Tegenwoordig kennen we in het Nederlandse voedingspatroon een grote variëteit. De producten van de voedingsindustrie nemen een belangrijke plaats in. De consumptie van dierlijke en zoete geraffineerde producten is enorm gestegen in tegenstelling van de ongeraffineerde plantaardige producten.
Als we nou naar de samenstelling van de voeding van het huidige voedingspatroon kijken, dan geeft dat een verschuiving weer ten opzichte van het verleden. Enkele voorbeelden die we dan kennen zijn:
- Meer energie-inname
- Meer verzadigd vet
- Meer suiker
- Meer zout
- Minder voedingsvezels
- Minder vitamines en mineralen
- Meer alcohol
Samenvattend een verandering die inmiddels wel duidelijk is, leidt tot veel welvaartsziekten als diabetes, hart en vaatziekten en allergieën.
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander 3 maaltijden gebruikt: 2 broodmaaltijden en een warme maaltijd in de avond. Tussendoor drinkt men thee, koffie, frisdrank, water of alcohol en eet men koek, nootjes, snoep en fruit.
Het ontbijt en de warme maaltijd nuttigt men thuis en de lunch, op school of het werk. Ook zijn er de laatste jaren veel verschuivingen binnen dit voedingspatroon.
Nu je dit leest herken je misschien zelf ook een aantal kenmerken van deze verschuiving. De maaltijden worden steeds vaker apart van elkaar gegeten, alleen bijvoorbeeld op zondagochtend. In de avonduren zijn er vaak activiteiten als sport, werk et cetera. Het op verschillende tijdstippen eten van familieleden word makkelijker gemaakt door de kant-en-klaarmaaltijden of maaltijd-componenten die er te krijgen zijn.
Ook de introductie van de magnetron speelt een belangrijke rol. Veel mensen eten ook de hele dag door het zogenaamde “grazen”. Overal is er wel een snack of een tussendoortje te krijgen.
Als we dan specifiek naar de maaltijden gaan kijken, dan zien we dat er naast aardappelen, groente en vlees steeds meer pasta en rijstgerechten gegeten worden. Steeds vaker zien we ook de buitenlandse voedingsmiddelen in de supermarkt liggen.
Een ander tendens is dat men veel sneller gebruikt maakt van afhaalmaaltijden en men meer uit eten gaat. Ook zien we de verkrijgbaarheid van biologische producten erg toenemen.
Wil je nou weten wat je met je voedingspatroon kan doen of wat voor een effect het op je kan hebben. Bezoek dan onze site www.Body4Weight.nl of mail naar info@body4weight.nl
Met gezonde groet,
Willem
Willem Bolck
Laatste berichten van Willem Bolck (toon alles)
- Energiebehoefte van volwassenen - 19 augustus 2014
- Energiebehoefte van kinderen - 12 augustus 2014
- Obesitas wat is dat nou eigenlijk? - 5 augustus 2014
Laat een reactie achter