Weinig tijd en als helemaal geen tijd om een blog te lezen? Geen nood, ik geef mijn informatie graag zonder poespas. Het geheim van een succesvolle lunchpauze zal ik niet bewaren tot het einde. Hier komt ie!
Het geheim van een succesvolle lunchpauze is dat je daadwerkelijk luncht en tevens pauzeert.
Ja, dat wist je waarschijnlijk al. Waarom doe je het dan niet? Bij vrijwel alle bedrijven waar ik word uitgenodigd om personeel of management efficiënter te laten functioneren worden door de meeste mensen de boterhammetjes kaas, pakjes drinkyoghurt, liga’s of snelle snacks toch achter de computer genuttigd.
Omdat iedereen dat doet, er geen fijne kantine is of omdat je dan ’s avonds iets eerder naar huis kan?
Geen enkele reden is belangrijk genoeg om niet te pauzeren
Jammer dat je niet direct naast het bureau een efficiencymeter hebt staan, want dan zou je wel twee keer nadenken voordat je starend naar je beeldscherm je belangrijkste maaltijd van de dag gedachteloos naar binnen werkt.
Wie écht pauzeert (en goed luncht zonder suiker, gefrituurde hapjes of snelle koolhydraten), is na de pauze fris en helder. Hij kan daardoor veel strategischer en slimmer werken. Je hebt namelijk voor twee belangrijke onderdelen van je lijf de pauze nodig, voor je hersenen en voor je maag/darmstelsel (en daarmee je immuunsysteem).
Waarom houd ik me als efficiency-coach überhaupt bezig met de lunch?
Klanten van Office Rescue, voelen zich bij aanvang onvoldaan, moe, druk of zijn soms al in een burn-out. Ze ervaren op het werk vooral stress van:
- Het niet toekomen aan de belangrijkste taken
- Overzicht en controle missen
- Deadlines niet halen
- Continue stroom van informatie en e-mail
- Druk voelen, te druk hebben, druk doen
- Ad hoc onderbroken worden, versnippert en moe voelen
- Stroeve communicatie in het team
- Niet begrepen worden, niet gewaardeerd worden
- Werksfeer en werkcultuur
De lunch komt niet voor in het rijtje. In onze trajecten pakken we uiteraard de oorzaak aan en werken we aan nieuw inzicht en praktische handvatten. Zodat deadlines in de toekomst wél gehaald worden, communicatie verbetert en controle en overzicht als het ware vanzelf in stand worden gehouden.
Maar… dikwijls is een vermindering van de aanwezige stress en ‘weer energie hebben’ het eerst aan de orde. Daarvoor zijn twee momenten essentieel. Hoe je de werkplek binnenkomt en je dag opstart en hoe je met je lunchpauze omgaat.
Deze momenten dienen namelijk als reflectie. Je neemt afstand van de details en creëert overzicht, hoe voel ik me, waar bevind ik me (fysiek of in het proces), waar wil ik naar toe (wat zijn mijn werkdoelen), wat heb ik nodig om die te bereiken, wat ga ik nu doen.
Zo start je al het goed is elke ochtend, terwijl je je agenda raadpleegt (en niet als eerste je a-mail opent!).
De lunch biedt ook zo’n reflectie moment, plus een perfect moment om je energie fysiek op te laden. Benut deze tijd-lus op kantoor, stap uit de drukte en neem je 30 minuten mini-break. Daar worden jij én je leidinggevende uiteindelijk blij van.
De praktische tips waar klanten van Office Rescue baat bij hebben
- Drink voor je eet. Wacht zeker 30 minuten voordat je na het water drinken weer eet. Dus als je rond 12:00 uur luncht, drink dan een half uur daarvoor nog één of twee glazen water.
- Pauzeer minimaal 30 minuten, waarvan je ideaal gezien de eerste 10 á 15 minuten beweegt (wandelen, naar buiten, op de mini-trampoline, onzichtbare yoga)
- Eet als je je kunt ontspannen. Als je in de drukke kantine of naast die ene praatgrage collega stress ervaart, eet daar dan niet! Sta op, vind een andere plek, neem een boek mee naar een fijn plekje, wees creatief.
- Als je geen fijne plek vindt om te eten tussen de middag, (dus je zit toch naast dié collega) of er is een werklunch, lunch dan vloeibaar. Je wilt je systeem echt niet belasten met een aanzienlijke portie (ook niet als dat gezond voedsel is), als het snel of gestrest naar binnen moet. Een lekkere smoothie, groene shake, wat dan ook. Op Goed Eten Gezond Leven meer dan voldoende tips. Mijn favoriet, een avocado, blauwe bessen en spinazie shake met amandelmelk. Snel, voedzaam, makkelijk te verteren.
- Eet alsof je leven ervan af hangt. Dus als je ‘dode’ dingen eet zoals je witte broodje kaas of je zoute kantine soepje met vette kaassoufflé… verwacht dan geen mirakel. Je gaat er niet dood van, maar eh, echt beter word je er ook niet van. Dus: groen, vers, veelzijdig. Denk aan een tonijnsalade met kiemen, quinoa schotel met amandelen, rauwe chocolade shake (ja écht het is super lekker en gezond).
- Doe ideeën op. Er is zoveel informatie tegenwoordig. Kies een paar lekkere recepten van deze site. Amber Albarda stelt voor dat je zondags al voor die komende week kantoorlunches alles in je koelkast hebt staan. Ook soep is een goede optie. Een thermosbeker voor de helft gevuld met dikke soep leng je op je werk makkelijk aan met een kopje heet water bijvoorbeeld. Sushi-rol erbij en klaar (rijstrolletje klinkt makkelijker en kun je gewoon in de vriezer bewaren. Meng door de rijst gewoon de tamari en wasabi alvast en hap het rolletje af uit t vuistje).
- Bereid voor. Op zondag ben je één of twee uurtjes aan het rauwkost snijden, quinoa koken, eitjes koken, dressing mixen, bananenbrood zonder granen bakken, dikke soep maken, etc. Deels in de vriezer, deels in de koelkast. Hier kun je maandag tot en met donderdag makkelijk van lunchen. Houd het simpel en snel. Je merkt na één week al wat een goede lunch met je doet.
Je weet pas wat het effect is nadat je een of twee weken zo’n gezonde lunchpauze hebt uitgeprobeerd. Je bent het waard, die 30 minuten zijn van jou. Ontspan, laad op, herpak, energize.
Je hervonden energie besteed je vervolgens natuurlijk aan één ding, het werken aan en bereiken van jouw werkdoelen (en niet de klusjes van anderen gaan oppakken!).
Eet smakelijk!
Dit artikel is geschreven door Ester van Office Rescue.
Laatste berichten van Ester Braat (toon alles)
- Nooit meer werkstress! Gratis e-book met tips tegen werkstress - 12 november 2017
- Glutenvrije en suikervrije Snickerstaart - 9 april 2016
- Meer energie tijdens het werken – goede Energizers - 2 december 2015
Vanessa zegt
Leuke aanvulling op dit artikel is het onderzoek dat op foodlog staat:
http://www.foodlog.nl/short-news/detail/een-ommetje-tijdens-de-lunch-helpt-echt/