Het lijkt mij verschrikkelijk om van een dokter of specialist te moeten horen dat men niet kan vinden waar jouw pijn of jouw ongemak vandaan komt. En dat er niets aan gedaan kan worden. Het enige dat nog rest is ‘ermee te leren leven’. Dit zijn woorden die je niet wilt horen. Je wilt dat er iets aan gedaan wordt, want dit ongemak heeft een behoorlijke impact op jouw leven. Hoe kan er dan zomaar gezegd worden dat je moet leren leven met de pijn?
Wirwar aan emoties
De woorden dat je ‘ermee moet leren leven’ kunnen een wirwar aan emoties teweegbrengen. Dit kan gaan van boosheid en frustratie tot intens verdriet en volledig lamgeslagen zijn. Het is ook nogal wat. Moet je dan de rest van je leven omgaan met deze pijn in je rug, die hoofdpijn of die tuut in je oren?
En hoe doe je dat dan, ‘ermee leren leven’? Want dat wordt er meestal niet bij verteld. Hooguit krijg je informatie of een verwijzing naar fora of andere websites waar lotgenoten met elkaar in contact komen. Echter op dat moment zal het je waarschijnlijk worst wezen. Je wilt er gewoon vanaf.
Ook wanneer het niet zozeer om pijn gaat, maar dat je steeds vage klachten hebt waar de oorzaak niet van te achterhalen valt, is dit niet leuk om te horen. Denk aan bijvoorbeeld uitslag, flauwvallen of het af en toe ‘uitvallen’ van een arm of been. Je verzint dit toch niet, het is echt zo. Maar de artsen kunnen niets vinden.
Dit wil je waarschijnlijk ook niet horen…
Wanneer een arts of specialist tegen je zegt dat je met een bepaalde pijn of ongemak moet ‘leren leven’, omdat men niets kan vinden of dat er niets aan te doen is, dan is dit een indicatie dat de oorzaak zich weleens op psychisch vlak kan bevinden.
Ja hóóór!!! Denk je nu wellicht. Ik ben toch niet gek! Ik heb écht wat! En dan ga jij zeggen dat het tussen mijn oren zit!
En toch ga ik het zeggen! Want de psyche is namelijk enorm sterk en via jouw onderbewuste kunnen klachten die niet ‘oplosbaar’ zijn door de reguliere geneeskunde zomaar te maken hebben met iets ‘tussen je oren’.
Het onderbewuste
Nu ga jij je misschien suf prakkiseren wat het dan zou kunnen zijn, maar dan kan ik je uit de droom helpen. Daar ga je hoogstwaarschijnlijk niet achter komen, want het heet niet voor niets het ‘onderbewuste’. Je bent je er dus niet van bewust.
En daar zit nu precies de crux! Omdat jij je er niet bewust van bent moet je er dus mee ‘leren leven’. Er is geen medische verklaring voor en zolang het onderbewuste niet bewust is geworden zal de pijn of de klacht blijven voortbestaan.
Maar, er is hoop!
Er zijn namelijk genoeg gevallen bekend waarbij fysieke klachten zijn opgelost door psychische begeleiding! Denk aan klachten als: rugpijn, schouderpijn, migraine, oorsuizen (tinnitus), stotteren, hoge bloeddruk, psoriasis, eczeem, flauw vallen, uitval van een arm of been, tintelingen in lichaamsdelen et cetera., et cetera.
De meeste mensen denken echter niet bij fysieke klachten dat er zich iets in het onderbewuste heeft genesteld dat de oorzaak zou kunnen zijn. En dat is natuurlijk ook heel logisch. De eerst volgende stap is naar een dokter of een fysiotherapeut. Echter, wanneer de klacht terug blijft komen, of na 10 behandelingen bij een fysiotherapeut is de klacht nog steeds niet verminderd of weg. Dan is dat een hele sterke indicatie dat er nog een onderliggend probleem is.
Omdat dit onderliggende probleem niet ‘grijpbaar’ is, wordt het vaak overgeslagen en blijft men zich concentreren op het fysieke stuk. Dat is erg jammer, want daarmee gaat veel tijd en geld verloren. Want zolang het psychische stuk niet wordt aangepakt, zal het fysieke niet verdwijnen!
Combinatie van fysieke en psychische begeleiding
De ideale situatie zou zijn wanneer fysieke begeleiding van de klacht wordt gecombineerd met psychische begeleiding. Hierdoor pak je het probleem op twee niveaus tegelijk aan. Je hebt namelijk vast wel eens gehoord dat lichaam en geest één zijn. Nou, dat is ook zo, dus begeleiding op beide vlakken is daardoor extra krachtig!
Dus, wanneer jij last hebt van (vage) lichamelijke klachten ga dan óók op zoek naar psychische begeleiding. En dan iemand die daarvoor geleerd heeft. Dat kan uiteraard een psychodynamisch therapeut zijn zoals ik, maar ook een bio-energetisch therapeut (ook wel lichaamswerk genoemd), of iemand die zich sowieso heeft gespecialiseerd in psychosomatische klachten (want zo heet dat officieel).
Let op: dit is zeker niet in alle gevallen zo! Er is geen garantie dat het altijd terug te leiden is naar de psyche, maar de kans is wel groot. En als het dan terug te leiden is naar de psyche dan is de oplossing ook nog niet altijd direct gevonden. Afhankelijk van de klacht kan er best tijd overheen gaan.
Vaak last van hoofdpijn? Bekijk dan de mogelijkheden van een voedingsupplement voor histamine-intolerantie. Histamine-intolerantie is vaak de oorzaak van migraine.
Laatste berichten van Bianca van de Stadt (toon alles)
- 7 tips om je productiviteit te verhogen - 30 september 2015
- 7 Slechte gewoontes waar je snel mee moet breken - 17 juli 2015
- Onderbrekingen door anderen terwijl ik net lekker werk - 14 december 2014
Laat een reactie achter