• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Melk en So-JA?

Melk en So-JA?

Gepubliceerd op: 13 november 2015 - Door Jill Mooij | Leestijd ca. 3 minuten

‘Melk de witte motor’, ‘melk is goed voor elk’ : uitspraken die ons allemaal bekend in de oren klinken. Maar tegenwoordig drinken steeds minder mensen melk.

Steeds vaker vermoeden mensen dat zij een lactose-intolerantie hebben en laten zij (geheel)koemelk weg uit hun voedingspatroon. Ik merk in de praktijk dat dit ook dan bij de kinderen gebeurt.
Hip en trendy zijn echter de plantaardige melksoorten. Maar waar moet je op letten als je een plantaardige melksoort kiest? En waarom drinken wij überhaupt melk?

Melk

‘Melk de witte motor’

Waarom drinken wij tegenwoordig melk? Melk (en zuivel) is belangrijk voor een goede botgezondheid.  In melk zit calcium, welke onze botten samen met vitamine D nodig hebben om botbreuken te voorkomen. Tevens bevat melk eiwitten (de bouwstenen voor onze lichaamscellen en vele belangrijke enzymen die processen in ons lichaam helpen mogelijk te maken), vitamine B2 en B12 (belangrijk voor een goede stofwisseling, de aanmaak van rode bloedcellen en ons zenuwstelsel). Wanneer in ons lichaam voldoende vitamine B2 is, worden pas B3 en B6 geactiveerd.

Alle B-vitaminen werken overigens ook samen: dus we hebben ze allemaal keihard nodig! Om op een redelijk gemakkelijke manier met het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon voldoende calcium en vitamine B12 binnen te krijgen wordt dus aangeraden om dagelijks een aantal porties zuivel (en dus melk) te consumeren! Geciteerd van het voedingscentrum: ‘’ Melk en melkproducten, waaronder kaas, leveren gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland.’’

Koemelkallergie en lactose-intolerantie

Wanneer iemand een koemelkallergie heeft kan hij/zij helemaal geen koemelk verdragen. Dan is het goed om een alternatief te gebruiken. Bij zuigelingen met een koemelkallergie moeten koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk vermeden worden. Sojaproducten, geitenmelk etc. wordt ook de eerste 6 maanden ontraden (wanneer een zuigeling een koemelkallergie heeft raad ik je aan advies in te winnen bij een diëtist).

Op latere leeftijd zijn dit wel goede vervangers (lees hieronder meer!). Wanneer iemand een lactose-intolerantie heeft kan hij/zij vaak wel een beetje koemelk verdragen. Zure producten zoals karnemelk en yoghurt kunnen eerst getest worden, deze bevatten al minder lactose dan ‘gewone’ melk. Indien deze ook maag- en of darmklachten geven kan ook voor alternatieve plantaardige of geitenmelk, schapenmelk etc. gekozen worden.

Plantaardige alternatieven- So-JA?

Wanneer je voor een plantaardig alternatief kiest zoals soja, is het belangrijk om op in ieder geval de volgende 3 punten te letten:

  1. Het calciumgehalte (komt deze overeen met 120mg calcium per 100ml?)
  2. Het vitamine B2 gehalte (komt deze overeen met 0,18 mg 100ml?)
  3. Is er vitamine B12 toegevoegd? (het liefst wel!)

Kun je deze vragen beantwoorden met JA, dan is het so-JA! Anders is het een so-NEE!

Het geliefde alternatief duurzaam? So-JA? Of So-NEE?

Wanneer we het over biologische koemelk hebben is dat hoogstwaarschijnlijk duurzamer dan sojamelk. De biologische landbouw in Nederland (herkenbaar aan het Europees bio-logo en/of het EKO-keurmerk) gebruikt gegarandeerd geen milieubelastende producten + de koeien staan al in Nederland en dat scheelt een behoorlijke vliegreis/boottocht. Veel rassen van de sojaplant zijn ontwikkeld via genetische modificatie en bossen in Zuid-Amerika wijken deels voor de opkomst van soja. Heb jij een sojaproduct met een milieu-keurmerk welke ook erkend is door de EU, dan is deze wel duurzaam!

Fotocredits: Intrinsic-Image

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Houdbare melk of verse melk, wat is gezonder?
    Houdbare melk of verse melk, wat is gezonder?
  • Kramp en een opgezette buik door zuivelproducten
    Kramp en een opgezette buik door zuivelproducten
  • Boek over melk: Melk de Witte Sloper
    Boek over melk: Melk de Witte Sloper
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profielMy Instagram profile

Jill Mooij

Ik ben Jill Mooij, Voedingsdeskundige en Kindervoedingsadviseur met daarbij dermatherapie op natuurlijke wijze. Het schrijven voor een gezondheidsplatform, waarin zoveel variëteit en voor een ieder een passend artikel te vinden is vind ik erg leuk! Ik hoop mensen dan ook vanuit vakkennis en eigen ervaringen te kunnen stimuleren tot een gezonder leven en te helpen bij de hoogst haalbare kwaliteit van het leven eruit te halen!
Mijn Facebook profielMy Instagram profile

Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)

  • Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
  • Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
  • Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: botgezondheid, calcium, melk, plantaardig, Soja melk, vitamine B2 en B12

Lees Interacties

Reacties

  1. Femke zegt

    16 november 2015 om 19:11

    Oei, hier ben ik het toch minder mee eens, soja is een product dat toch om diverse redenen te vermijden is, vooral omdat het in de niet-gefermenteerde vorm moeilijk te verteren is voor mensen maar nog belangrijker: het bevat stoffen die je hormoonhuishouding kan ontregelen. voor mij is soja dus echt een soNee…

    Beantwoorden
    • Sam zegt

      16 november 2015 om 19:50

      Hoi Femke,

      Je reactie op soja is volgens mij 100% terecht.
      Je weet ook nooit of het GMO soya is of niet.
      Mijn vrouw is al 10j lactose intolerant en door een teveel aan soja producten werkt haar schildklier niet meer naar behoren.
      Volgens onze dokter (gespecialiseerd in micro en macronutrienten) heeft de soja de trigger gegeven, hij heeft tientallen soja patienten met te snel (hyperthyreoidie) of te traag (hypothyreoidie)werkende schildklier .
      Ook met het Calcium verhaal ben ik niet mee, onze botten zijn opgebouwd uit 12 mineralen en niet alleen uit calcium. Er zijn zoveel wetenschappelijke bewijzen dat toegevoegde calcium botbreuken veroorzaakt i.p.v. dat de botbreuken afnemen.
      En toch blijven ze bij het voedingscentrum hameren op alleen maar calcium.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Gezond recept: Hoe maak je zelf een glutenvrij pompoenbrood?
  • Langer leven zonder stress: 9 tips voor minder stress!
  • Geen zin meer in seks met partner. Wat kun je doen?
  • Wat wij hebben geleerd over melanoomkanker
  • Welke voeding helpt tegen een opgeblazen gevoel?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven