat het gebeurt.
Je drukt het weg omdat je bang bent voor de gevolgen. Laat ik maar niks zeggen “voor de goede lieve vrede”. Je wilt (te?) graag de harmonie bewaren.
Je denkt dat je het wegdrukt maar in feite sla je het op. Jij onderneemt op het moment dat jij weer tegen een “klein stressje” of tegen grote “STRESSS” aanloopt niet het juiste. Maar het is al binnengekomen, het heeft al het juiste in jou aangeraakt en losgemaakt (stress&rotgevoel) en omdat jij er niets mee doet wordt het opgeslagen. In jou.
Hoe sla jij de stress, het rotgevoel en de emoties dan in jou op? Jij slaat die gebeurtenis, die ervaring op in jouw onderbewustzijn.
Onderbewust
Wat is jouw onderbewustzijn?
Als jij jezelf zou vergelijken met een computer dan is jouw onderbewustzijn jouw 200 Terrabyte grote interne harde schijf waarop alle ervaringen staan die jij ooit in dit leven hebt gehad.
Alles wat jij vanaf jongs af aan hebt meegemaakt inclusief bijbehorende emoties staat op jouw interne harde schijf. Op het moment dat jij iets meemaakt wat stress en een rotgevoel geeft dan zoekt jouw onderbewustzijn meteen naar soortgelijke ervaringen met soortgelijke emoties die al opgeslagen stonden op jouw interne harde schijf.
Niet alleen worden jouw stress en rotgevoel en emoties van dat moment opgeslagen op die interne harde schijf, alles wat er al zat in die afdeling wordt ook aangeraakt en losgemaakt.
Even kort samengevat; die ene misschien kleine situatie waar jij tegen aan loopt maakt een boel oud zeer los wat er al in jou zat en waar je ook nooit echt het juiste mee gedaan hebt. En zo’n situatie of gebeurtenis geeft je een rotgevoel, een ongelukkig gevoel, een leeg en incompleet gevoel. Ergens later op die dag komt dat weggedrukte gevoel van ongelukkig voelen, leegte voelen en incompleetheid voelen omhoog.
En die leegte moet opgevuld worden. En dat verlangen om die leegte in jezelf op te vullen is heel groot en heel sterk. Dat is de trek in jouw favoriete slechte voedsel.
Omdat jij tot nu toe niet “naar binnen” kon gaan of wilde gaan bij jezelf om dit issue, om deze leegte echt aan te pakken ga je een oplossing voor die leegte zoeken in de buitenwereld.
Maar wat moet ik hier dan mee?
Het kan ook heel goed zijn dat jij je helemaal niet bewust bent dat je dit überhaupt kunt of eigenlijk moet oplossen in jezelf, in je binnenwereld. Het kan heel goed zijn dat jij deze vervelende stressvolle situaties als volledig “gewoon” ziet in jouw leven en nooit hebt geweten dat je hier iets mee moet doen.
Daarom ga ik je eerst een andere betekenis geven aan jouw emotie-eten. Een nieuwe betekenis waarvan je kin op de grond zal vallen en waarmee jij heel wat kilootjes zal kunnen kwijtraken en je beter en strakker kunt gaan voelen dan dat je je ooit gevoeld hebt.
Voordat ik verder ga met het 2e deel van dit artikel wil ik jou de volgende stap in dit proces laten maken. Voelt dit artikel goed dan heb ik het hier over jou en dan ben je al op de goede weg. Ik wil je helpen in de juiste richting te blijven gaan en daarom de volgende vraag:
Ik wil dat jij je bewust wordt van de gebeurtenissen, van de situaties in jouw leve die zorgen voor jouw stress en rotgevoelens.
Ga er nu voor zitten en schrijf de dingen op die in jouw leven zorgen voor stress en emoties.
Ik nodig je uit jouw reactie te schrijven onder dit artikel.
Ik wil dat jij samen met de andere lezers van dit artikel bewust wordt van wat de dagelijkse oorzaken zijn van jouw stress en dus van een verkeerd eetpatroon wat jou uiteindelijk een rotgevoel geeft. Een uur nadat het in je maag is geland en als je voor de spiegel staat. Als ik het hier over jou heb dan kan je nu meegaan naar de oplossing, samen met de andere lezers. Schrijf onder dit artikel op wat jouw grote en kleine “stressoren” zijn.
Je zult op deze site zeer snel deel 2 kunnen lezen van dit artikel en nog heel veel meer…
Wil jij graag op de hoogte gehouden worden van het nieuwe programma wat wij nu aan het maken zijn om emotie-eten los te laten? Klik dan hier.
Bob Stelder
PS Kijk gerust eens rond op mijn website met meer tips en blogs over Loslaten.
Laatste berichten van Bob Stelder (toon alles)
- Hoe televisieseries en social media eetbuien in stand houden - 19 augustus 2017
- Het ontstaan van eetbuien - 12 augustus 2017
- Emotie-eten voor altijd loslaten - 23 juli 2017
Tricia zegt
Ik ben behalve op wel 95%alleen , geen vrienden , geen behoefte aan de sociale omgang waardoor ik niemand heb waarmee ik echt praat. Ik cocoon mezelf , en dat geeft een innerlijke leegte. Veranderingen zijn steeds moeilijk maar niet onmogelijk. Het is jammer er weinig of bij a geen mensen die mij kennen, begrijpen zelf familie niet. Ik voel me een vreemde , een buitenstaander in hun midden. De leegte vul ik met slecht eten ook al ben ik verzadigd, ik weet het , veranderen lastig
Dirk zegt
Fijn om te lezen, de term emotie-eten is me wel bekend alleen begreep er eigenlijk weinig van… ben benieuwd naar het vervolg.
Jet zegt
Goed artikel! Er vallen heel wat kwartjes..
Ben benieuwd naar deel 2.