Het zal je niet ontgaan zijn, ontbijten is gezond! Het ligt er natuurlijk wel aan wat je dan naar binnen werkt ’s ochtends, maar dat die motor op gang moet komen is wel duidelijk…
Ontbijten zorgt ervoor dat jouw motor écht start en je de rest van de dag meer calorieën verbrandt. Door goed te eten aan het begin van de dag kun je ook beter nadenken en efficiënter werken.
- Je maakt minder fouten
- Je kunt beter verbanden leggen
- Je bent minder geïrriteerd in de vergadering
- Je slaat de grootste slag in je to-do stapel al voor de lunch.
- Nog meer voordelen? Ja, als je ontbijt snack je minder vóór de lunch.
Ontbijten lijkt een win-win strategie. Je hoofd blij, je lijf blij, je werkgever blij. Als efficiencycoach is ontbijt dus een ontzettend belangrijk thema als ik hoor dat klanten fitter, slimmer en strategischer willen werken.
Waarom komen dan zoveel werknemers met niet veel meer dan een kopje koffie in hun maag op kantoor?
Heel veel Nederlanders starten de dag op een bijzondere manier. In tijdnood.
Het is haast niet te geloven, maar vanaf het moment dat ze wakker worden lopen ze al achter. Niets yogaoefening, meditatie momentje in de tuin, dankbare gedachten op een rijtje aan de gezellige keukentafel. Na de tweede keer op de snooze-button van de wekker drukken zijn ze al aan het bedenken wat ze die dag allemaal moeten doen.
Gevolg, slalommen langs de douche, spiegel, koffiezetapparaat en in de auto via het benzinestation naar het werk. Eenmaal aangekomen op kantoor nemen ze nog een kopje koffie en lopen de vergadering in of starten de e-mail op.
E-mail is natuurlijk niets meer dan een to-do lijst van anderen, de belangrijke mails gaan waarschijnlijk over iets dat je moet gaan doen of over iets dat gedaan had moeten worden maar waar een probleem mee is. Hoeveel slimmer is het om te starten met jouw plan. Je agenda geeft hopelijk jouw grote plan weer en je dag of weekplanning. Een planning waar je natuurlijk blij van wordt en je inspireert om weer het beste van jezelf op de werkplek tot uiting te laten komen.
Maar ondanks een geweldige kantoorstart (starten met jouw doelen en agendaplanning) bleken enkele klanten niet de energie te hebben die nodig is om de 8, 9 of 10 uur van die dag in te duiken. Ja, zelfs na de lunch werden ze niet ‘wakker’, maar zakten de beruchte lunchdip in tot ver na de middag.
Wat is er aan de hand?
Werkende Nederlanders gaan in hoge mate gebukt onder werkstress en tijdstress.
Onderzoek wijst uit dat 9 van de 10 mensen tijd tekort te hebben. En vijftien minuten die je uitspaart door met een lege maag de deur uit te gaan lijken dan snel gewonnen.
Zo ook bij Harmen, afdelingshoofd – 48 jaar. Hij schakelde mij in omdat hij zo veel spanning in zijn lijf en hoofd ervoer. Hij had wat verantwoordelijkheden erbij gekregen, kon op zijn werk niet zo goed ontspannen en piekerde ook vaak in het weekeinde. Verder werd hij rond een uur of 11 echt moe en kon hij zich niet zo goed meer concentreren.
Bea, HR manager, was overzicht kwijt over al haar verschillende projecten en voelde zich versnipperd aan het einde van de werkdag. Ze had dan heel veel gedaan, maar wist niet goed meer wat. Bovendien kwam ze steeds maar niet toe aan haar belangrijkste project.
Natuurlijk volgden Harmen en Bea het volledige Office Rescue 7-stappen programma en leerden ze met de juiste aandacht en technieken hun werk te overzien, plannen en te doen. Maar om die aandacht écht de hele dag te kunnen ervaren en gefocust te kunnen blijven was er meer nodig dan werkplekorganisatie en communicatietechnieken.
Harmen dronk namelijk ongeveer 15 kopjes koffie per dag. Kleintjes, dat wel. Pas met de lunch kwam er dan iets anders in z’n systeem: brood met kaas.
Bea, die wel gehoord had van de voordelen van goed ontbijten en graag op haar lijn letten, startte met een ontbijtgraan, melk en sinaasappelsap.
Waar Harmen elke ochtend een soort cafeïne-kuur volgde, begon Bea met een ontbijt dat op zijn minst niet goed was voor haar suikerspiegel.
Koffie is geen ontbijt
Voor alle duidelijkheid koffie is geen ontbijt, ook niet als je er melk en suiker in drinkt. En ik weet dat half Nederland denkt dat sinaasappelsap gezond is, maar… sinaasappelsap komt in je lichaam aan als ‘suiker-shot’. Je kunt bijna net zo goed limonade drinken.
Dat onderrichtten de chinezen al 3.000 jaar geleden. Als je een sinaasappel eet, eet je langzaam de hele vrucht inclusief vezels. Maar het drinken van fruitsappen geeft een korte energie-piek (je alvleesklier, twaalfvingerige darm en dunne darm in shock) en daarna voel je je weer moe. Wil je hier meer over lezen? In boeken zoals OERsterk, De Tao Van Het Lichaam of Clean & lean kookboek staat uitgebreid het effect van voeding op ons lichaam en geest beschreven.
Klanten geven wel eens aan dat ze ‘s ochtends gewoon geen trek hebben. Ook dat kan te maken hebben met het feit dat je niet de rust neemt om even te zitten. Maar ook het soort ontbijt is belangrijk. Door graan (gluten), melk en suiker slaat je systeem een beetje op tilt. Het voelt zwaar op de maag omdat het ook zwaar op de maag ligt.
Probeer eens iets nieuws
Het allereerste dat je doet als je opstaat is water drinken. Leren water drinken is het enige ritueel dat belangrijker is dan leren ontbijten. Rustig drie grote glazen liefst lauw water (deels koud, deels gekookt) zodat je al meer dan een halve liter hebt gedronken voor dat je iets anders doet. Na water drinken wacht je zeker een half uur voordat je iets eet.
In deze tijd kun je dus wassen, aankleden etc. Als ontbijt eet je iets uit de lijst waar de mens het al duizenden jaren goed op doet. Fruit (zuur fruit zoals appels, peer, kiwi, bessen), oudere granen of koolhydraten (boekweit, haver), noten, zaden, of groenten met eiwit (ei) of volkorenrijst. Ik weet dat het raar klinkt, maar rijst is nog altijd een belangrijke start van heel veel mensen op deze aarde.
Gelukkig is veel informatie over ‘alternatief ontbijten’ verschenen. Echte voedingsstoffen, goede vetten, eiwitten en langzame suikers, daar heb je wat aan. Ik ben dol op eten en ik maak een keus uit een groene smoothy, boekweit pap, noten-zaden met amandelmelk, gezonde rijstvlaai (zonder graan of suiker) of gezonde ontbijtkoek (zonder suiker, graan, ei of melk).
Klanten die op mijn advies zelf aan de slag gaan met anders ontbijten, of informatie winnen bij een voedingsdeskundige, merken al snel een verandering. Ze zijn fitter en helderder in hun hoofd. “Change your breakfast, change your life” een uitspraak van Joseph Mc Clendon En volgens Dr Jones zijn we zo gewend aan snel iets naar binnen werken dat we ongemerkt de hele dag suiker, graan of zuivel eten. Vulling, maar geen voeding.
Sta eens stil en neem de tijd om na te denken. Denk daadwerkelijk na. Experimenteer. Kijk eens op de recepten van www.goedetengezondleven.nl. Zoek uit waar jij jezelf optimaal mee verzorgt aan het begin van elke dag, zodat je ontbijt jou als het ware lanceert in de wereld en je weer het allerbeste van jezelf kunt geven.
Je zult merken dat je sneller, slimmer, gelukkiger en voldaan werkt en waarom goed ontbijten onlosmakelijk verbonden is met efficiënt leven en werken.
Ester Braat
red: artikel oktober 2014
Laatste berichten van Ester Braat (toon alles)
- Nooit meer werkstress! Gratis e-book met tips tegen werkstress - 12 november 2017
- Glutenvrije en suikervrije Snickerstaart - 9 april 2016
- Meer energie tijdens het werken – goede Energizers - 2 december 2015
Laat een reactie achter