Je huid door de dermatoloog laten scannen op verdachte plekjes? Een concrete moedervlek waar je je zorgen over maakt? Eczeem, acne of andere huidproblemen?
Weet je dat je naar de dermatoloog kunt, zonder verwijsbrief van je huisarts? Het betekent wel dat je de kosten zelf moet betalen, maar die vallen reuze mee (vinden wij, hieronder vertellen we meer over de kosten en verzekering). In ieder geval is de afspraak veel sneller gemaakt via een privé-kliniek en weet je dat je écht persoonlijke en professionele zorg krijgt!
Ik kreeg een uitnodiging van The B Bar in Amsterdam. Geen hip barretje dus, maar een kleine kliniek voor dermatologie en cosmetische behandelingen. De kliniek wordt gerund door dr. Germaine Relyveld en Régine Relyveld. Deze twee dames zijn zussen en zij geven je meteen een warm, welkom gevoel. Régine leidt de kliniek, terwijl Germaine de skinchecks, algemene consulten en de cosmetische behandelingen uitvoert. Het is allemaal heel persoonlijk. Ik mocht beide dames interviewen en ik ben inmiddels een stuk wijzer geworden over huidproblemen, met name over kwaadaardige huidtumoren. In deze blog lees je hier meer over.
Dermatoloog dr. Germaine Relyveld
is naast allround dermatoloog en cosmetisch arts, dermato-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek. Zij is gespecialiseerd op het gebied van pigmentstoornissen en huidkanker. In het Antoni van Leeuwenhoek houdt zij zich bezig met huidkanker en alle huidziekten die optreden in het kader van kanker en behandelingen voor kanker.
In The B Bar kun je dokter Germaine Relyveld raadplegen voor een skincheck, allerlei huidproblemen en huidziektes, of bij verdachte plekjes. Ook doet zij cosmetische behandelingen, zoals injectables of het verwijderen van cosmetisch storende plekjes bijvoorbeeld. Voor je nu denkt dat het hier gaat om mensen die alleen maar mooier en mooier willen worden, dat is echt niet zo. Het zijn weliswaar cosmetische behandelingen, maar veel behandelingen zijn erop gericht om iemand met een serieus probleem te helpen. Denk aan schade in het gezicht door een oncologische behandeling, maar ook bij overmatig tandenknarsen, of het verwijderen van een wrat die op een zeer hinderlijke of opvallende plaats zit. Maar ook als je het naar vindt dat je mondhoeken hangen waardoor je wat bozig kijkt, je je ergert aan een opvallende fronsrimpel of een litteken ontsierend vindt, kun je hier terecht.
Een hartelijk ontvangst
Op de eerste donderdagmiddag in juni (2020) had ik een afspraak bij The B-Bar in Amsterdam. Ik koos ervoor om met de auto naar Amsterdam te gaan, zodat ik in deze coronatijd niet met het openbaar vervoer hoefde te reizen. In een rustige, voor mij bekende wijk, heb ik de auto geparkeerd (dat is niet goedkoop in Amsterdam) en toen wandelde ik in 10 minuten naar de kliniek op de Rozengracht. Met het OV is de kliniek overigens ook heel goed bereikbaar en je wandelt vanaf daar zo naar de grachten en het centrum van Amsterdam. Je kunt er een dagje uit van maken. 😉
The B Bar vind je op dezelfde locatie als schoonheidskliniek Bem Estar. Ondanks dat ze dezelfde ontvangstruimte en receptie delen zijn het twee afzonderlijke klinieken, die wel samenwerken waar dat handig is.
Bij binnenkomst werd ik direct hartelijk welkom geheten door Régine Relyveld. Ze is mijn leeftijd (ik durf het bijna niet te zeggen hoe oud we zijn haha), maar ze ziet er sprankelend uit. Ze geeft aan dat ze zelf wel enkele cosmetische behandelingen heeft ondergaan bij haar zus, want ze is tenslotte het visitekaartje. Maar ik zag oprecht alleen maar een naturel iemand met een goed uiterlijk. Régine is het zakelijke brein van de kliniek. Ze is ondernemer en zorgt ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. Dat deze twee zussen een prettige combinatie zijn, werd me al snel duidelijk. Geen poeha, maar zeer toegankelijk en oprecht.
(tekst gaat hieronder verder)
Waarom een Skincheck?
Ik wilde graag meer weten over de skincheck die The B Bar aanbiedt. De diagnose huidkanker wordt steeds vaker gesteld (geschat wordt dat 1 op de 6 Nederlanders dit krijgt) en daarom kan een skincheck zeer handig zijn. Tijdens een skincheck wordt je hele lichaam gecheckt op verdachte moedervlekken, wratjes en pigmentvlekken.
—
Update januari 2023: wij kregen zelf te maken met melanoomkanker.
—
Over de skincheck heb ik de volgende vragen gesteld aan dr. Germaine Relyveld:
Wie laten een skincheck uitvoeren?
Veel familieleden van mijn patiënten in het Antoni van Leeuwenhoek worden ineens geconfronteerd met huidkanker en geven aan dat zij ook wel een goede skincheck zouden willen. Toch voelen zij zich niet ziek, of is er geen directe aanleiding. De gang naar het ziekenhuis voor een preventieve check, voelt daarom als een te grote stap. Bij ons in de kliniek kan het laagdrempelig en zonder verwijzing van de huisarts. Op dezelfde manier en met dezelfde hulpmiddelen als in het ziekenhuis (dermatoscoop), kan ik de huid goed onderzoeken. Ik kan direct aangeven welke vlekken mogelijk in de gaten gehouden moeten worden. Zie ik een plekje dat verder onderzocht moet worden, kan ik voor een verwijzing naar het ziekenhuis zorgen.
Wanneer en waarom is een skincheck zeker aan te raden?
Mensen laten lelijke moedervlekken of pigmentvlekken soms laseren, zodat je die niet meer ziet. Als er vooraf niet met professionele apparatuur en met een deskundige blik naar de vlek gekeken is, kan het zijn dat je een plek behandelt, waar mogelijk toch kwaadaardige cellen achter verscholen liggen. Na het laseren is het heel moeilijk om vast te stellen of de plek die eventueel terug komt goed- of kwaadaardig is. Dit komt doordat er veranderingen ontstaan door het laseren op celniveau. Eigenlijk ben ik als dermato-oncoloog helemaal geen voorstander van het laseren van moedervlekken. Een betere oplossing is om de vlek heel dun weg te snijden/schrapen. Dat doen wij overigens ook in de kliniek.
Hoe weet je of je moedervlek of pigmentvlek verdacht is?
Sommige moedervlekken die perfect symmetrisch en geen kleurafwijking lijken te hebben, kunnen toch misleidend zijn. Alleen een expert die de dermatoscoop gebruikt, kan de structuren van de moedervlek echt beoordelen. Plekjes die er kwaadaardig uitzien, omdat ze bijvoorbeeld groot en grillig zijn, of heel donker van kleur of meerdere kleuren hebben, kunnen echter toch nog goedaardig zijn. Een deskundige blik van een dermatoloog die hierin gespecialiseerd is, helpt bij een goede beoordeling.
Waar moet je op letten bij verdachte moedervlekken?
- De vlek wordt ineens groter;
- De vlek verandert van kleur (een kwaadaardige moedervlek heeft vaak verschillende kleuren bruin en heeft daarnaast soms zwart, rood, paars, blauw, grijs of een witte kleur);
- De vlek verandert van vorm (asymmetrisch of grillig wordt);
- De moedervlek of pigmentvlek jeukt, steekt of doet pijn zonder duidelijke oorzaak;
- Er ontstaan korstjes;
- De verdachte plek bloedt spontaan;
- Deze moedervlek ziet er anders uit dan de andere moedervlekken (ook wel de “ugly duckling” genoemd).
Het is verstandig om de veranderingen in deze moedervlek/pigmentvlek te laten onderzoeken, zeker als er twee of meer van bovenstaande veranderingen zichtbaar zijn. Een dermatoloog kan onderzoeken of er sprake is van een kwaadaardige verandering in de moedervlek.
Als een moedervlek jeukt of zelfs bloedt, is de kans dan groot dat de moedervlek kwaadaardig is?
Dat kan verdacht zijn, maar het hoeft ook niets te betekenen. Zo komt dat vaak voor bij moedervlekken die rond de broekriem zitten. Er kan in dat geval een irritatie bij de moedervlek of een ruw plekje ontstaan, maar die is volledig onschuldig. Toch is het goed om bij twijfel altijd het zekere voor het onzekere te nemen en de moedervlek te laten onderzoeken.
Kunnen ouderdomsvlekken ook uitgroeien tot huidkanker?
Veel ouderen krijgen meer last van pigmentvlekken. In de meeste gevallen is dat geen enkel probleem, maar een enkele keer kan het zijn dat een ouderdomsvlek toch onderzocht moet worden. Dit geldt vooral als de ouderdomsvlek veel donkerder is dan andere ouderdomsvlekken of er echt anders uitziet dan de andere ouderdomsvlekken die al op je huid zichtbaar zijn. Overigens is het goed om te weten dat relatief veel ouderen bloedverdunners krijgen en dat dit tot paarsachtige vlekken op de huid kan leiden. Dit is geen reden tot zorg.
Hoe kun je huidkanker voorkomen?
Het allerbeste om huidkanker te voorkomen, is om voorzichtig te zijn in de zon en terughoudend met een zonnebank. Je moet je altijd goed insmeren met een zonnebrand factor 30-50. Iedere twee uur. Ook bijvoorbeeld tijdens het sporten, want we vergeten ons sneller in te smeren als we in beweging zijn, of bijvoorbeeld op een terrasje zitten.
Ik vind zonnebrand smeren op mijn gezicht vaak niet zo handig. Of ik heb al make-up, of er ontstaat een vettige laag. Stel dat ik op een terrasje zit, wat kan ik het best doen?
Régine moet hard lachen om mijn vraag. Die begrijp ik helemaal zegt ze, ze is ook benieuwd naar de reactie van haar zus.
Dr. Germaine Relyveld: Je hebt speciale gezichtssprays met een goede factor die je als zonbescherming kunt gebruiken. Make-up, zoals foundation, heeft vaak wel een beschermende factor, maar die is zeer beperkt. Dus je hebt dan zeker geen goede bescherming. Een betere optie is dan om de zon te vermijden, of een hoed en zonnebril te dragen. Geen rieten hoed, want die laat teveel zon door.
Goed om te weten benadrukt Germaine, na verbranding door de zon ontstaat er DNA-schade in de huid. Dit is al het geval als de huid rood gekleurd is, maar helemaal als er zelfs blaren zijn ontstaan. Bovendien blijft dit dan in het geheugen van de huid en dit is een belangrijke factor die het risico op huidkanker flink vergroot.
Wat betaal je voor een skincheck? Krijg ik het terug van mijn verzekering?
Nadat dr. Germaine Relyveld voor overleg naar het AVL moest, heb ik het gesprek voortgezet met Régine. Ik had ook een aantal praktische vragen, zoals natuurlijk de kosten!
Een skincheck bij The B Bar in Amsterdam kost 175 euro. De skincheck duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en wordt uitgevoerd door de zeer ervaren dermatoloog Germaine Relyveld.
Je kunt een skincheck aanvragen, zonder verwijzing van de huisarts. De verzekering vergoedt de skincheck niet.
Andere huidconsulten zijn ook mogelijk
Wil je – zonder verwijzing van de huisarts – ook een consult voor een ander huidprobleem bij deze dermatoloog? Ook dat is mogelijk (met uitzondering van spataderen). Een consult kost 150 euro en waar nodig kan dr. Relyveld medicijnen voorschrijven. Als een behandeling niet bij The B Bar uitgevoerd kan worden, dan zal dr. Relyveld doorverwijzen. De kosten voor het consult worden (nog) niet vergoed door de verzekering. Als je vragen hebt, dan kun je ook altijd eerst even bellen of mailen met Régine Relyveld (zie de gegevens en het contactformulier hier).
Cosmetisch consult
Op de website van The B Bar vind je alle info welke cosmetische behandelingen hier worden uitgevoerd en hoeveel dit kost. Soms zijn het vanaf-prijzen, omdat het af hangt van wat er precies moet gebeuren. Het voordeel is dat de cosmetische behandelingen en/of injectables worden uitgevoerd door een zeer ervaren dermatoloog.
Tot slot
Goed om te weten, dit is géén gesponsord artikel is, en er is ook niets aangeboden aan mij of Vanessa door The B Bar. Ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan dit soort klinieken, zodat we eigen keuzes kunnen maken als het om onze gezondheid gaat.
In veel gevallen kun je bij een privé-kliniek de behandeling volledig vergoed krijgen. Bij The B Bar zijn ze hier nog mee bezig, maar dit is een proces van tussenpersonen en de nodige kosten, zo werd mij verteld door Régine Relyveld. Daar is ze niet blij mee, want het is zeker niet in het belang van de klant/patiënt. Ik snap haar punt, zeker omdat het om behandelingen gaat door een erkende, geregistreerde arts.
The B Bar is klein en persoonlijk, waardoor er beperkte openingstijden zijn. Mede doordat Germaine Relyveld deels in het AVL werkt. Maar op enkele dagen doordeweeks en op zaterdagmiddag is het mogelijk om een afspraak te maken.
Adres:
Rozengracht 232A
1016 SZ Amsterdam
Tel: 020-2230 880
Website: www.thebbar.nl
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter