Kan je echt voelen wat iemand voelt? Is dat werkelijk mogelijk?
Vaak, als je hoort dat iemand kan voelen wat anderen voelen, dan wordt dit in het bijzondere of aparte getrokken, terwijl het eigenlijk gewoon een eigenschap is die iemand kan hebben. Het is dan ook van belang dat we open staan om hier meer over weten te komen en het niet afdoen als iets wat niet bestaat.
Want hoe bijzonder het misschien ook klinkt, het is wel degelijk mogelijk om de gevoelens van anderen aan te kunnen voelen. Soms echter, als je niet weet dat dit kan, leidt dit tot onzekerheden bij de persoon die het kan. Want is het raar dat ik denk te voelen wat anderen voelen? Dit kan toch niet?
Is hoog sensitiviteit onzin?
Hoog sensitiviteit is een begrip in de psychologie die door velen soms wordt omschreven als onzin of iets van aanstellerij. Toch is het wel degelijk een eigenschap die mensen kunnen hebben en geloof me, liever vaak niet willen hebben.
De zogeheten hoog sensitieve is vaak namelijk iemand die last heeft van teveel prikkels in zijn of haar omgeving. Bevindt een persoon met deze eigenschap zich in een omgeving waar veel prikkels zijn, dan kan dit ervoor zorgen dat hij of zij zich vermoeid gaat voelen, apart of raar. Hij of zij kan niet goed tegen harde geluiden, licht kan hard binnenkomen, evenals gevoelens van anderen. Ze kunnen, als je niet weet hoe je hier mee om moet gaan, overweldigend zijn.
Maar hoog sensitiviteit heeft niet alleen maar slechte kanten. Het laat je soms voelen wat anderen voelen, maar dit zorgt er dus ook voor dat je de mooie gevoelens die iemand heeft kunt voelen. Is iemand blij, dan voel jij je ook blij.
Wat belangrijk is bij dit ‘label’ en anderen ‘labels’ in de psychologie is vooral dat een individu leert om met zichzelf om te gaan. Daarom moeten we ook niet kijken naar het label zelf, maar meer naar wat een individu kan doen, kan leren, om met zichzelf om te gaan.
Actie leidt tot reactie, hoog sensitiviteit bij tieners
Natuurlijk is ieder persoon uniek, hierdoor heeft hoog sensitiviteit bij iedereen een andere uitwerking. Zeker ook bij tieners, die sowieso vaak al willen dat ze begrepen worden door hun ouders.
Bij een hoog sensitieve tiener (of iemand die deze eigenschappen heeft) is dit misschien nog wel meer, omdat deze tiener letterlijk de emoties van zijn of haar ouders kan overnemen.
Ben je als moeder of vader gestrest? Ga er maar vanuit dat je je tiener een vraag hoort stellen in de trant van: “Gaat het wel mam/pap?” Hiermee probeert de tiener eigenlijk te vragen of er wat speelt. Hij of zij wil dat jij tegen hem of haar vertelt wat er aan de hand is. Het heeft dan geen zin om net te doen of er niets aan de hand is, dit zorgt er alleen maar voor dat je je tiener van je afduwt.
Soms kan het zelfs leiden tot hevige frustraties of het gevoel bij de tiener zelf dat de tiener raar is, omdat ze/hij toch voelt of denkt te voelen dat er iets mis is? Waarom zegt mijn ouder dan dat het niet zo is? De meeste ruzies in een gezin en tussen mensen ontstaan vaak door onbegrip of wantrouwen naar elkaar. Als je echter naar elkaar probeert te luisteren en dan bedoel ik echt probeert te luisteren, dan zul je zien dat je dochter of zoon het echt goed bedoelt en ook naar jou zal luisteren.
Doe je dit niet, dan leidt actie vaak tot reactie en krijg je ruzie. Vaak is dit wat geen van de partijen wil, maar soms is het onvermijdelijk als een kind of de ouder het idee krijgt dat de ander hem niet begrijpt. Probeer dus, zoals in bijna elke situatie, naar elkaar te luisteren. Dat is echt van het allergrootste belang.
Waaraan kun je hoog sensitiviteit herkennen?
Nogmaals, ik vind een label minder belangrijk dan het welzijn van het individu zelf. Maar soms, vooral als de omgeving je niet begrijpt, kan een label of een diagnose wel degelijk uitkomst bieden. Er zijn dan een paar dingen waaraan je hoog sensitiviteit kunt herkennen. Ik heb hieronder een lijst samengesteld:
Kleine sidenote: raadpleeg als je het zeker wilt weten een psycholoog. Maar als deze lijst je al helpt om jezelf te begrijpen is dat niet altijd nodig. Luister vooral naar jezelf, dat is het belangrijkste.
- Hoog gevoelig voor geluid. Geluiden komen harder binnen en vaak kan je niet zo goed tegen te hard geluid, piepend geluid of wordt je onrustig van gesmak of gezucht in een ruimte waar het verder stil is.
- Hoog gevoelig voor licht. Licht kan harder binnenkomen, feller binnenkomen. Dit kan leiden tot knipperen met de ogen of tot hoofdpijn. Probeer rustig te blijven als dit gebeurt, het gaat wel weer weg als je even aan het licht bent gewend.
- Hoog gevoelig voor emoties. Je denkt soms te kunnen voelen wat de ander voelt en vaak is je idee hierin ook nog eens correct. Vertrouw op jezelf en volg je gevoel, ook als anderen negatief reageren, betekent dit niet dat je ongelijk hebt. Blijf vertrouwen in jezelf. Als anderen willen dat ze je helpen dan zullen ze dit zeggen. Probeer anderen niet je hulp op te dringen, maar als het je echt niet lukt om dit tegen te gaan, zeg dan gewoon wat je vind. Dat lucht op voor jezelf. Het heeft geen zin om alles op te kroppen, daar wordt je alleen maar zelf gek van.
Dit zijn de belangrijkste kenmerken. Hopelijk heb je er wat aan.
Maar nogmaals, luister vooral naar jezelf, maar luister ook naar elkaar. Luister echt naar elkaar, zonder de ander te veroordelen. Iets wat helaas als snel kan gebeuren als je elkaar niet begrijpt of denkt niet te begrijpen.
Blijf rustig, vooral als ouder, want kinderen en tieners kunnen soms in hun emoties geraken als ze voelen dat jij denkt dat zij niet weten hoe het met je gaat. Geloof dat je tiener of kind dit wel kan weten en reageer rustig, in plaats van defensief omdat je niet wil dat je emoties bekend worden. Het is namelijk alleen maar lief toch dat je kind of tiener om je geeft? Elk kind geeft om zijn ouders, ook al zijn er soms ruzies. Zorg ervoor dat je verbonden blijft en dat je elkaar niet verliest.
Emily (hieronder vind je meer info over mij, of klik hier)
Lees ook:
10 edelstenen voor mensen die hoog sensitief zijn
Hypersensitief, als kleding pijn doet
Laatste berichten van Emily Faber (toon alles)
- Wat we kunnen leren van kinderen: Levenslessen voor volwassenen - 8 november 2024
- Zingen is gezond! Hoe zingen je welzijn beïnvloedt - 24 oktober 2024
- Geluk is beseffen dat je niet altijd gelukkig kunt zijn - 1 oktober 2024
Laat een reactie achter