Ik ben zelf dol op kip. Bovendien is kip veel gezonder om te eten dan veel andere vleessoorten. Nu is het wel goed om weloverwogen kip te kopen. En daar gaat het kookboek De Perfecte Kip ook over. Niet alleen vind je hier kiprecepten, maar ook genoeg informatie over het kopen van de juiste kip. Uiteraard geen plofkip, maar wel een eerlijke, echte kip met smaak. Ook leer je diverse technieken rond het bereiden van kip.
Over het boek De Perfecte Kip
De auteur Marcus Polman, noemt dit geen kookboek, maar een Handboek voor de perfecte kip. Vragen die beantwoord worden zijn onder andere: Hoe herken je een echte kwaliteitskip? Hoe voorkom je droge kip(filet)? Welke delen van de kip kun je kopen? Hoe maak je de perfecte kippenbouillon?
Het boek is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:
- de basis
- het beest
- het vlees
- kop tot kont
- ken je technieken
- bereidingen en smaakmakers
- 25 klassieke recepten
Nu is het niet zo dat alleen het laatste hoofdstuk recepten bevat. Bij van Kop tot kont, leer je bijvoorbeeld hoe je een lekkere bouillon maakt, of van kippenvelletjes uit de oven een heerlijk en veel gezonder alternatief voor chips kunt maken.
In het hoofdstuk Ken je technieken leer je hoe je een kip goed snijdt, vult schoonmaakt, enzovoort.
De 25 klassieke recepten vind ik bijna wat misleidend. Want het zijn gewoon 25 moderne en erg lekkere kiprecepten. Wat dacht je van kip in zoutkorst? Of pastei van kip? Of kippenbout gevuld met abrikozen?
Maar je vindt bij de recepten ook de perfecte zelfgemaakte kipnuggets of fried chicken USA-style.
Over de auteur Marcus Polman
Polman is culinair journalist. Hij schreef eerder de boeken De Perfecte Kok (alleen nog tweedehands verkrijgbaar) en Handboek voor de Perfecte Steak. Daarnaast is Polman hoofdredacteur bij FavorFlav.com en jurylid bij het televisieprogramma Masterchef Holland.
Ter voorbereiding voor dit boek over de perfecte kip, bezocht Polman vele boeren, kookchefs, poeliers en slagers in binnen- en buitenland, om zo de perfecte kip te kunnen maken.
Hoe ziet het boek eruit?
Het is een fijn boekje. Hardcover met veel foto’s en illustraties. Mooie witte pagina’s en prettig leesbaar. Ook de indeling beviel mij zeker.
De verhalen aan het begin over de bezoekjes van Polman aan de boeren zijn bijna magazine-achtig. In totaal 175 pagina’s.
Voor wie is dit boek geschikt?
Eigenlijk voor iedereen die regelmatig kip eet, maar eigenlijk niet zoveel achtergrondkennis heeft. Het is ook een heel leuk boek om cadeau te geven aan de kip- of kookliefhebber.
Praktische informatie
Titel: Handboek voor de Perfecte Kip
Ondertitel: Van boer tot bord
Auteur: Marcus Polman
Fotografie: Sven Benjamins
Illustraties: Ingrid Bockting
Uitgeverij: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 618 7
Aantal bladzijden: 175
Prijs € 16,95
Te koop bij o.a. Ako en Bol.com (zie ook het inkijkexemplaar)
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- E-nummers, wat zijn het en wat moet je écht weten? - 11 november 2024
- 6 Balansoefeningen voor thuis (zonder apparaten) - 10 november 2024
- Ontgiften versus ontzuren: Wat is het verschil? - 4 november 2024
Laat een reactie achter