Alle alarmbellen gingen deze week af, omdat het UMCG een onderzoek presenteerde waarbij werd aangegeven dat een verhoogd B12 (cobalamine) in het bloed een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden met zich meebrengt (datum persbericht 21 januari 2020).
Dus oppassen met extra B12 innemen of B12-injecties?
Dat klinkt als slecht nieuws voor iedereen die een B12 tekort heeft en supplementen of injecties krijgt, om het B12 gehalte op peil te brengen. Als je bij deze mensen het B12 gehalte in het bloed meet, dan zullen ze extreem hoge waardes hebben. Vaak is het niet eens meer meetbaar. Zo’n hoge dosering van B12 is nodig, omdat B12 bij sommige mensen erg slecht opgenomen en verwerkt wordt in het lichaam. Je hebt dan veel nodig om de tekorten die zijn ontstaan op te heffen. Zo’n opnamestoornis van B12 gaat ook niet zomaar over, het is vrijwel altijd nodig om levenslang te blijven injecteren. Overigens zijn er meerdere redenen voor een B12 tekort. Die info lees je hier: Oorzaken B12-tekort.
Zelf krijg ik elke twee weken een injectie met hydroxocobalamine (B12) in mijn bovenbil. Toen ik dat nog niet kreeg, had ik veel neurologische klachten, ik liep bijvoorbeeld erg slecht en ik had veel pijnlijke krampen in mijn benen. Daarnaast was ik erg moe en had ik veel last van zenuwpijnen. Al die problemen waren weg of grotendeels weg nadat ik de B12-injecties kreeg. Ook het seborroïsch eczeem rond mijn ogen verdween hierdoor.
(tekst gaat hieronder verder)
Ik wil natuurlijk niet mijn lichaam aan iets blootstellen dat gevaarlijk is, en ik kreeg deze week ook opmerkingen of ik wel wist dat B12 gevaarlijk was. Tijd om me hierin te verdiepen!
Een aantal dingen vielen mij op:
- Er zijn al eerdere onderzoeken gedaan waar dezelfde conclusie wordt getrokken als het UMCG nu doet. Het is geen nieuw gegeven dus.
- Het onderzoek is alleen gedaan bij mensen die van nature een verhoogd cobalamine in hun bloed hebben. Dit duidt op andere problemen dan mensen met een chronisch B12-tekort en die hiervoor behandeld worden.
- Mensen die behandeld worden met B12 (cobalamine) zijn zelfs uitgesloten van dit onderzoek.
- Het is niet duidelijk wat dit vroegtijdig overlijden inhoudt (welk termijn?)
Hier kun je de mededeling van het UMCG over dit onderzoek vinden:
B12 en verhoogd risico op vroegtijdig overlijden (herziene versie)
Kritiek op dit B12-onderzoek
Op social media kwamen veel reacties op dit persbericht van het UMCG. Mensen die zich zorgen maakten, maar ook van kenners en specialisten die dit persbericht erg zorgelijk vonden vanwege het ongenuanceerde karakter.
Zo ook de specialisten van het B12 Institute in Rotterdam die in deze blog reageren:
Reactie op media-uitingen en onderzoek UMCG: Association of Plasma Concentration of Vitamin B12 With All-Cause Mortality in the General Population in the Netherlands
Ook René Steenhorst (medisch journalist) reageerde in een column op Meer over Medisch op dit persbericht:
Vitamine B12, ijsjes & verdrinkingsgevallen.
Het blijkt toch wat anders te zijn bij mensen met een B12-tekort
Er zijn dus veel mensen die supplementen slikken of B12-injecties krijgen onnodig bang gemaakt. Terwijl zij helemaal niet bij deze risicogroep horen. Zoals ik al aangaf, het gaat in dit persbericht/onderzoek over mensen met een natuurlijk verhoogd B12 gehalte en die geen extra B12 krijgen. Zij hebben mogelijk last van een onderliggende aandoening die het risico op vroegtijdig overlijden flink vergroot. Alleen dit werd niet zo duidelijk overgenomen door de media. Integendeel, soms werd er zelfs geroepen dat mensen dan eigenlijk niet meer behandeld moeten worden met B12. Dat zou grote gevolgen hebben voor de gezondheid van veel mensen met een tekort.
Er kwam dus op 24 januari een nieuw persbericht van het UMCG, met enige nuance:
Vitamine B12 blijven gebruiken bij een medisch tekort
Het tijdschrift Medisch Contact heeft de onderzoeker, Flores-Guerrero, ook om een reactie gevraagd. Hieruit blijkt toch ook wel dat het allemaal teveel gegeneraliseerd is. Lees hier het online artikel van Medisch Contact Associatie tussen hoog vitamine B12 en sterfte van 23 januari.
Conclusie:
Als je een tekort hebt en intramusculaire injecties hydroxocobalamine (B12) krijgt of supplementen met B12 slikt, dan hoor je niet bij deze risicogroep. Vooralsnog is er geen enkele zorg voor hen en na tientallen jaren ervaring blijkt dat er geen risico’s zijn aan het toedienen van B12. Wel is het natuurlijk altijd goed om hier onderzoek naar te blijven doen.
Dat doet onder andere een andere arts-onderzoeker (internist), nota bene ook werkzaam binnen het UMCG, prof. dr. Bruce H.R. Wolfenbuttel die al veel internationaal heeft gepubliceerd over B12. Hier vind je een van zijn artikelen: The Many Faces of Cobalamin (Vitamin B12) Deficiency
Ik ben in ieder geval blij dat ik elke twee weken een injectie krijg van de doktersassistente. Natuurlijk blijf ik kritisch en alle ontwikkelingen volgen, maar ik ben vooral blij dat ik nu weer veel beter kan lopen dan toen ik nog geen injecties kreeg. Een langdurig B12-tekort kan tot zeer ernstige neurologische klachten leiden. En dat is echt onnodig!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Anja Mulders zegt
Hallo team gezondheid,
Ik moet er niet aan deken om een injectie te moeten onder gaan vanwege tekort aan B12. Ik heb in mijn jeugd veel in het ziekenhuis gelegen vanwege operatie aan mond en hand.. Een griepspuit halen is voor mij meer dan genoeg en ik moet een paar keer per jaar bloed laten prikken voor dingen..
We krijgen maaltijden en de ene keer is het lekkerder dan anders..
Ga zo door met publiceren artikelen over gezondheid…