Huilen helpt altijd (even)
Iedereen heeft wel eens last van stress. Vooral op de werkvloer. Accepteer en omarm je stress. Kennelijk neem je je werk serieus en voel je je verantwoordelijk voor het leveren van kwaliteit. Dat is heel bewonderenswaardig en ik hoop dat je jezelf daarvoor uitvoering erkent. Even bij de pakken neerzitten en huilen is een beproefde en menselijke manier om spanning kwijt te raken.
Doe dit bij voorkeur thuis, omdat in het Nederlandse bedrijfsleven huilen op de werkvloer vaak not done is (lachen, bang en boos zijn mag wel…). Je collega’s kunnen het wel eens verkeerd interpreteren en voor je gaan zorgen, terwijl je alleen maar spanning aan het loslaten bent.
Helaas zijn we zelf onze grootste criticus, dus al huilend stel ik voor dat je af en toe denkt: wat is dit een slimme strategie om met spanning om te gaan! Wees eerlijk tegen jezelf. Als je meer boosheid voelt dan verdriet onder al die spanning, ga dan een paar minuten op een kussen slaan of stamp lekker op de grond (wederom, liever thuis). Voor je het weet kun je weer ademen en voel je je rustiger.
Vanuit die plek (waar je stress accepteert) ga je goed voor jezelf zorgen en iets doen omdat huilen als geïsoleerde actie zelden helpt. Een kleine actie als eerste stap naar het beter hanteren van je algemene stress. Vaak afspreken met je vrienden, meer slapen, magnesium, water, sporten, hulp vragen, schilderen, kickboksen, loomen, wat dan ook! Maak een keus en start met beter voor jezelf zorgen. En adem! Met oppervlakkig ademhalen los je niets op.
Geef aandacht aan wat je aandacht vraagt
Nu je actie onderneemt om je algehele stress te verminderen, zoom je in op je specifieke stress. Je neem het onder de loep. Wanneer en waar ervaar jij de meeste stress? Is het die ene collega? Je leidinggevende? Je presentatie om 09:00? De doodsaaie sfeer op kantoor? Neem je stress serieus en onderzoek wat de aanleiding van je spanning is. Kies vervolgens of je er iets mee wilt doen Sommige zaken blijven lastig en daar mag je best stress van ervaren. Wil je iets aan de stress doen? Schrijf eens op wat je doel is en welke (nieuwe) acties zouden kunnen leiden naar dat doel.
Ga dus niet ‘de oplossing’ bedenken, want als het zo makkelijk was geweest, was het al opgelost. Je richten op je doel is veel slimmer dan oplossingen verzinnen voor je probleem.
Hulp vragen doe je zo: “Wil je me helpen?”
Ben je gewend om alles alleen te doen? Weet je wat écht een nieuwe actie zou zijn? Hulp vragen! Ben jij liever degene die altijd helpt, omdat anderen helpen het fijnste is dat er is? Wees dan niet zo egoïstisch en gun die ander (die lieve collega) ook eens het plezier van helpen. Ga samen niet de klaagmodus in, maar maak helder wat je nodig heb. Steek energie in het onderzoeken van het probleem (hoe klein of hardnekkig ook), het helder maken van je doel en maak een stappenplan van je te nemen acties. Je zult versteld staan van de impact van deze aandacht voor je vraagstuk.
Wat zou Boeddha doen?
Als ik in een stressvolle situatie zit (fiets gestolen en nu te laat bij school voor de kids) is het best een grote stap van stress-kip naar Boeddha. Maar als ik me afvraag wat Boeddha zou doen zie ik de genietende, liefdevolle, dikke boeddha voor me. Glimlachend, zich door de lastige situaties manoeuvrerend. Dat is echt een hele kunst.
Ik vertel mijn kleintjes later dat iemand anders mijn fiets harder nodig had dan ik en dat is eigenlijk best een relaxte gedachte. Bekijk het grote plaatje, ook op kantoor. Het is tenslotte je werk maar! Ja, zelfs als je chirurg of onderwijzer bent. Natuurlijk kan het zijn dat jouw actie een grote impact heeft op de mensen om je heen en je zeer betrokken bent bij het resultaat. Dan geldt des te meer: hoe meer ontspannen jij je werk doet, hoe meer kwaliteit je levert.
Change your breakfast, change your life
Je bent een (uitzonderlijk mooie) voedselrecyclemachine. Je fysieke lijf is opgebouwd uit alles dat jij eet en drinkt (en inademt). Wetenschappers hebben al lang ontdekt dat wij niet alleen denken met onze hersenen, maar net zo goed denken en beslissingen maken met onze buik.
In het boek ‘de mooie voedselmachine’ wordt op een heel humoristische wijze uitgelegd hoe je darminhoud (de aanwezige bacterieverhouding en de vertering van je voedsel) invloed uitoefent op je gemoedstoestand en gedrag.
Voedsel zoals rood vlees, suiker, koffie en graan belasten je systeem en verhogen de (spier) spanning en onrust. Bleekselderij, komkommer, zonnebloempitten en avocado zorgen voor ontspanning. Vast geen verassing. Het éne na het andere boek over gezond eten verschijnt tegenwoordig. Mijn absolute topper? Clean van dokter Allejandro Junger.
In beweging zit de oplossing
Blijf je piekeren? Beweeg. Gewoon een blokje om, of als het regent: binnen in huis dansen, schoonmaken, yogaoefeningen of als je daar geen zin in hebt, ijsberen. Op je werk is dat lastiger zonder dat je collega’s rare vragen gaan stellen maar je kunt ook even in het gebouw een paar trappen op of voor een appel naar de supermarkt.
Het gevolg is dat je ontspant, je wordt als het ware in het hier-en-nu getrokken. Heb je last van terugkerende stress dan kan je heel veel baat hebben bij regelmatig bewegen in de sportschool of er een gewoonte van maken dat je veel fietst of elke dag een uur wandelt. Alles werkt. We zijn gemaakt om te bewegen, lopen, actief bezig te zijn en van stilzitten ga je automatisch meer piekeren.
Klein, kleiner, kleinst
Dit zijn vijf strategieën om die maandagochtendstress in te perken. Je weet vast zelf wat voor jou werkt om je stresshormonen naar beneden te krijgen, de kunst is om het te doen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en laat kleine gezonde aanpassingen eenvoudig een ritueel worden. Die extra appel en dat zakje snackwortels in je tas. De trap nemen in plaats van de roltrap. Heel hard meezingen met je I-pod op je fiets. In de pauze even met de paraplu naar buiten. Voor je het weet is het een gewoonte geworden waar je je stress succesvol mee hanteert. Wijsheid is om één nieuw ritueel een maand lang uit te voeren, en pas de maand daarna een volgende te introduceren.
Het gevolg van deze acties is dat jij je beter, fitter en rustiger voelt. Zelfs een heel klein beetje beter kan al het verschil maken van negatieve spiraal naar positieve spiraal.
Als je je beter voelt, ziet alles er anders uit
Opeens is maandagochtend ‘gewoon’ weer jouw fijne maandagochtend. Je weekend is weer van jou. Dat je meer buiten loopt, avocado’s eet, je vrienden regelmatig ziet en af en toe een kussen in elkaar slaat werpt langzaam vruchten af.
De situatie op kantoor is nog steeds hetzelfde, maar je kunt er nu over praten met je leidinggevende. Je weet dat je het beste van de situatie maakt en waardeert jezelf daarom. Dat sommige problemen niet opgelost worden, vind je wel écht jammer, maar het raakt je iets minder. Je hebt je prioriteiten weer helder. Je kunt beter en beter de situatie overzien en weet dat je zorgen maken niet helpt. Van daaruit kun je zien wat er wel mogelijk is. Ontspannen, realistisch en efficiënt.
Dit artikel is geschreven door Ester van Office Rescue.
Laatste berichten van Ester Braat (toon alles)
- Nooit meer werkstress! Gratis e-book met tips tegen werkstress - 12 november 2017
- Glutenvrije en suikervrije Snickerstaart - 9 april 2016
- Meer energie tijdens het werken – goede Energizers - 2 december 2015
Laat een reactie achter