Samen met goede voeding is bewegen van groot belang voor een gezond leven. Door te sporten voel je je energieker, zit je beter in je vel en kun je ook afvallen of je gewicht op peil houden. Maar niet iedereen gaat voor zijn plezier naar de sportschool of voelt zich comfortabel bij het sporten tussen andere mensen. Of je hebt simpelweg geen tijd om tijdens de reguliere openingstijden naar een sportschool te gaan. Dan kun je overwegen om zelf fitnessapparatuur aan te schaffen en een ‘home gym’ te creëren. Maar waar moet je dan op letten?
Welke apparatuur koop je?
Wanneer je besluit om thuis een sportruimte te creëren, dan moet er natuurlijk apparatuur komen. Maar waar kies je voor en welke apparatuur koop je? Dat hangt af van wat je met het sporten wilt bereiken en hoe vaak je wilt gaan sporten. En of je een beginnend of ervaren sporter bent.
Hometrainer
Een hometrainer is handig voor een beginnende sporter en is niet gebonden aan conditie of gewicht. Je traint er voornamelijk je benen mee. De prijs valt mee, want met een goede aanbieding ben je gemiddeld zo’n 100 tot 200 euro kwijt.
Cross trainer
Met een crosstrainer werk je aan je conditie en je spierontwikkeling. Je traint vooral billen en benen, maar door de handvaten ook je armen. De prijs is gemiddeld een paar honderd euro.
Roeimachine
Bij roeien train je alle belangrijke spiergroepen; buik, benen, billen en armen. Vanaf gemiddeld 200 euro koop je al een roeiapparaat.
Loopband
Met een loopband kun je je conditie verbeteren en train je de rug, billen en benen. De goedkoopste variant is gemiddeld rond de 200 euro, maar de varianten die je in de sportschool vindt zijn wel een paar honderd euro duurder.
Multistation
Met een multistations heb je diverse fitnessapparatuur in één. Zo heb je bijna meteen je home gym compleet. De aanschaf hiervan is wel prijzig, want je betaalt gerust een paar duizend euro.
Apparatuur aanschaffen
Een beetje home gym voor thuis is niet goedkoop. Of je nu diverse apparaten koopt of een multistation. Ook telt kwaliteit mee. Een goedkoper apparaat slijt mogelijk sneller als je er vaker gebruik van maakt.
Wil je echt fanatiek gaan fitnessen, dan zul je naast apparatuur ook kosten hebben aan het inrichten en geluiddempend maken van een ruimte.
Sporten: thuis of toch naar de sportschool
De gemiddelde prijs van een maandelijks abonnement bij een sportschool varieert. Overdag sporten is vaak goedkoper dan ’s avonds. Of je zit vast aan minimaal een jaarabonnement. Zelfs bij een goedkoop abonnement ben je dan een paar honderd euro per jaar kwijt. Daar kun je ook minstens één fitnessapparaat voor thuis mee aanschaffen. Daar doe je langer mee dan het jaarabonnement en je bent niet verplicht om elke week een paar keer naar de sportschool te gaan.
Een abonnement is vooral lastig wanneer je weinig tijd hebt. Bij sporten thuis deel je immers je eigen tijd in. Aan de andere kant kan sporten in de sportschool een betere motivatie blijken om het vol te houden en ben je minder snel afgeleid. Thuis ga je mogelijk eerst andere dingen doen of plof je op de bank na een lange dag werken. Bij een home gym hangt er dus veel af van discipline. Als het je lukt een schema te creëren en je daar aan te houden, dan kun je met de aanschaf van een paar apparaten thuis op de lange termijn goedkoper uit zijn dan met een sportschoolabonnement. En hoeveel je kwijt bent, hangt natuurlijk ook af van welke apparaten je wilt gebruiken. Ga je echt fitnessen of kies je voor yoga? Kijk op Marktplaats of bol.com wat apparatuur kost.
Voeding en sporten
Je kunt sporten wat je wilt, maar weet wel dat voeding ook een heel groot aandeel heeft in fitter worden. Gezond voedsel heeft voor 80 procent een aandeel, terwijl sporten maar 20 procent doet. Dus ga je sporten? Eet dan ook gezond, dat doet heel veel.
Alexandra zegt
Mijn crosstrainer heeft hand vatten, als ik een cross trainer koop bij fonq hoe
groot zijn dan de vaten aan het stuur?