Radijsjes, je houdt er van, of je vindt ze verschrikkelijk. Dat komt vooral door de specifieke, scherpe smaak. Ze zijn verwant aan mosterdplanten, dus vandaar. Als je weet hoe gezond dit knolgewas is en wat een paar simpele radijsjes doet voor je gezondheid, dan wil je ze vast vaker eten!
Radijs is in verschillende vormen verkrijgbaar, maar wij hebben het hier over de bekendste soort, die met een rood schilletje. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar. Als je het zonder groen (loof) koopt, kun je het iets langer bewaren. Ik koop het zelf daarom meestal in de supermarkt waar ze in de koeling liggen (zonder groen dus). Als je ze te lang bewaard worden ze een beetje zwart van binnen en smaken ze zompig, Echt vies is dat eigenlijk. Ik snijd zelf altijd eerst de radijsjes door midden, zodat ik weet dat ze er nog goed uitzien (wit). Dus als je ze koopt, lekker snel opeten, al kan je ze best enkele dagen bewaren. Sommige mensen bewaren ze goed afgedekt in de koelkast in wat water. Je kunt ze niet invriezen.
Alvast deze tip: als je ‘snaaitrek’ hebt, helpt het als je eerst een paar radijsjes eet. Dan verdwijnt de trek naar zoetigheid.
Ook al bevat radijs veel water, het zit ook boordevol vitamine E, A, C, B6 en K. Bovendien bevat het veel antioxidanten, vezels, zink, kalium, fosfor, magnesium, koper, calcium, ijzer en mangaan.
Hieronder vind je de bijzondere effecten van radijs op je gezondheid en een eenvoudige smoothie die je hiermee kunt maken.
9x Hoe gezond is radijs?
1 Goed voor het metabolisme
Radijsjes zijn niet alleen goed voor je spijsvertering, maar helpen ook om onder andere de zuurgraad, obesitas , maagproblemen en misselijkheid te verhelpen. Fijn als je wat last hebt van maagzuur.
Door de vele vezels, het hoge vochtgehalte en de weinige calorieën is dit sowieso een heel goed tussendoortje als je wilt afvallen. Radijsjes zetten vet om in energie!
2 Goed voor het immuunsysteem
Radijs bevat relatief gezien veel vitamine C. Hoe vaker je het eet, des te groter het effect. Het verbetert je immuunsysteem, maar het helpt ook tegen ontstekingen en vroege veroudering. Daarnaast helpt het tegen slijmvorming, handig als je veel moet hoesten of verkouden bent.
3 Aanmaak van collageen
Radijs bevordert de aanmaak van collageen en dit is goed voor huid, je bloedvaten en de kwaliteit van je spieren.
> Zie ook ons artikel over collageen-proteïnepoeder
4 Goed voor je bloeddruk en je hart
Radijs bevat kalium. Kalium verwijdt de bloedvaten waardoor de bloedstroom beter verloopt. Goed voor de doorbloeding van je hele lichaam. En hierdoor verlaag je de bloeddruk. Anthocyaan zorgt voor minder vetophoping in de aderen (zoals cholesterol).
5 Reinigt de lever
Radijsjes zijn goed voor de algehele leverfunctie. Daarnaast helpen ze met het ontgiften van de lever. Radijsjes geven enzymen zoals myrosinase, diastase, amylase en esterase en deze enzymen kunnen de lever beschermen tegen infecties en zweren.
6 Helpt bij urineweginfecties
Radijsjes hebben een antibacteriële werking en daarom helpen ze goed bij o.a. blaasontstekingen. In de natuurgeneeskunde wordt dit vaak aangeraden.
7 Goed voor de spijsvertering
Radijsjes zijn rijk aan vezels en helpen daarom bij de spijsvertering. Zeker als je last hebt van obstipatie, dan kan radijs helpen.
8 Frisse adem
Radijs zorgt voor een frisse adem. Het eten van radijsjes neutraliseert eventuele nare geurtjes in je mond. Goed om te weten!
>Misschien ook interessant om te lezen? 15 oorzaken van een slechte adem
9 Antiaging
De antioxidanten in radijs helpen om het ouderdomsproces te vertragen en zorgen voor een gezonde, mooie huid.
Radijs verwerken in maaltijden
Ik eet zelf graag een paar radijsjes zo direct op. Maar je kunt ze ook in voeding verwerken. Denk aan:
- toevoegen aan salades (schaaf de radijsjes in plakjes)
- een tzatziki van radijs
- gebakken radijs met appel en parmezaan (dit vinden we best een spannend receptje ;-))
- tuinbonensalade met radijs
- gebakken radijsjes (opbakken met kruiden zoals gebakken aardappeltjes)
Een smoothie met radijs maken is eveneens heerlijk en erg gezond. Meng dan 1 in stukken gesneden appel, wat citroensap, 1 komkommer in stukken en 100 gram radijsjes (zonder groen) door elkaar. Vul dit aan met ongeveer een half glas water. Mix alles in de blender.
Je kunt radijs ook prima meenemen in een groene smoothie, met veel groente-ingrediënten.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Thomas De Pauw zegt
Geen tekst op een Nederlandse site zonder een dt-fout:
‘Als je ze te lang bewaard worden ze een beetje zwart van binnen en smaken ze zompig, Echt vies is dat eigenlijk.’
–> bewaart
w.van lieshout zegt
Interesant en graag wilde ik meer weten, om de eenvoudige reden dat ik veel last heb van maagzuur vooral in de nacht. zijn er meer van dit soort groente ???, Hartelijke dank, willem.