Hoesten, kuchen, een verstopte- of juist een lopende neus… Virussen verspreiden zich snel nu het koud is, omdat we meer binnen zitten. Verwarmde ruimtes waar mensen de hele dag samen werken, leren en leven staan garant voor een snelle ziekteverspreiding.
Ook ik (Saskia) word alweer een paar weken geplaagd door een verkoudheid. Ik ben niet echt ziek. Maar ook niet echt fit. Moet ik dan gaan sporten vanavond, of kan ik beter uitrusten?
Sporten verhoogt de weerstand
Bewegen helpt om ziektes te voorkomen: een betere conditie verhoogt je weerstand. Een half uurtje matig intensieve beweging per dag –wandelen, fietsen, traplopen- verkleint de kans op griep en verkoudheid.
Zelf sport ik graag buiten. Bij Outdoorworkout Westzaan word ik wekelijks door Daan van Gerrevink, oprichter en trainer van deze outdoor bootcamp, gemotiveerd om fysiek tot het uiterste te gaan. Een uur waar ik van tevoren altijd tegenop zie, maar waar ik –toegegeven- altijd veel energieker en vrolijker uitkom. Bovendien verhoogt het de weerstand, toch?
‘Klopt.’ zegt Daan, die naast zijn bootcamp lessen ook werkt als personal trainer in Amsterdam. ‘Buiten sporten is gezond, maar een verkoudheid ligt ook eerder op de loer. Goede kleding is daarom erg belangrijk.’
Kledingtips
Daan geeft 4 kledingtips voor buiten sporten:
- Trek laagjes aan
- Zorg dat je je warm aankleedt op de heenweg
- Tijdens het sporten word je al gauw warm. Trek dan gerust een laagje uit.
- Trek na de training direct weer een trui, jasje en trainingsbroek aan. Bezweet in je t-shirtje op de fiets of in de auto stappen is funest.
De ziekte eruit zweten
Maar wat als ik, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch een flinke verkoudheid te pakken heb? Moet ik dan juist doorgaan met sporten? Bestaat er zoiets als ‘de ziekte eruit zweten’?
Volgens Daan is dat laatste een fabeltje. ‘Als je echt griep hebt, heeft je lichaam tijd en energie nodig om de ziekte te bestrijden. Geef het die tijd en neem je rust. Het kan wel lekker zijn om te zweten als je een verstopte neus hebt. Als je sport, gaat die vaak weer open. Maar negen van de tien keer slaat het dan wel om in een loopneus….’
Doe de nek-check
Hoe bepaal ik nu of ik wel of niet moet gaan sporten vanavond?
Een handig hulpmiddel is volgens Daan de nekcheck.
Bij ziekteverschijnselen boven de nek -neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en geen koorts- kun je gerust sporten. Heb je last van ziekteverschijnselen onder de nek –hoesten, kortademigheid, koorts, spierpijn- kun je beter niet trainen.
Aan de hand van die nekcheck besluit ik even niet te sporten. Daan staat vanavond wél buiten voor de bootcamp. Hij sport dagelijks, is jong, sterk en fit. En toch, zo vertrouwd hij me toe, heeft ook hij één keer per jaar de griep….
Laat een reactie achter