• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe?

Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe?

Laatste update: 30 oktober 2017 - Door Jill Mooij | Leestijd ca. 3 minuten

Wéér een artikel over voeding? Wéér een artikel dat vertelt wat ‘gezond’ is en wat we als mens beter kunnen laten staan voor een lang, gelukkig en vooral gezond leven. Wéér een artikel waarvan de inhoud al kunnen raden door alleen de titel te lezen- en daar dan behoorlijk informatiemoe van te worden.

Alle informatie over voeding maakt ons informatiemoe

Ik hoor steeds vaker om mij heen dat mensen ‘informatiemoe’ worden over voeding. Dat zij het wel weten: ze eten immers elke dag? Iedereen komt er dagelijks mee in aanraking, maar maakt dat ons allemaal gelijk een deskundige? Waarom denken we op voorhand al zoveel te weten over voeding?

Kennisillusie

Een verklaring hiervoor zou wellicht als volgt kunnen zijn: ieder mens heeft allerlei schema’s in zijn geheugen. Schema’s waar bijpassende informatie over onderwerpen, zoals ‘gezondheid’ en ‘voeding’ worden geplaatst. Theorieën over hoe dingen werken worden in mentale modellen in de bijpassende schema’s opgeslagen.

En hier kan iets mis gaan: door verkeerde informatie, vooroordelen, eigen aanvullende interpretaties, intuïtie en dergelijke kan de opgeslagen informatie incorrect zijn of incorrect worden aangevuld. Iemand vormt uit al zíjn opgedane kennis een overtuiging. Door al deze aanvullingen kan jij -maar ook ik- het idee krijgen dat we méér weten dan we daadwerkelijk weten, er is sprake van een kennisillusie .

Generaliseren door frustratie

Een andere verklaring kan zijn dat we negatieve gevoelens, gevoelens dat we in korte tijd tussen veel verschillende, elkaar tegensprekende informatie worden geslingerd, wat best (heel) frustrerend kan zijn als je je telkens probeert aan te passen(!),  door generaliseren en daarom geen informatie meer kunnen of willen verdragen.

Een handige bijkomstigheid welke wij mensen namelijk bezitten is dat we de nieuw verkregen informatie kunnen generaliseren: zo kunnen we ons wel een voorstelling maken wat iemand bedoelt met bijvoorbeeld een groentesapje, of taart, ondanks dat we niet precies weten hoe de taart er misschien uitziet of de groentesap smaakt. Dit kan echter ook nadelig zijn.

Als we namelijk drie keer al binnen één voedingsonderwerp heen en weer geslingerd zijn (was het nou wel brood eten of niet? Wel melk drinken of niet?), generaliseren we dat het waarschijnlijk de vierde keer ook wel zo zal zijn. Waarom dan nog luisteren naar nieuwe voedingsrichtlijnen?

Wees sceptisch maar sta ervoor open

Mijn advies is om zeker sceptisch te staan tegenover alle informatie die je over voeding kunt vinden –maar je er niet voor af te sluiten, niet door generalisaties door frustraties als eveneens de kennisillusie dat je het allemaal al weet. Want soms kan er écht iets tussenstaan wat jou gezondheid naar een hoger niveau tilt.

—

Dit is een blog van onze gastblogger Jill Mooij. Wil je meer weten over haar? Neem dan een kijkje op haar profiel hieronder!

Bronnen:

  • kennisillusie wordt ook wel ‘the illusion of knowing’ genoemd door Glenberg, Eipstein en Wilkinson in Gardner, 1987. Monique Boekaerts, ‎P. Robert-Jan Simons
  • Marc Brysbaert: Psychologie

 

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Eet als een expert, met meer dan 150 makkelijke recepten
    Eet als een expert, met meer dan 150 makkelijke recepten
  • Steeds vaker voeding als medicijn
    Steeds vaker voeding als medicijn
  • Top 10 artikelen 2016
    Top 10 artikelen 2016
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profielMy Instagram profile

Jill Mooij

Ik ben Jill Mooij, Voedingsdeskundige en Kindervoedingsadviseur met daarbij dermatherapie op natuurlijke wijze. Het schrijven voor een gezondheidsplatform, waarin zoveel variëteit en voor een ieder een passend artikel te vinden is vind ik erg leuk! Ik hoop mensen dan ook vanuit vakkennis en eigen ervaringen te kunnen stimuleren tot een gezonder leven en te helpen bij de hoogst haalbare kwaliteit van het leven eruit te halen!
Mijn Facebook profielMy Instagram profile

Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)

  • Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
  • Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
  • Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: generaliseren, illussie, informatie, informatiemoe, jill mooij, kennisillusie, openheid, sceptisch, te veel informatie, van-ziek-naar-gezond, voeding, weten

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Welke voeding helpt tegen een opgeblazen gevoel?
  • Doe dit om angst te verminderen en beter te slapen!
  • Witlof uit de oven, maar dan echt lekker!
  • Manifesteren voor nuchtere mensen: 7 stappen!
  • Wat is het verschil tussen stress en vermoeidheid?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven