Als Miranda* op een verjaardag of bijeenkomst is waar iets gevraagd wordt over haar jeugd, dan krijgt ze het gevoel dat haar keel dicht geknepen wordt, haar hart gaat sneller kloppen en ze krijgt vlekken in haar nek. Ze loopt ze het liefst met een excuus gelijk naar het toilet en bij terugkomst probeert ze direct over een ander onderwerp te beginnen.
Dit soort gesprekken probeert ze namelijk al jaren te vermijden. Ze wil geen medelijden en ook niet dat mensen haar zien als vies, vreemd of dom. Er zijn enkele mensen die weten wat er gebeurd is en sommige daarvan snappen haar echt niet.
Miranda is vanaf dat ze zich kan herinneren door een direct familielid jarenlang fysiek en mentaal mishandeld. Toen zij 12 jaar, 11 weken en 6 dagen oud was (deze datum staat in haar geheugen gegrift) is ze verkracht. Vanaf dit moment vond dit bijna wekelijks plaats totdat ze het huis uit vluchtte toen ze 15 jaar oud was.
Toen Miranda eindelijk het lef had om dit tegen haar moeder te zeggen werd ze uitgemaakt voor leugenaar en heeft toen zo ontzettend veel klappen gehad dat ze weken niet naar school kon gaan. Hoe kon ze zich nu zo vergist hebben in de liefde van haar moeder en dit familielid, misschien was er wel iets mis met haar. Dit vroeg ze zich steeds vaker af en werd gedurende de tijd eenzamer en verdrietiger.
Het huis uitvluchten had Miranda goed voorbereid. Een paar kilometer verderop was een leegstaand pand. Hier had ze dekens, flessen water, potten en blikken eten neergezet. Ook had ze hout verzamelend en lucifers neergelegd voor een vuurtje en wat licht.
Eenmaal gevlucht had ze de tijd om na te denken over de volgende stap. Na een maand was haar proviand op en ze besloot verder te gaan, ze kwam bij een boeren gezin terecht en werkte daar als hulp in de huishouding tegen kost en inwoning. Hier heeft ze jaren gewerkt en gewoond totdat ze iemand tegenkwam die haar de liefde gaf waar ze zo hard naar opzoek was.
De liefde die ze kreeg deed haar zware verleden vervagen. Ze trouwden en kregen twee kinderen.
Toch bleef het wantrouwen in (vreemde) mannen, zeker als ze alleen thuis was en er een man, bijvoorbeeld een verkoper of monteur, aan de deur stond. Ondanks dat haar man van haar verleden wist kreeg hij er steeds minder begrip voor. Er werden door hem uitspraken gedaan als “hou nog toch eens op, dit is al zolang geleden. Stop ermee je irriteert mij”.
Door de houding van haar man kwam het gevoel van angst en wantrouwen weer volledig terug. De angst was ondertussen zo groot dat een scheiding niet ver weg meer leek.
Volgens de website huiselijkgeweld.nl zijn er naar schatting zo’n 119.000 kinderen per jaar slachtoffer van mishandeling. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld. Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Verwaarlozing valt er bijvoorbeeld ook onder.
Het aantal jeugdige slachtoffers van mishandeling en ontucht is helaas altijd hoger dan het aantal meldingen. Mogelijk heeft dit te maken met schaamte. Op de site fondsslachtofferhulp.nl staat geregistreerd dat er in 2020 865 x melding is gedaan bij de politie van seksueel misbruik.
Naarmate de tijd verstrijkt kan het lijken of je deze vervelende gebeurtenis of trauma verwerkt hebt. In werkelijkheid heb je dit ver weg gestopt in je hoofd in de hoop hier nooit meer op terug te komen. Totdat…… er iets gebeurd waardoor dit vakje in je hoofd opeens openspringt. Soms is de reden hiervan niet eens goed aan te geven, maar het gevoel is weer terug! Dit gevoel verlamt je en bepaalt steeds meer je leven. Je merkt dat je moeizamer relaties onderhoudt en activiteiten zoals werk of sport gaan lastiger.
Zelfs op latere leeftijd kan je dit nog verwerken, laat niets je tegenhouden om het geluk en de rust in jezelf weer te hervinden. Ik spreek regelmatig vrouwen in mijn praktijk die hetzelfde hebben meegemaakt.
Als iemand jou in vertrouwen neemt en verteld over wat er vroeger is gebeurd, of in sommige gevallen nog steeds, ben er dan voor degene. Het is een heel gevecht geweest in het hoofd van deze persoon om dit tegen jou te vertellen. Trek dit dan ook nooit in twijfel en vraag of je iets kan doen om te helpen.
Mocht je het vermoeden hebben dat er iets speelt bij iemand thuis, kind of volwassenen kan je dit altijd bespreekbaar proberen te maken of ga (vaker) langs.
*naam en enkele feiten zijn veranderd om de privacy van cliënt te waarborgen, de foto betreft een stockfoto
(red: Met dank aan Sonja Bos van Groei & Meer voor haar eerste blog. Zie ook haar bio hier onder.)
Laatste berichten van Sonja Bos (toon alles)
- Werk in combinatie met partnergeweld: uitdaging voor slachtoffers - 11 mei 2023
- Hoe krijgen kinderen stress? - 16 februari 2023
- Waarom ga je slecht slapen door stress? - 2 januari 2023
Laat een reactie achter