In het kader van mijn challenges voor de komende tijd, had ik afgelopen week een hele leuke afspraak staan. Via een vriendin werd ik namelijk een tijdje terug gewezen op het fenomeen Sportrusten. Iets waarvan ik nog nooit had gehoord, maar waar ik graag meer over te weten wilde komen.
Ik heb de beste mannen gemaild en hen uitgelegd waar 52 Challenge over gaat, het uitdagen van jezelf. Mijn grootste uitdaging voor dit jaar is uiteraard de Halve Marathon van Amsterdam lopen. ‘Kunnen wij niet iets samen doen?’
Het enthousiasme straalde eraf bij Maarten, een van de mannen achter Sportrusten. Letten op je ademhaling terwijl je rent. Het geeft je energie, je verliest wellicht wat kilo’s, maar bovenal train je efficiënt. Efficiënt trainen was iets wat ik ook wel zou willen. Want hoewel het misschien lijkt alsof ik alles mega goed op een rijtje heb, verknal ik op het moment minimaal één training in de week.
Smoezen
Spierpijn, blaren, opspelende darmen, het zijn slechts voorbeelden van smoezen om mijn lange afstanden niet te hoeven lopen. Allemaal kwalen waar ik uiteraard alleen last van heb wanneer ik in mijn eentje loop. In mijn drukke schema van het moment, prop ik het hardlopen er iets te vaak ‘even tussen’. Even 1,5 uur rennen kan natuurlijk niet. Dat is de verkeerde instelling en dat weet ik zelf maar al te goed.
Ik baal dan ook enorm dat ik inmiddels niet meer op mijn beoogde schema lig. Is de motivatie weg? Heb ik er geen zin meer in? Ik geloof van niet, want hardlopen staat nog steeds ver bovenaan mijn favorietenlijstje. Toch lukt het me simpelweg niet meer altijd. Na het zoeken van een hardloopklas, wat overigens echt fantastisch bevalt, kan het geen kwaad me in nog meer hardloopmaterie te verdiepen om het mezelf wat aangenamer te maken.
Een duurloop van maximaal 10 km
Maarten vertelde me dat ook hij de halve marathon van Amsterdam gaat lopen. Dat is altijd een lekker raakvlak wanneer je in gesprek bent met een vreemde. Een partner in crime die begrijpt dat je niet zomaar even traint voor een tocht van 21 km, maar dat daar toch echt bloed, zweet en tranen in gaat zitten. “Welke tijd wil jij lopen?” is dan vaak een van de eerste vragen die je stelt.
Ik zelf wil graag finishen binnen de twee uur. En dat was volgens Maarten een prima beginnerstijd (beginners… grrrr). Een tweede vraag is dan meestal, “hoe train jij dan?”. En daar viel mijn mond toch wel even open van verbazing. Maarten traint drie keer in de week. Zijn duurloop is maximaal 10 km. “Huh, maar loop je dan nooit verder dan 10 km? Je moet straks toch 21 km rennen?”
Maarten rent inderdaad nooit verder dan 10 km voor hij aan zijn eerste halve marathon van zijn leven gaat beginnen. Hij volgt zelf het Sportrusten programma, en daarbij is een maximale afstand van 10 km voldoende, zolang je de juiste ademhalingstechniek onder de knie hebt. Hij zag mijn doel om 18 kilometer te rennen, zo’n drie weken voor de Damloop, als pure energieverspilling. “Je kunt die energie beter bewaren voor je uiteindelijke race.”
100 dagen Sportrusten
Ik ben al enkele dagen van slag door deze meeting. Ieder schema dat ik aanhield, heeft me geleerd dat ik kilometers moest maken, afgewisseld met interval om beter te worden, verder te komen en sneller te worden. Mijn hele theorie is in duigen gevallen.
Zou het kunnen? Een halve marathon rennen op slechts een training van maximaal 10 km? Ik ga het gewoon proberen. Na onze meeting liep ik naar buiten met een 100 dagen sportrusten pakket. Vanaf maandag ga ik ermee beginnen! Een nieuwe challenge is geboren!
Wil je graag hulp met een gezond hardloopschema, bekijk dan de mogelijkheden op 101hardlooptips.nl in combinatie met tips en gezonde smoothie/superfoodrecepten.
Dit blogartikel is geschreven door Esther van 52challenge.nl.
Esther Vogel
Laatste berichten van Esther Vogel (toon alles)
- Halve Marathon: Een droom in duigen - 18 september 2014
- Halve Marathon: niet sportief, wel doorzettingsvermogen - 4 september 2014
- Halve Marathon: oh oh blessures - 21 augustus 2014
Laat een reactie achter