Jij wilt graag gezonder eten en je gezin is niet enthousiast, wat nu? Laten we beginnen met manlief. Wanneer jij kookt en manlief niet of nauwelijks, dan hebben jullie een soort van overeenkomst, waarin jij verantwoordelijk bent voor datgene wat er op tafel komt. Heel sec gezegd heeft manlief er dus helemaal niets mee te maken wat jij in de keuken aan gezonds uitspookt đ
Natuurlijk kun je âliefâ doen en elke avond twee âpotjesâ koken, manlief zal daar geen weerstand tegen bieden. Maar ja, hoe voel jij je daar bij? Je weet dat manlief er ook bij gebaat is om gezond te eten. Daarnaast, het kost je meer tijd, geld en energie om die twee potjes te koken. Best onhandig nietwaar?
Je kunt het dus ook omdraaien. Wanneer manlief (zeer) grote moeite heeft met de gezonde voeding die jij klaar maakt, laat hem dan zelf zijn eigen potje klaar makenâŠ
Te rigoureus?
Nee hoor, hij heeft daarmee âalleen maarâ daarmee zijn eigen verantwoordelijkheid teruggekregen. Wanneer manlief dat niet blieft, prima, dan eet hij dus wat de pot schaftâŠ
Zo is het ook met je oogappeltjes. Besef dat het ook om een stuk mindset gaat. Wanneer je kind niet wil eten en bijvoorbeeld gaat zeuren, boos doet of gaat huilen, wees dan bereid om hier doorheen te gaan. Het is net een storm; het gaat weer voorbij. Zorg dat jĂj de langste adem hebt, jij weet wat het beste voor hem is.Wanneer je kind weigert om te eten, dan hoef je niet aan te dringen. Geef je kind de mogelijkheid om te kiezen om het op te eten of te laten staan. Daarmee leert je kind wat de consequenties van het niet eten zijn; het krijgt honger. Een andere consequentie is dat je kind zal moeten wachten tot de volgende maaltijd. En dat is prima, want je kind houdt echt niet zomaar iets over aan een keer niet eten (en ook niet van 10 keer niet etenâŠ)
Laat je kind wel altijd proeven. Dring verder niet aan om het bord helemaal leeg te eten. Geef je kind zo’n 20 minuten om te kiezen of hij wil eten of niet.
Haal na die tijd het eten weg, zonder er wat over te zeggen. Je doet gewoon alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zie het Ă©cht als de keuze van jouw kind en respecteer deze keuze. Geef geen tussendoortjes als hij niet mee wil eten! Dit betekent tussendoor geen snoepje en ook geen fruit of een ander âgezondâ alternatief. Het gaat er echt om dat je je kind laat ervaren wat de consequentie van zijn keuze is. De volgende maaltijd kan je kind dan besluiten te eten zodat het geen honger meer heeft, of niet. En zo is het ook met manlief.
En nogmaals: kinderen kunnen echt veel langer zonder eten dan je denkt (manlief trouwens ook). Word dus niet ongerust als je kind een aantal dagen weigert te eten.
(red) Dank je wel Laura voor je eerste gastblog. Meer info over Laura en dit onderwerp vind je op haar website gezondegezinnen.nl.
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laura Nijman zegt
Graag gedaan Jenny en Vanessa!