Het drinken van alcoholische drankjes begint vaak al op een jonge leeftijd. Voor en tijdens het stappen of samen met je vrienden op een gezellige avond. Al gauw staat alcohol op het boodschappenlijstje. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer er op een verantwoorde manier mee wordt omgegaan. Helaas is dit niet altijd het geval en daarom geef ik in dit artikel wat tips en tricks om verantwoord om te gaan met het gebruik van alcohol.
Voor- en nadelen van alcohol
Alcohol kan je een gevoel van plezier geven. Je wordt losser, uitbundiger en zelfverzekerder. Misschien dat alcohol je laat ontspannen en het je even alle zorgen laat vergeten. Dit is geen probleem wanneer het geen gewoonte wordt. Wanneer je het gevoel krijgt dat je alcohol móét drinken om plezier te maken, is het niet meer verantwoord.
Het is algemeen bekend dat alcohol drinken voor je achttiende levensjaar slecht is voor je hersenen. Je hersenen zijn nog niet volgroeid en alcohol brengt dan meer schade aan. Ook lopen jongeren meer kans op een levensgevaarlijke alcoholvergiftiging.
Drinken voordat je achttien bent is dus not done, maar ook als je ouder bent heeft het meerdere negatieve gevolgen.
Te veel alcohol kan ervoor zorgen dat:
- je jezelf lichamelijk slechter voelt
- je jezelf mentaal slechter voelt
- je slechter slaapt
- je gespannen en prikkelbaar bent
Daarnaast is alcohol slecht voor vele delen van je lichaam, meer dan alleen je hersenen en je lever. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, beschadiging van het slijmvlies van de maag en een verhoogde kans op kanker aan de lever en dikke darm. Bij vrouwen wordt zelfs de kans op borstkanker verhoogd.
Dit allemaal is natuurlijk niet prettig om te lezen, maar het zijn zeker belangrijke aspecten om te weten wanneer je beslist om alcohol te gebruiken. Af en toe een drankje kan geen kwaad. Wil jij van alcohol genieten, maar wel met mate? Lees dan zeker verder!
Een avond erop uit
De drank staat al op tafel voordat je überhaupt in het café of bij vrienden/familie bent. Het ‘indrinken’ is een gewoonte geworden voor een avondje stappen. Dit betekent echter niet dat jij er aan mee moet doen.
Wanneer je met vrienden een avondje op stap gaat, kom je al snel in de verleiding om wat meer te drinken dan normaal. Het is dan ook slim om met jezelf afspraken te maken. Zo kan je met jezelf afspreken hoeveel alcohol je die avond maximaal wilt nuttigen. Geef dit ook door aan een vriend of vriendin, zodat diegene jou daar aan kan herinneren en je erbij kan helpen.
Ook is het belangrijk om van te voren af te spreken wie er nuchter blijft of wie de BOB is. Als er iets gebeurt tijdens het stappen is er altijd iemand die voor hulp kan zorgen of iemand die kan rijden. Regel anders bij voorhand een taxi met z’n allen.
Gezelschapsdrinken
Een ‘binge drinker’ is iemand die meer dan vijf glazen alcohol drinkt bij één gelegenheid. Die vijf glazen kunnen er bij een drankspel of gezellig avondje al vrij snel doorheen gaan. Niet echt verantwoord dus.
Wanneer je in een gezelschap bent, zal je merken dat de druk om mee te drinken hoog kan liggen. Het is daarom belangrijk om ‘nee’ te kunnen zeggen. Oefen dit dan ook als je het lastig vindt en vraag aan een vriend of vriendin of ze je willen steunen. Hierdoor sta je een stuk steviger in je schoenen.
Grenzen stellen aan je alcoholgebruik
‘Nee’ durven zeggen is belangrijk als je zelf niet wilt drinken. Het niet aandringen is belangrijk als gezelschap. Zorg in plaats daarvan voor niet-alcoholische drankjes zoals alcoholvrij bier, wijn of een cocktail. Zo kan jij of de persoon in kwestie toch nog gezellig mee ‘een drankje’ doen!
Wanneer je merkt dat iemand wat aangeschoten is door de alcohol, waarschuw diegene dan. Al helemaal als je dat met diegene hebt afgesproken. Ga die persoon niet opjutten of aanmoedigen om nog meer te drinken. Geef hem of haar een glas water of fris.
Thuis drinken
Ook thuis kan het er zomaar in sluipen. Elke dag na het werk even een wijntje, biertje of ander alcoholisch drankje als je thuiskomt. Of vooruit, nog eentje… En in het weekend begin je al wat eerder. Let op voor je het weet is het een gewoonte en heb je steeds meer nodig. Probeer een stapje terug te gaan en je gewoontes aan te passen. Van twee drankjes per dag naar eentje. Dan om de dag en nog in het weekend. Uiteindelijk is het het beste als je doordeweeks geen alcoholisch drankje meer drinkt, maar in het weekend mag je er dan lekker van genieten (ook met mate natuurlijk). Dat is verantwoord alcoholgebruik!
Tip!
Zo komen we ook aan bij het volgende: wissel af. Drink na een alcoholisch drankje een glas fris of water. Een goede afwisseling tussen alcoholische en niet-alcoholische drankjes is belangrijk als je wilt genieten van alcohol met mate.
Wanneer je bezig bent met je alcoholische drankje moet je niet te gulzig drinken. Drink je glas leeg in minstens zeven slokken, liever meer. Doe daarnaast minstens een half uur over het opdrinken van je drankje. Met deze tips krijg je minder alcohol binnen tijdens een avond met je vrienden. Ben je van plan om te minderen met je alcoholgebruik? Dan hoop ik dat bovenstaande tips jou daarbij kunnen helpen!
Wil je meer lezen over verantwoord alcoholgebruik? Lees dan het boek: Drankje?. Een interessant boek en leuk om te lezen!
Laatste berichten van Richard Broekmans (toon alles)
- Hoe kun je op een verantwoorde manier omgaan met alcohol? - 27 maart 2021
- Wat is creatine? - 31 januari 2021
- Thuis sporten in corona-tijd - 8 december 2020
Laat een reactie achter